Könyvek

Kelly St. Clare – Szövetség a vámpírokkal

Májusban jelent meg az USA Today bestsellerszerző Kelly St. Clare Vérkötelék című paranormális romantikus trilógiájának nyitókötete az Álomgyár Kiadó gondozásában. A hatalmi játszmákkal átszőtt vámpíros történetet Nagy Boldizsár fordításában olvashatjuk, és várhatóan már júliusban érkezik a sorozat folytatása is. A Szövetség a vámpírokkal című regény főszereplője egy milliomos örökösnő, aki meg szeretné tapasztalni a hétköznapi emberek életét, de véletlenül belecsöppen a várost irányító vérszívók világába.

A huszonegy éves Basilia Le Spyre luxuskörülmények között, mindennapi gondoktól mentesen töltötte eddigi életét. Azonban hirtelen elhatározza, hogy a saját útját szeretné járni, ezért lemond a milliomosok kényelméről. Kétségbeesetten menekül a nagyvárosi elit játszmái elől, és elhagyja a nagymamája biztonságos birtokát. A legjobb barátnője, Tommy segítségével megpróbál munkát szerezni, hogy belekóstolhasson az átlag fiatalok hétköznapjaiba. Hamarosan ellenállhatatlan lehetőséget kap egy sikeres ingatlanközvetítő cégtől, de már a recepciós pultnál érzi, hogy valami nem stimmel a hellyel.

Basi akaratlanul is összetűzésbe kerül a Kyros Sky felhőkarcoló veszedelmes lakóival, akik halálos hatalmi játszmát vívnak egy másik vámpírklánnal. Ráadásul sikerül felkeltenie a rémisztő, ugyanakkor hihetetlenül jóképű főnőke figyelmét is, aki nem hajlandó elereszteni a legújabb gyakornokát. Basi kénytelen részt venni a vámpírok játékában, ha meg szeretné védeni a szeretteit.

A milliomos örökösnő beleveti magát a munka és a hétköznapi emberek világába.

A Szövetség a vámpírokkal főszereplője nem egy átlagos fiatal, így fogalma sincs arról, hogyan élnek a kevésbé tehetős kortársai. Sosem járt hagyományos iskolába, azt sem tudja, hogy van-e adószáma, és még életében nem dolgozott egy napot sem. Szerencsére a legjobb barátnője segít neki felkészülni arra, hogy milyen kihívások várnak rá a munka és a hétköznapi emberek világában. Basi a tudatlansága ellenére talpraesett, szókimondó és bátor, így még akkor is megállja a helyét, amikor gyakornoki állás kap a vámpírok által vezetett ingatlanirodában.

A vámpírok életét a klánok közötti hatalmi játszmák irányítják.

Kelly St. Clare urban fantasy történetében a magukat vissimóknak nevező vérszívók élete a hatalom és egy különös stratégiai játék körül forog. Az Ingénium során a két rivális vámpírkirály kockadobással dönti el, hogy melyik klán vásárolhat újabb területet Blöff Cityben. Az évtizedek óta folyó hatalmi játszmából végül az a csoport kerülhet ki győztesként, amelyiknek sikerül átvennie a nagyváros teljes irányítását. Elsőre szokatlannak érződik ez a kereskedelmi alapokra épített természetfeletti világ, azonban fokozatosan megismerjük a vámpírok társadalmának működését is. Az emberekhez hasonlóan például a vissimóknak is meg kell fizetniük a bűneikért, és az adósságaikat a leszármazottak megörökölhetik.

Egy szórakoztató és szenvedélyes enemies-to-lovers kapcsolatról olvashatunk.

A Szövetség a vámpírokkal főszereplői között izzik a levegő, és folyton csipkelődnek egymással. Míg Kyros a vámpírok örököseként szinte bármit megtehet, addig Basinak a túlélés érdekében alaposan meg kellene gondolnia, hogy miket mond. De képtelen visszafogni magát, és mindig szembeszáll a nagy hatalmú vissimóval. Basi eközben persze fél és Kyrostól, aki gyakorlatilag foglyul ejtette, és súlyos titkokat is rejteget előle. Kapcsolatukat így mindvégig átjárja a bizalmatlanság, amelyet csak tovább fokoznak a baljós események.

Sajnos az érdekesebb mellékszereplők megismerésére nem kapunk lehetőséget.

Basi és Kyros kétségtelenül elviszik a hátukon a történetet, viszont fontos megemlíteni az ígéretes mellékszereplőket is. Tommy sajnos hamar a háttérbe szorul, és az adósságát törlesztő Laurel is csak a kötelességei miatt kap nagyobb figyelmet. Basi nagymamájáról, a rejtélyes Rhysről és a vámpírklán néhány tagjáról, például Angelicáról szintén szívesen olvastam volna még ebben a kötetben.

A borító megalapozza a könyv feszültséggel és szenvedéllyel teli hangulatát.

Az Álomgyár Kiadó egy új borítót választott Kelly St. Clare regényéhez, amelyen a véres kezű Kyrost és a háttérben megbújó Basit láthatjuk. Mögöttük pedig Blöff City éjszakába burkolózó épületei magasodnak a telihold fényében. Nekem az eredeti borító jobban tetszik, de ez a design kétségtelenül illik a magyar kiadó profiljába.

A Szövetség a vámpírokkal egy szórakoztató és szenvedélyes bevezetés egy talpraesett örökösnő és egy veszélyes vámpír történetébe.

A Vérkötelék első része egy ígéretes nyitás, amelyet remélhetőleg egy kicsit eseménydúsabb és információgazdagabb folytatás követ. Basi humora és találékonysága, az érdekes mellékszereplők, valamint a vámpírok hatalmi játszmái kellemes kikapcsolódást nyújthatnak a fantasy-rajongóknak. Ha szeretnétek elmerülni egy szenvedélyes és szórakoztató enemies-to-lovers történetben, akkor remek választás lehet a Szövetség a vámpírokkal!

A recenziós példányért köszönet az Álomgyár Kiadónak!

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Karády Anna – A füredi gyermek

Hozzászólások