Könyvek

Könyvek az iskolakezdéshez

Sokunk bánatára villámgyorsan elérkezett a szeptember és vele együtt az iskola. A nyári pörgés vagy éppen lustálkodás után bizony nem megy olyan könnyen visszaállni a korán kelésre, a házi feladatokra és a padban ücsörgésre. A visszaszokásban szeretnénk segíteni nektek azzal, hogy összegyűjtöttünk pár olyan könyvet, illetve könyvsorozatot, aminek központi témája az iskola, hátha olvasva azt, hogy mások hogyan birkóznak meg a mindennapok problémáival egy kicsit nektek is sikerül majd könnyebben venni az akadályokat!

J. K. Rowling – Harry Potter sorozat

Talán a legnépszerűbb iskolai sorozat, amit szinte bármilyen lista összeállításánál lehetetlen kihagyni. Ha valaki esetleg még nem ismerné a történetet (ami szinte lehetetlen): a hétrészes sorozat főszereplője egy Harry Potter nevű árva kisfiú, akit a nem túl kedves rokonai nevelnek. Aztán egy nap levelet kap arról, hogy felvételt nyert egy varázslóiskolába. Innentől kezdődnek meg igazi kalandjai, mely során szembe kell néznie magával a Sötét Nagyúrral is. Szerencsére a barátaira, Ronra és Hermionéra minden helyzetben számíthat.

Rainbow Rowell – Eleanor és Park

Megható történet, ha egy kis könnyezős olvasmányra vágysz. A történet főszereplői Eleanor és Park, akik az iskolabuszon ismerkednek össze és válnak nagyon fontossá egymás számára. Mindketten nehéz sorsú fiatalok: míg Eleanor a családi hátterével, a túlsúlyával és az ebből adódó folyamatos kiközösítéssel küzd, addig Park a származása miatt ismerkedik nehezen, sokkal jobban szeret inkább kívül maradni a dolgokon, nem találja a helyét. Szívszorító történet két elveszett fiatalról, akik, habár mindketten tudják, hogy az első szerelem csak nagyon ritkán tart örökké, mégis elég bátrak hozzá, hogy megpróbálják.

Szabó Magda – Abigél

A magyar irodalom egyik legmeghatározóbb és legnépszerűbb regénye egy hasonlóan meghatározó írónő tollából. A történet főszereplője Vitay Georgina, vagyis Gina a kissé elkényeztetett pesti lány, akit 1943-ban őrmester édesapja minden előzmény nélkül kiszakít környezetéből és egy vidéki református leánynevelő intézetbe, a Matulába visz. A lány ezután kénytelen lesz beilleszkedni ebbe a minden szépséget nélkülöző, puritán helyre. Ez természetesen nem megy zökkenőmentesen. Még szökni is megpróbál és jó ideig eltart, mire baráti kapcsolatokat sikerül kialakítani társaival. Szerencsére ez végül sikerül neki, sőt még a kertben álló kőszobor Abigél legendájával is megismerkedik, miszerint ha a szobor kőkorsójába helyezik a cetlire írt kívánságaikat azok teljesülnek. De vajon ki állhat emögött a csoda mögött? Vajon a Matula falai biztonságot nyújthatnak az egyre közeledő háború elől?

Stephen Chbosky – Egy különc srác feljegyzései

A könyv elbeszélője egy 15 éves középiskolás srác Charlie, aki furának és kirekesztettnek érzi magát. Olyannak, aki bárhogy is próbálkozik, sehová sem tud igazán beilleszkedni. Aztán egy nap elhatározza, hogy leveleket fog írni egy ismeretlennek, mintha csak a barátjának írna. Az írásokból kirajzolódik egy cseppet sem átlagos tinédzser élete, aki a tinédzserlét minden állomását végigjárja, a családi problémáktól kezdve a drogokig, az első randevún át, a szexualitásig. Egy nagyon fontos regény, amiből pár évvel ezelőtt film is készült, olyan nevekkel a főszerepben, mint Emma Watson és Logan Lerman.

Hozzászólások