Két évtized ikonikus dalai az Eurovíziós dalfesztiválról

Hamar elröppent két évtized és talán nehéz lesz az átállás, ami a dátumokat illeti. Azonban nem árt, ha  visszatekintünk az utóbbi húsz évre és arra, milyen ikonikus dalokat hallhattunk az Euróvízión. Olyan zenéket mutatunk most nektek, amelyek beleivódtak az emlékezetünkbe.

Időutazásunk első állomása 2002, amikor a lett énekesnő Marie N, az I Wanna című dalával megnyerte a nézőket magának és ezzel együtt a versenyt is. A latinos stílusú dalban maga is táncra perdül, némileg férfias ruhában.

Magas megtekintésnek örvend a 2007-es év egyik kedvenc dala a különc ukrán csapattól. A Verka Serduchka névre hallgató együttes olyan zenét rakott össze, amely mindenki emlékezetében megmaradt, de a 2015-ben bemutatott Spy című filmben is jelenetet kaptak a Dancing Lasha Tumbai zenéjükkel. A versenyt ugyan nem nyerték meg, de valószínűleg nem feledkezik meg róluk senki.

Sakis Rouvas görög énekes a 2004-es Shake it című dala után újra bejutott a dalfesztiválra. 2009-ben a This is Our Night zenéjét mutathatta be. Dallamos, erőteljes pop előadás sajnos a dobogóra nem volt elég, mégis emlékezetes maradt számunkra.

Meg kell említenünk a 2009-es év győztesét is. Alexander Rybak egy szál hegedűvel kiállt a színpadra és meg is nyerte a versenyt. A fiatal norvég fiú Fairytale dalával nagy sikert aratott, ezért a következő évben országa adott helyet a versenynek.

Norvégiában is remek produkciókat láthattak a nézők 2010-ben. Erről pedig Jessy Matador Franciaország képviseletében gondoskodott is róla, hiszen egy kicsit készülve a foci világbajnokságra, lelkesítő dalt vitt Osloba.

2012-ben a svéd Loreen dala lett a nyertes. A populáris dallamú és csodálatosan előadott Euphoria, magas pontszámmal lett az első helyezett.

Két évvel Loreen győzelme után egy osztrák énekes, Conchita Wurst dala lett az első helyezett, mi azonban Sanna Nielsen Undo című dalát mutatjuk be 2014-ből. A svéd énekesnő végül dobogós lett Conchita mellett.

Amilyen különc, olyan jól sült el Netta Toy című dala. A 2018-as dalfesztiválon ugyanis az izraeli nő szerzeménye nyerte meg a versenyt magas fölénnyel.

Természetesen rengeteg dal van, amit még megemlíthettünk volna, hiszen mindenki aki eljut erre az európai fesztiválra már győztes. Bízunk benne, hogy a következő évtized is tartogat számunkra hasonló remek, emlékezetes és különleges dalokat. 

Hozzászólások