Könyvek

Karen Swan – Karácsony a Tiffanynál

Közeledünk a karácsonyhoz, így nem csoda, hogy a kiadóknál egyre inkább előtérbe kerülnek a hangulatos, téli olvasmányok. Ilyennek ígérkezett Karen Swan regénye, a Karácsony a Tiffanynál, azonban teljesen más volt, mint amire számítottam!

A regényről

A történet középpontja Cassie, aki elég fiatalon esett szerelembe. Hátat fordítva mindenféle figyelmeztetésnek elég hamar, húsz éves korában már férjhez is ment és Skóciába költözött. Korábbi életének teljesen búcsút mondott, és a messzi bitzokon egyetlen feladata a ház rendben tartása és a vadászati rendezvények szervezése lett, míg férje gyakran, a munkára hivatkozva távol volt. Persze semmi sem olyan csodálatos, mint ahogyan Cassie hitte, a kötet során elég hamar kiderül, hogy a férje már egy ideje megcsalja őt. A nő így tehát harminc éves korára karrier és saját otthon nélkül maradt.

A lány barátai azonban összefognak. Segítenek Cassie-nek, hogy rájöjjön ki is ő valójában és mit akar kezdeni az életével. A három nő megbeszéli, Cassie mindenkinél eltölt négy hónapot, New Yorkban, Párizsban és Londonban, kikupálják őt, ezzel egy teljesen új embert faragva belőle. De vajon hogyan küzd meg mindezzel a lány? Hogyan fog a vidéki levegőhöz, lapos talpú cipőkhöz szokott szokott Cassie alkalmazkodni a mindennapi testmozgáshoz, a szénhidrát csökkentett étrendhez és a pörgős mindennapokhoz?

Talán senki sem lepődik meg azon, hogy egyből szerelembe estem, mikor megláttam a 21. Század Kiadó gondozásában megjelent Karen Swan regényt. A Karácsony a Tiffanynál csodaszép borítóval rendelkezik, csak úgy hívogatja magát a forrócsoki mellé ebben a hideg időszakban. Pontosan emiatt habár már novemberben a kezemhez került, mégis csak a mikulást követően vettem a kezembe, hogy belemerüljek ebbe a puccosnak tűnő, ugyanakkor igen csábító világba.

Érdekes megfigyelni, hogy ahány szereplő, annyiféle stílus, karakter, hangulat és világ.

Igazság szerint egészen addig, amíg meg nem kaptam a könyvet, nem igazán tudtam miről szól, első sorban valóban a borító és a cím ragadott meg, ugyanis mindenfélképpen akartam valami téli olvasmányt a hideg időkre. Emiatt meg is lepődtem, hogy a történet nem ebben az időszakban kezdődik. Ez az elején egy kicsit  el is bizonytalanított, ám hamar túllendültem ezen, amint átéreztem a könyv varázsát. Ez pedig a négy barátnő, akik gyermekkoruktól kezdve elválaszthatatlanok egymástól, függetlenül attól, hogy teljesen más közegben élnek.

Cassie Skóciában élt a férjével 10 éven keresztül, látszólag boldog házasságban, távol mindenkitől. Kelly, aki először veszi kezelésbe őt, New Yorkban alakította ki az életét, de Párizs és London sem fog kimaradni az olvasók legnagyobb örömére. Ami igazán tetszett benne, hogy bár nem minden lány volt szimpatikus és sokszor a módszerükkel sem értettem egyet, a Karácsony a Tiffanynál nagyszerűen mutatta be a különböző helyek hangulatát és atmoszféráját. Legyenek azok a zsúfolt manhattani utcák, éjszakai szórakozóhelyek vagy az antikváriumok, kedvem lett volna mindenhova ellátogatni velük együtt.

– Ó, imádom ezt az illatot! – Beszívta a könyv dohos, régi illatát. – Semmit sem szeretek jobban, mint egy antikváriumban az oldalakat szimatolni.

Érdekes volt nyomon követni az átalakulást, az apró felfedezéseket, azt, hogy Cassie hogyan alkalmazkodik az egyes városokhoz és a benne élő barátnőihez. Azt, hogy hogyan dolgozza fel a tényt, hogy elárulta őt az élete szerelmének hitt férfi. Akadtak gondok és kihívások, egyik pörgős városból a másik nyugodt helyszínbe. Igazi csemege lehet ez a kötet azoknak, akik szeretik a változatosságot és azokat a könyveket, amik az utazásról, a felfedezésről és az önfelfedezésről szeretnek olvasni.

Az utazás pedig nem csak abban merül ki, hogy Cassie elutazik New Yorkba, majd Párizsba és Londonba. Suzy öccse, Henry egy listát állít össze neki, hogy miket érdemes felfedeznie. Mik azok, amikre érdemes a lánynak időt szánnia, ezek pedig igazi, szívmelengető programok. Henry ráadásul nem úgy írja mindezt, hogy a hasára üt, a férfi igazi világutazó, aki megragadja az életet, kihasználja annak minden lehetőségét.

A cím megtévesztő, itt nem az ünnepeken van a hangsúly.

Ahogyan azt nyilván észrevettétek az ajánlásból, a Karácsony a Tiffanynál nem kifejezetten karácsonyi könyv. Ezt részben sajnáltam, mert én alapvetően egy könnyed, vidám, romantikus téli sztorira számítottam, és itt nem igazán ezt kaptam. Mivel a három barátnőnél 4-4 hónapot töltöttünk a regény során, így minden évszak feltűnt, a lényeg pedig nem is a decemberen volt, hanem sokkal inkább a könyv mondanivalóján. A barátságról, a szerelemről, a női lét mivoltán és azon, hogy hogyan ismerjük meg önmagunkat.

Igazi csajos könyv önmagunk elfogadásáról.

Viszont fontos kiemelnem, hogy bár nem azt kaptam amit vártam, mégis nagyon tetszett, mert egy igazán aranyos, nőcis regény, amelyben nagyon fontos téma az, hogyan legyünk önmagunk és merjünk is azok lenni. Habár tetszett a humora, az igazi csajos jelenetek a gyantázásról és a botoxról, leginkább mégis a lelki tartalmak vitték nálam a prímet.

A recenziós  példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Amanda Yee – Jóbarátok: A hivatalos szakácskönyv

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?