ÉletmódGeeklifestyle

Kiket követünk szívesen a közösségi médiában?

Bármennyire is szeretnénk kivonni magunkat alóla, a közösségi média ereje ma már vitathatatlan. A magazinokat ma már nem csak sztárok, hanem életmód-és divatbloggerek uralják, akiket százezrek, nem ritkán milliók követnek – többségében nem az eredményeikért, hanem a szépen megformált, tökéletesnek tűnő, izgalmas világukért. De mi dönt abban, hogy kiket követünk kedvenc platformjainkon?

Az internet hajnalán az a kamaszok területe volt, mostanra nem egy szülő kapcsolódott be az online világba, sőt: sokan belevágtak az influencerkedésbe, méghozzá igen nagy sikerrel. Olyan anyukákról, apukákról, családokról beszélünk, akik hatalmas közönségre tesznek szert azáltal, hogy megosztják életük mozzanatait, gyermeknevelési tanácsait a net népével. Bár még mindig többségben vannak azok a szülők – leginkább hazánkban -, akik aggódva figyelik kiskamasz gyereküket a telefon előtt gubbasztva, külföldön egyre elterjedtebb, hogy a felnőttek is részt vállaljanak, mondjuk, a vloggerkedés területén. Oldalakba telne felsorolni azoknak az embereknek a listáját, akiket ma már szponzorálnak a tartalmaikért, és valóságos rajongótáboruk van az Instagramnak köszönhetően. Nem mintha bármit letettek volna az asztalra, nincsenek különleges képességeik, nem szerepeltek világhírű mozikban, mégis óriási lett a jelentőségük.

Ausztriában és Németországban már olyan eseményre is hivatalosak a legnagyobb bloggerek, amikre eddig csak a színészek vagy énekesek voltak, de már itthon is kezdik szerves részét képezni a hazai közéletben. Elég csak a közönségtalálkozókra gondolni, az autogram osztogatásokra, a cikkekre, amiket nívós újságokban kapnak; a média felismerte, hogy ezek a fiatalok hatással vannak a tinédzserekre, és igénylik, hogy a címlapon lássák őket, vagy hogy interjú készüljön velük. A világ átfordult, híresnek lenni már nem csak annyit jelent, hogy bejárjuk a jól ismert, macskakövekkel teli utat.

Az persze kétségtelen, hogy a sok haszontalan blogger-vlogger között igenis vannak olyanok, akik pozitív irányba billentették el rengeteg ember életét. Olyan életmódváltókra, sportolókra, túlélőkre, őszinte emberekre gondolok, akik szintén tömegeket érnek el, de saját maguk beteges istápolása helyett arra koncentrálnak, hogy a szavaikkal inspiráljanak másokat. Az internet elérhetővé -és naggyá- tette azokat az embereket, akik a közösségi média nélkül elvesznének az élet hétköznapjaiban. Így viszont lehetőségük van kitörni, egy teljesen új életet élni, és lelket önteni sorstársaikba. Ezért szembeütköző az egyik fő indok, hogy miért tettek ekkora sikerre szert: mert az átlagos emberek tudnak azonosulni velük. Bár a sztárbálványozás egy örökkön örökké tartó jelenség, az nem mondható el, hogy egy interjú kapcsán olyan egyszerű lenne azonosulni Cindy Crawford-dal, vagy épp Kendall Jenner-rel, mikor luxusvillájuk előtt reklámozza hajszépítő termékeit. Az influencerek rendszerint ugyanolyan életet élnek, mint mi, hasonló gondokkal küzdenek, és nemegyszer osztják meg nehéz pillanataikat, amik mégiscsak hihetőbbnek és hatásosabbnak tűnnek egy hétköznapi ember szájából.

Kutatások bizonyítják, hogy életünknek és céljainknak megfelelően választunk példaképet: frissen szült édesanyák örömmel követnek olyan nőket, akik egyszerre tudnak stílusosak maradni gyermekvállalás közben, feltörekvő fényképészek már befutott fotósokat, sminkimádók pedig olyan vloggereket, akik káprázatos dolgokat művelnek néhány ecsettel. De ugyanez a helyzet a divat szerelmeseivel is, hisz bombát lehetne robbantani azokból, akik ebben találták meg a szerencséjüket. Ez pedig egyenesen arányos a céljainkkal: az influencerek már elismertek, támogatják őket, elértek egy szintre, amit valószínűleg mi is szeretnénk bejárni. Szeretnénk olyanok lenni, mint az a stílusos anyuka, mint az a csodálatos képeket készítő fotós, vagy az a mindig stílusos divatblogger, aki a sarki közértbe szaladva is jól beállított képeket tud magáról csináltatni. Egyszóval olyan embereket követünk, amilyenekké mi is válni szeretnénk.

 A filtereknek és a photoshopnak köszönhetően a dolgok kezdtek szépen a ló másik oldalára fordulni, hisz egy laikus számára könnyen tűnhet úgy, hogy példaképe élete egyszerűen tökéletes. Még ha tudat alatt tisztában is van azzal, hogy ez a szó nem akasztható emberekre, sem emberi sorsokra, a jól beállított képek, libbenő ruhák és fantasztikus utazások könnyen elhitetik azt, hogy mégis. Pedig téves gondolat azt hinni, hogy a letisztult, már-már mosolygó profil mindig ilyen, ráadásul hosszútávon ehhez méregetni magunkat szorongáshoz, levertséghez is vezethet. Épp ezért jobb, ha minél hamarabb kikerülünk az ördögi körből! Akár azáltal, hogy felismerjük a jeleket magunkon, vagy elbeszélgetünk egy olyan közel álló személlyel, aki képes reálisan látni a dolgokat. Első lépésként az is segíthet, ha elolvasunk egy-két cikket olyanoktól, akik őszintén vallanak arról, mennyi időbe telik ennek a világnak a fenntartása. Természetes, hogy az ember nem osztja meg a legfájdalmasabb pillanatait, a hisztijeit, a szakításait, a karikás szemeit, a torokgyulladását, netán a gyomorrontásából adódó közérzetét, és mindig a legjobbat kiválogatva alakít ki egy vidám arculatot. Jó, ha tudatosítjuk, hogy a mentális, anyagi, érzelmi gondok senkit sem kerülnek el az életben, még azokat sem, akiket százezrek figyelnek naponta. Az influencerkedés a hírnév mellett kiszolgáltatottságot is jelent, épp ezért jól megfontolandó, hogy egy népes követőtáborral rendelkező ember mit oszt meg a nagyvilággal, hiszen a legkisebb ballépései is könnyen visszájára fordíthatók. Emellett a képek tökéletes fényszöge, színe, beállítása minimum fél órát vesz igénybe, hogy aztán csiszolt állapotukban kikerüljenek az oldalra. Az talán már egyéni probléma, hogy egyes influencerek maguk is elhiszik, hogy amit produkálnak, azt nem előzte meg gondos előmunka, a tökéletesség pedig remekül illeszkedik rájuk. De ha elég okosak vagyunk, tudjuk, hogy mi mind csak emberek vagyunk. Függetlenül a követők számától.

Hozzászólások