Könyvek

Kékesi Dóra – A holnap érintése

Kékesi Dóra 2017 decemberében, az Álomgyár Kiadó gondozásában megjelent első könyvében egy gyönyörű szerelmet mutat be nekünk, nem is akármilyen módon: főszereplőinket ugyanis nemcsak erőszakos emberek, de a történelmi események is akadályozzák kiteljesedésükben.

“(…) az élet… a szenvedély… a láng. Szavak, melyek nem tűnnek fontosnak, mégis, ha valaki megízleli az érzést, melyet e szavak jelentenek, a hiányuk később begyógyíthatatlan űrt hagy a szívben.”

A történet kezdetén egy esküvő előtti fogadásra nyerhetünk bepillantást 1994-ből, ahol az ara, Eszter felfedez egy titkos viszonyt megörökítő levelet édesanyjával kapcsolatban, minek folytán kérdőre vonja az asszonyt. Az anyja elbeszélése során elevenedik meg előttünk a történet, két fiatal kétségbeesett küzdelme a rosszakaróik és az 1950-es évek Magyarországának igazságtalan rendszere ellen.

Főszereplőnk Eszter édesanyja, Anna, aki 1953 telén, leginkább kényszerűségből összeházasodik Miklóssal, a sokszor hirtelen haragú gépszerelővel. Rövidesen állást is kap titkárnőként egy varrógépgyárban Csepelen. Együtt tengetik mindennapjaikat ha nem is szerelemben, de békés egymás mellett élésben.

Aztán egy pártrendezvényen Anna találkozik férje egy munkatársával, Krisztiánnal. Mindketten rögtön vonzódni kezdenek a másikhoz, a nő azonban a lelke mélyén érzi, hogy nem lenne helyes férjes asszonyként viszonyt kezdeményeznie, így inkább megpróbálja elfelejteni a találkozást. Ám ez nehezebben megy, mint gondolta volna és rövidesen, miután többször is találkoznak Krisztiánnal, leomlanak közöttük a válaszfalak. Anna életében először tapasztal szerelmet és ezek után már mindent meg is tesz azért, hogy ne veszítse el.

“Kezébe vette kézfejemet, és a tenyeremre gyengéden képzeletbeli köröket rajzolt az ujjával –, a csiga vonala olyan, mint a rózsa szirmai, amik szorosan körbefogják és védelmezik a bibét. – Gyengéd csókot lehelt a tenyerembe. – Ez egy ehető kakaós rózsa. 
(…) 
Azt leszámítva, hogy az egyedüli péksütemény, amit ki nem állhattam, a kakaós csiga volt, ez volt életem legszebb és legromantikusabb ajándéka.”

Rendkívül élvezhetővé teszi a regényt a gördülékeny stílus és a részletesen kidolgozott karakterek mellett az is, hogy Magyarország majdnem legviharosabb éveiben játszódik. Nagy elismerés az írónak, hogy nem maradt meg az “átlagos” szerelmes regényeket jellemző szinten, hanem tudatosan törekedett arra, hogy hűen bemutassa a körülményeket. Éppen ezért bepillantást nyerhetünk az ÁVH (Fegyveres belbiztonsági szervezet a Rákosi-rendszerben) módszereibe, sőt az 1956 október 23-i eseményekbe is. Ám itt nem a szokásos “tömegszemszöget” kapjuk, hanem megmutatkozik az, hogyan érintettek a forradalmi történések külön-külön személyenként embereket. Ez pedig csak még valóságosabbá és elevenebbé teszik a cselekményt és még inkább kedvelhetővé, még az olyanok számára is, akik nem igazán szeretik a történelmi témájú regényeket.

Mindenképpen említésre méltó a borító is, ami nem egy megszokott, egy-két elemes alkotás, ennek ellenére nem kelt zsúfolt érzetet. Megtalálhatjuk rajta valószínűleg a két főszereplőnket, illetve utalást a levelekre, ami még jobban segít átélnünk a történet és a kor hangulatát.

A regény csupán 315 oldalas, mégsem hagy hiányérzetet az olvasóban. Tökéletesen kerek kis történet, meglepő fordulatokkal és csavarokkal. Ami miatt még szintén különlegesnek számít, tele van történelemmel, mégsem laposodik el a történet egy pillanatra sem. Az írónő olyan ügyesen, ösztönösen gördülékeny stílussal adagolja az információkat, hogy egy pillanatig sem unatkozik az olvasó. Mindenképpen ígéretes debütálás, kíváncsian várjuk a további regényeket!

Budai Lotti – Shirzan ​szerelme (Ágyas és úrnő 1.)

Hozzászólások