BudapestKultúra

Kiállítások, melyekre érdemes lesz ellátogatnunk 2018-ban!

Az ember minden nap tanul valamit. Igaz ez még akkor is, ha csak otthon tesz-vesz, de még inkább ha tudatosan tanul, kulturális programokat iktat be az életébe, színházba, moziba, kiállításokra jár. De vajon melyek azok a kiállítások melyekre érdemes ellátogatnunk? Olvassatok tovább és kiderül!

IBUSZ…Mert úton lenni jó!

Több, mint száztizenöt éve 1902. augusztus 29-én alakult meg, az Idegenforgalmi Beszerzési Utazási és Szállítási Rt., ismertebb nevén az IBUSZ. Ennek apropóján a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum a lehető legszínesebben igyekszik bemutatni a részvénytársaság mindennapjait.  Rengeteg 1930-as és 1970-es relikviát is láthatunk, a különféle járműmodellek és fotók között elnosztalgiázhatunk, szinte valódi időutazásban lehet részünk!

A kiállítás látogatható: március 1.- szeptember 2.

 

Budapest Fotó Fesztivál

Március 20-tól változatos programokkal, vetítésekkel, előadásokkal készül a Budapest Fotó Fesztivál, mely az esemény fő helyszínén, a Budapest Projekt Galériában várja az érdeklődőket, a szakmában dolgozóktól a lelkes amatőrökig mindenkit. Elsőként egy kerekasztal beszélgetésen vehetnek részt a látogatók, március 22-én este pedig a BPF tíz társfesztiváljának a képanyaga lesz látható. Ha mindez még esetleg nem lenne elég, március 24-én, Tarr Béla Kossuth-díjas filmrendező beszélget a híres portugál fotóművésszel, Paulo Nozolinóval.

 

Márcziusi Ifjak- A forradalom óriásképregénye 

Ez a különleges alkotás 2011. március 15-re készült, 11 művész közreműködésével. A márciusi forradalom ötletes újragondolása, mely sajnos később nem érhette el azt a nézőközönséget, akiket eredetileg szeretett volna, mert a megrendelő visszalépett. Mivel addigra már készen volt a képregény a készítők úgy döntöttek, az interneten teszik közzé. Csak az első napon, közel 35 ezren tekintették meg a képsorokat. Mi is növelhetjük ezt a számot, ha március 2. és 29. között ellátogatunk a III. kerületi Platán Könyvtárba!

 

Hanula Judit: Fény-Víz-Levegő

Hanula Judit festőművész kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők március 28-ig, a VI. kerületi Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtéren. A festő főleg tájakat alkot, a természet apró, nehezen látható pillanatait igyekszik elkapni és mindenkinek megmutatni. Ezen a kiállításán ezekből a képeiből láthatunk néhányat. Ő maga, így nyilatkozott festészetéről: „Valójában nem tudom megfogalmazni, miért is kezdtem festeni. … Lehet, hogy visszataláltam gyermekkorom természetébe, lehet, hogy a csend, a termékeny magány érintett meg, mindenesetre, nagyon jó festeni…”

 

Aranyul- Toldi Miklós és a magyar nyelv

Arany János születésének 200. és a Toldi megjelenésének 170. évfordulója alkalmából nyílt meg az Aranyul – Toldi Miklós és a magyar nyelv  című audiovizuális kiállítás 2017. október 27-én, A Magyar Nyelv Múzeumában, Széphalmon. A különleges tárlat azóta is látogatható és érdekes, eredeti dokumentumokkal tárja elénk Arany János nyelvújítói tevékenységét. A kiállításon központi helyet foglal el a Kisfaludy Társaság pályázatának győztes alkotásainak kötete – amely egyben a Toldi első kiadása – 1847-ből.

Ezenkívül megismerhetjük a Toldi keletkezéstörténetét, Arany költői nyelvét, a különböző nyelvjárások sajátosságait is, sőt a látogatók még az Arany-szótár három kötetét is felüthetik, mely a költő műveinek szóanyagát dolgozza fel.

 

Rafael Y. Herman kiállítás a Ludwig Múzeumban

Az izraeli származású Rafael Y. Herman első önálló, magyarországi kiállítása nyílt meg februárban a Ludwig Múzeumban. A művész fotói több szempontból is különlegesek: nemcsak, hogy gyönyörű természeti történéseket ábrázolnak, de ráadásként még különleges technikával is készültek! Az összes kép az éjszakai természetet mutatja be, úgy, ahogy még sohasem láthattuk. Az eltérően megvilágított termekben nagy a kontraszt a sötét környezetben kiállított erdők képe és a világosban megcsodálható virágos mezők között.

 „A kiállítás fontos eleme az érzékcsalódás: a különböző megvilágításoknak köszönhetően a néző szembesül saját érzékelése korlátaival.Attól, hogy Herman éjszakai képeinek sokszor olyan a hangulata, mintha nappal készült volna, kioltja az éjszaka félelmetességének érzését.”- írja a kiállításról az Origo.

A tárlat április 1-ig látogatható.

 

Hozzászólások