KönyvekKultúra

Kreatív percek-Készíts saját könyvjelzőt!

A könyvmolyok életéhez állandóan hozzátartozik a probléma, hogy a  kedvenc könyveikbe beledugdosott jegy, papírzsepi vagy csokipapír helyett, az adott kötethez méltó könyvjelzőt használhassanak. Erre már szinte egész iparág épült, a legtöbb könyvkiadónál találhatunk ízléseinknek megfelelő jelölőket. De mi van, ha valami egyedire vágyunk? Esetleg a karácsony közeledtével valami egyedivel szeretnénk meglepni könyvmoly ismerősünket? A megoldás a szemünk előtt van: készítsünk saját kezűleg könyvjelzőt! Nemcsak, hogy egyszerűbb mint gondolnánk, de legtöbb esetben olcsóbb és persze személyesebb, mint egy bolti ajándék! De hogyan is készíthetünk könnyen könyvjelzőt? 

 

1.Szörnyecskék

Vannak olyan jelzővel nem illethetők, akik úgy jelölik meg hol tartanak egy-egy könyvben, hogy behajtják a lapok sarkait, ezzel csúfítva és rongálva meg azokat. Ennél egy sokkal kreatívabb, könyvkímélőbb és nem mellesleg cukibb megoldás az, ha kartonpapírból kis szörnyfejecskéket hajtogatunk, amit aztán a lapok sarkára rakhatunk.

2. Pokémon mánia

Szintén hajtogatós verzió, csak most éppen a Pokémonok rajongóinak. Számtalan variáció közül válogathatunk, Pikachu-tól kezdve, a Pokélabdáig gyakorlatilag bármit megalkothatunk, feltéve ha van hozzá elég kitartásunk, időnk és persze elég kartonunk!

3. Sablonnal

Az interneten rengeteg sablont találhatunk, így ha a kézügyességünkben nem is bízunk, akkor támaszkodhatunk ezekre. Elég egyszerűen csak kinyomtatni, körberajzolni majd kivágni őket. Kedvenc állat, rajzfilmfigura, hobbi, bármi jöhet, amit csak szeretnénk!

Itt van például egy róka.

4. Pom-pom mánia

Nagyon egyszerű, de annál mutatósabb könyvjelző készülhet egy gombolyag fonál és olló segítségével. Egyszerűen kiválasztjuk kedvenc színünket(vagy az ajándékozni kívánt illető kedvencét), összekötjük és a gombolyag végét átvágjuk. Nem teljesen világos így leírva? Kattints a lenti képre!

5.  Rojtos

Egy színes kartonlap, egy kis színes fonál és két perc. Jól hallottátok, két perc! Ennyi idő bőven elég ahhoz, hogy a világ legeslegegyszerűbb könyvjelzőjét elkészítsük. Ajándéknak is kiváló!

6. Könyvgerinc

Igen, igen, tudjuk. Mindig azt hangsúlyozzuk, hogy ne bántsuk a könyveket, még csak a lap sarkait se hajtsuk be, így kicsit képmutatásnak tűnhet, hogy könyvgerincből készítsünk könyvjelzőt. De gondoljunk bele: ha esetleg a padláson vagy antikváriumban, bolhapiacon vagy akárhol találunk egy olyan könyvet, ami már esetleg szétmállik, rossz állapotú, de mindenképpen szeretnénk megmenteni, akkor ez egy tökéletes alternatív módszer lehet erre!

7. Fényképes

Nem tudom kinek jutott eszébe ez az ötlet, de hogy telitalálat, az biztos! Mi kell hozzá? Egy-két fénykép, olló és fonál, esetleg egy kartonlap. Fogjuk a képeket, körbevágjuk rajta az alakokat, ráragasztjuk őket a méretre vágott kartonra, majd fűzünk bele egy fonalat és kész is! Esetleg kombinálhatjuk a fentebb említett rojtos könyvjelzővel, hogy még egyedibb legyen a végeredmény. Már talán mondanunk sem kell, ajándéknak is csodálatos!

 

Mi nagyon nehezen tudunk dönteni. Nektek melyik a kedvencetek?

 

Hozzászólások