Kordos Szabolcs – Turista from Hungary

A 21. Század Kiadó egyik idei újdonsága Kordos Szabolcs Turista from Hungary című kötete. A Hungary-sorozat szerzője ír egy kicsit többek között a koronavírus idejéről, ahol az idegenvezetőknek nem volt egyszerű dolga a turisták kapcsán. De olvashatunk a világ másik végén rekedt magyarokról és persze a turizmus összeomlásáról is. Mivel a könyv szakmámba vár, így alig vártam, hogy a kezeim közé vehessem. A Turista from Hungary 2013-ban egyszer már megjelent, a mostani verzió egy átdolgozott, újabb kiadás, amely sokkal többről szól mint elődje. 

A sorozat egyik legátfogóbb kötete a most megjelent verzió. Egyáltalán nem csalódtam, még akkor sem, amikor rájöttem, hogy irodalmi szempontból nem sokat ad a népnek. Amikor eldöntöttem, hogy turisztikán tanulok tovább, akkor elgondolkodtam, hogy milyen is lehet az idegenvezetők élete. Tudtam, hogy nem könnyű. Folyamatosan naprakésznek kell lenni, ismerni kell az adott desztináció minden egyes pontját, ráadásul fontos, hogy több idegennyelven is meg tudjunk szólalni. Ebből a könyvből kiderül, hogy teljesen jól gondoltam. Nagyon nehéz és egyáltalán nem túl jövedelmező ágazata ez a turizmusnak.

“Különcnek számítottunk a szemükben: nem voltunk sem szovjetek, sem nyugatiak, de ha a Marsról jöttünk volna, akkor is vodkával és terített asztallal köszöntöttek volna bennünket. A szenvedélyes grúzok között is mindig remekül érzem magam.”

Ne feledjük, hogy mennyire talpraesettnek kell lennünk, ha ebben szeretnénk elhelyezkedni. Rengeteg váratlan szituációba kerülhetünk, amit a lehető leggyorsabban meg kell oldanunk, ahogy azt a könyvben is olvashattuk, egy világjárvány bár nem mindennapos, de megtörténhet. Ezeknek a szakembereknek haza kell juttatniuk a turistákat. Mindegy, hogy miről van szó, az a dolguk, hogy az emberek biztonságba kerüljenek. Amikor a fél világot lezárják, a repülőgépek nem közlekednek, akkor ez egy igencsak emberpróbáló feladatnak tűnhet. Az is. Az utasok pedig nem minden esetben lesznek együttműködőek és nyugodtak. Fognak sírni, hisztizni, drámázni, de az idegenvezetőnek akkor is nyugodtan kell cselekednie. A Turista from Hungary ráadásul kitér több nemzetiségre is, így olvashatunk különböző viselkedési szokásokról.

A kötet vége felé cunamiba került magyarok is előtérbe helyeződnek. Az interjúból kiderül, hogy mit érezhet egy olyan ember, aki élete nagy részét egy viszonylag csendes országban élte le, majd elköltözik és nem sokkal később egy cunamival találkozik szemtől-szembe. A menekülés pillanatait borzalmas volt olvasni, mintha ott lettem volna mellettük és átéltem volna ugyanazt a szenvedést, amit nekik kellett. Megrázó történet volt Dóráék sztorija.

“A másik típus az, amelyiket az út során észre sem veszed, de két héttel a hazaérkezés után ír a Facebookon, hogy te vagy élete szerelme, találkozzatok. Apukám, legalább mutatkoztál volna be az utazás alatt, kezdetnek az is jó!”

Ha szeretjük az extrém dolgokat, akkor szintén érdemes beszerezni egy példányt. A könyvben ugyanis szó esik a szexturizmusról is, amely már egy kicsit érzékenyebb téma lehet bárki számára. Emellett szó esik a szafarizó és vadászó magyarokról, akik Afrikába mentek nyaralni. A kedvencem viszont a buszos utakról szóló fejezet. Az olcsó utazások egyik nagy hátránya, hogy a célállomás elérése nem mindig leányálom. Bár én szeretek busszal és vonattal közlekedni – akár hosszabb távon is –, tény, hogy akadtak már érdekes tapasztalataim.

Összességében nagyon tanulságosnak találtam a 21. Század újdonságát. Mivel engem amúgy is érint a téma, és természetesen érdekel is, így nem esett nehezemre a történeteket olvasni. Viszont érdemes megjegyezni, hogy a humorosabb részek miatt bárki számára kecsegtető lehet a Turista from Hungary, hiszen bemutatja, hogy milyenek is vagyunk mi magyarok.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Dean Koontz – Az éjszakai ablak (Jane Hawk 5.)

Hozzászólások