Könyvek

Katherine Webb – A ​látogatók

Katherine Webb neve nem igazán mondott nekem semmit mindaddig, amíg meg nem láttam a General Press Kiadó kínálatában A látogatók című könyvét, melynek a borítója egyszerűen vonzotta a tekintetemet. Első gondolatom egy borongós hangvételű regény volt, amely akár a régebbi kor valamelyikét is felelevenítheti és mikor elolvastam a fülszöveget, teljessé vált a boldogságom, ugyanis pont egy ilyen kötethez volt kedvem!

A történetről

A látogatók egyik főszereplője Liv Molyneaux, aki édesapja eltűnése után úgy dönt, hogy beköltözik a férfi bristoli lakásába, amely a Christmas Stepsen álló boltja felett található. A napok azonban nem éppen úgy telnek, ahogyan ő arra számított. Azt hitte, jót fog tenni neki a távolság az édesanyjától, illetve segít majd kiheverni azt, ami összetörte a szívét, azonban a dolgok egyre csak kuszábbak lesznek. Álmában elkezd furcsa hangokat hallani és olyan dolgokat lát, amelyek nem biztos, hogy a valóságban történnek. Vajon mitől lehet ez? Mindezt pedig megnehezíti, hogy a bolt ajtaja előtt feltűnik egy hajléktalan férfi, aki olyan személyeket keres, akikről Liv azt sem tudja, kicsodák. Ki lehet ez a férfi? Hova lett Liv édesapja? Vajon sikerül Livnek túllennie minden nehézségén és rájön arra, mi történik a Christmas Stepen?

Mindeközben egy teljesen másik kor is felelevenedik a könyv során. 1831-ben Bethia Shiercliffe egy igen előnyös házasságban éli mindennapjait, ugyanis korábban elég rossz körülmények között élt mindaddig, míg édesanyja újra nem házasodott. Bethia a jótékonyságnak szenteli minden idejét, egy szegényházat vezet, ahova legnagyobb örömére sikerül a környék egy igen híres hajléktalanját elszállásolnia, akit legtöbben a „Szénakazal szüzeként” emlegetnek. Az idők során sok teória született arról, hogy ki lehet ez az ismeretlen, hiszen a Louisának keresztelt nő nem beszél másokkal és nem hajlandó bemenni semmilyen házba, ugyanakkor igen kedves és szelíd teremtés. Bethiát azonban szép lassan valami furcsa érzés keríti hatalmába, ahogyan egyre több időt tölt a nővel. Úgy érzi, valami nincsen rendben vele, ráadásul még egy olyan emberre is emlékezteti, akinek egyáltalán nem örül. Vajon jól tette, hogy magához vette Louisát?

Két különböző, ugyanakkor hasonló hangulatú sztori

A látogatók tehát nagyon izgalmas történeteket ötvöz össze, amelyek központi eleme a Christmas Step. Katherine Webb ráadásul úgy hozta össze ezt a két szálat, hogy mindkettő roppant izgalmas és feszültséggel teli, ezért nem tudtam eldönteni, melyiket olvasnám szívesebben. Mindkettőnek más volt az erőssége és más volt az, amiért a fejezet végén sajnáltam, hogy egy rövid időre bár, de vége szakad.

Szerethető karakterek

Liv története azért tetszett, mert nagyon szimpatizáltam a fiatal nő karakterével. Nem volt könnyű élete, mégis úgy dönt, hogy mindezek ellenére szeretne a saját lábára állni és bár számos nehézségbe ütközik, nem adja fel. Egy nagyon erős jellem, akivel igen könnyű azonosulni. Ehhez persze segítséget ad az, hogy olyan embereket ismer meg új életének kezdetén, akik átérzik a problémáját és próbálnak neki támaszt nyújtani.

Itt azonban a borzongást is Liv adja, hiszen ahogyan fentebb is említettem, körül lengi őt a sok furcsaság. Ismeretlen emberek bukkannak fel az álmaiban és a valóságban is, és egy idő után vele együtt elveszünk mi is abban, hogy ez vajon megtörténik-e. Nagyon izgultam érte, hogy megtalálja a lelki békéjét.

És akkor még nem is volt szó a férfiról, aki reggelente fel-felbukkan nála és forrócsokit követel. Vajon bennem lett volna annyi, hogy ajtót nyissak egy ismeretlen csavargónak, aki zagyvaságokkal tömi a fejem és kritizálja a kedvességemet? Nagyon érdekes volt a kettejük között kialakuló kapcsolat, amely egyszerre okozott ámulatot és bizonytalanságot. Ugyanakkor megértettem, hogy Liv milyen indíttatásból döntött úgy, hogy újra és újra megvendégeli a férfit.

Míg Liv szerethető, Bethia nem igazán

Bethia karakterét pont annyira nem kedveltem, mint Livét szerettem. A történet abban az időszakban játszódik, mikor a rabszolgaságot éppen eltörölték, Bethia azonban úgy véli, hogy ennek ellenére a feketék a pornéphez tartoznak. Hogy nekik nem kellene tudniuk írni-olvasni, hogy ők azért vannak, hogy kiszolgálják őt. Ez a gondolkodásmód már eleve ellenszenvessé tette. Úgy éreztem, hogy nem elég hálás a sorsnak azért, hogy kiemelkedhetett a rossz sorsú emberek közül és feljebbvalónak érezte magát nagyon sok embernél, ez pedig nem igazán tette szimpatikussá. És bár ahogyan haladunk előre az eseményekben egyre inkább megismerjük, mégse tudtam megbarátkozni vele.

Ugyanakkor az írónő remekül kidolgozta a Bethia-Louisa vonalat és roppantul érdekelt, hogy hogyan alakul a két nő kapcsolata. Vajon rájön, hogy mitől viselkedik mellette teljesen másként Louisa? Miért nem hajlandó megszólalni? Mi lehet az ő története? Mi az a furcsa érzés benne, ami miatt azon gondolkodik, talán nem kellett volna kimenekíteni a szénából?

A feszültség a kötet legelejétől tapintható volt, mind az 1800-as években, mind pedig napjainkban, ahol Liv története játszódik. Magával ragadott a misztikum, a titokzatosság és a Christmas Step hangulata.

Az írónő remekül adagolta az információt, aminek köszönhetően egy pillanatra sem lankad az olvasó érdeklődése, ráadásul nagyon gördülékeny az egész, így bár egy lassú lefolyású történetről van szó, mégis igen gyorsan olvasható, hiszen húz magával az egész. Aki szereti a rejtélyeket övező sztorikat és szereti a két idősíkon játszódó történeteket, annak A látogatók biztosan tetszeni fog!

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Bella Ellis – Ördögi ​csontok

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?