Filmek

Kihagyhatatlan animációs mesék felnőtteknek

Napjainkban, a legkisebb korosztály számára, sorra jelennek meg az újabbnál újabb animációs filmek. Ezeknek a produkcióknak a célközönsége azonban nem korlátozódik le a gyerekekre. Sőt! A legtöbb történetben a felnőtteket szeretnék megfogni, hiszen ők azok, akik valójában pénzt áldoznak egy-egy mesefilmre, illetve az ahhoz kapcsolódó termékekre. Pontosan emiatt, nem elég lenyűgözniük a kicsiket. Nem csak egy négyévest, de egy harmincévest is el kell varázsolniuk. Bár ez nem egyszerű feladat, mégis vannak olyan egész estés mesék, amik szórakoztató mivoltuk mellett a felnőttek számára is fontos üzenetet rejtenek. Mai cikkünkben bemutatunk nektek öt animációs mesét, ami garantáltan tanulságos – és egyben élvezetes – az idősebb korosztály számára is.

Zootropolis (2016)

A Zootropolis – Állati nagy balhé című animációs mese 2016. március 3-án került bemutatásra Magyarországon. A produkció az előzetes alapján már látatlanban sokak érdeklődését felkeltette, ám ekkor még nem lehetett sejteni, hogy a Disney által készített mese, milyen fontos üzenetet hordoz magában. A békés és vadon élő állatokat felhasználva, egy olyan témához nyúltak hozzá, ami kétségkívül elgondolkodtatja a felnőtteket is.

A történet főszereplője egy nyúl, Judy Hopps, aki kislányként arról álmodozott, hogy ha nagy lesz, rendőr válik majd belőle. A legtöbben kinevették a vágyai miatt, ám ő kitartott amellett, amit szeretne, és végül sikerült is elvégeznie a rendőriskolát. Zootropolisba költözik – ahol a ragadozók, és a prédák békében élnek egymás mellett – és munkát vállal a rendőrségen, ám komolyabb feladatokat nem bíznak rá, mivel a legtöbben úgy vélik, egy „buta nyúl” ezt biztosan nem tudja megoldani.

Judy végül mégis lehetőséget kap arra, hogy a rendőrség egyik legfontosabb ügyén, az emlősök sorozatos eltűnésén – majd azok megvadulásán – dolgozzon, bár munkatársaitól segítséget mégsem kap. Nyomozótársa egy szélhámos róka, Nick lesz, akivel ketten sikeresen megoldják a rejtélyes esetet.

A mese az emberek berögzült sztereotípiáit igyekszik lerombolni, és arra hívja fel a nézők figyelmét, hogy nem szabad senkit beskatulyáznunk az előzetes ismereteink alapján.

Lorax (2012)

Dr. Seuss regénye alapján 2012-ben mutatták be a Lorax című mesét, ami az emberi kapzsiság veszélyeire hívja fel a figyelmünket. A legkisebbek talán még nem értik a történet teljes mondanivalóját, de az idősebb korosztály számára egyértelmű, hogy ez a mese komoly mondanivalóval rendelkezik.

A történetben megismerhetünk egy kisfiút, Tedet, aki egy teljesen mesterséges városban él, ugyanis az emberek a természetet már teljesen elpusztították. Nincs egyetlen élő fa sem, minden csupa műanyag. A legtöbben elégedettek ezzel a világgal, ám a Ted szomszédságában élő lánynak, Audrey-nak, az az álma, hogy egyszer láthasson egy igazi, élő fát. A fiú elhatározza, hogy bármibe is kerül, megadja ezt neki. Az útja egészen a Valahászig vezet, aki elmeséli neki, miként szegte meg a fák őrzőjének – Loraxnak – tett ígéretét, és hogyan tűntek el a fák a telhetetlensége miatt. Egykor elkövetett hibáit jóvátéve, a Valahász segít Tednek, hogy a növények újra megjelenhessenek.

A történet rendkívül tanulságos, és felhívja a figyelmünket arra, hogy a természetnek milyen fontos szerepe van az életünkben, ezért meg kell becsülnünk.

Énekelj! (2016)

Akárcsak a Zootropolis, úgy az Énekelj! is 2016-ban került bemutatásra. A mese az Illumination Entertainment által készült el, és szintén egy olyan világot mutat be nekünk, ahol az állatok emberként viselkednek. A történet főhőse Buster Moon, a koala, aki a sorozatos kudarcok után kitalálja, hogy egy tehetségkutatóval virágoztatja fel az általa vezetett színházat. Nincs sok pénze, de azt mind felajánlja a győztesnek. Titkárnője hibája miatt azonban az összeg két nullával több lesz a szórólapon, így másnap hatalmas tömeg tolong a színpad bejáratánál.

Buster végighallgat mindenkit, de a döntőbe végül csak öten kerülnek be. Rosita, Johnny, Ash, Mike és Mina. Mindegyik karakter teljesen eltérő háttérrel rendelkezik, ugyanakkor mindannyian arra vágynak, hogy megváltozzon az életük. A koalának így nem marad választása, szponzort kell keresnie a tehetségkutatóhoz, hogy végigvihesse a versenyt.

Ez a mese a gyerekek mellett, a felnőttek számára is igen élvezhető, ugyanakkor igazi tanulságokat is rejt. Nem számít, hogy az ember honnan jön, nem számít, milyen múlttal rendelkezik, ha valamit szeretne, azért mindent meg kell tennie, hogy valóra válhasson.

Fel! (2009)

A Pixar által készített Fel! 2009-ben került bemutatásra, és nem sokkal ezután, kimagaslóan jó értékelést kapott. Mindez nem meglepő, hiszen a mesének már az első percei minden felnőttet megsirattak. Ezekben a jelenetekben megismerhettük Carl Fredricksent, akinek életútja lepergett előttünk a vásznon. Láthattuk a boldogságát, amikor megismeri a feleségét, a szomorúságát, amikor kiderül, nem lehet gyerekük, és a fájdalmát, amikor elveszíti a párját. A házaspár szeretett volna elutazni a Paradicsom-vízeséshez, ezért szorgosan gyüjtögették a pénzüket, hogy egy napon valóra váltsák a vágyukat. A perselyben lévő összeget azonban mindig fel kellett használniuk valami váratlan kiadásra, és így kifutottak az időből. Carl a felesége halála után zsémbes öregemberré válik, aki foggal-körömmel ragaszkodik a házhoz, amit aztán lufikkal együtt szeretne végül eljuttatni a vízeséshez.

Carl megismerkedik egy kis cserkészfiúval, Russellel, aki azután kerül elő a házból, miután az már a léggömböknek köszönhetően a levegőbe emelkedett. Az idős ember, és a gyerek eleinte nehezen jönnek ki egymással, de a közös kalandjuknak hála, végül mindannyian megtalálják a helyüket.

Az, ami a Fel! című mesét igazán különlegessé teszi a felnőttek számára, az az, hogy nem egy csodálatos világot, hanem a való életet mutatja be, minden szépségével és szomorúságával együtt.

Jégvarázs (2013)

A Hans Christian Andersen Hókirálynő című meséje alapján készült animációs filmet 2013-ban mutatta be a Disney, ami igazi kasszasiker lett. A betétdalok hamar a kicsik kedvenceivé váltak, de nem voltak kivételek ez alól a felnőttek sem. Az első rész rengeteg embert a mozikva vonzott, ahogyan a 2019-ben megjelent Jégvarázs 2 is. De minek is köszönhető, hogy a történet ekkora siker lett?

A válasz valószínűleg Elza karakterében keresendő, aki egy olyan Disney hercegnőt mutat be nekünk, aki maga is bizonytalan, és nem igazán tudja, merre halad az élete. Ezzel az állapottal – ha rövid ideig is – de mindenki találkozik, így nem csak egy gyerek, de egy felnőtt is könnyen bele tudja élni magát Elza szerepébe. Az önmagát kereső hercegnő története az idősebb korosztályt arra sarkallja, hogy merjék felvállani saját személyiségüket, és ne nyomják el a bennük rejlő énjüket.

Hozzászólások