Könyvek

Karády Anna – A füredi lány

Februárban fog debütálni Karády Anna első regénye, A füredi lány, amelyet már most hatalmas várakozás övez! Ez nem meglepő, hiszen a történet egy igazi, Magyarországon játszódó történelmi utazást rejt, melyben a szerelem is előtérbe került. Tehát ha egy időutazással összefűzött romantikus kötetre vágysz, ez biztosan tetszeni fog neked.

A füredi lány főszereplője Almássy Anna, aki éppen kiránduláson vesz részt családjával egészen addig, amíg egy baleset következtében 2020-ból 1763-ba kerül. Annának így hát alkalmazkodnia kell nemcsak a környezetébe, hanem minden másba is, hiszen a 18. század nagyon különbözött jelenlegi életünktől. Példának okáért más dialektusban beszéltek, a nők javarészt nem tudtak írni, olvasni, úszni és ez csak pár olyan dolog, amit Annának meg kellett tanulnia, illetve el kellett titkolnia. Ez persze már alapjáraton sem könnyű, neki mégis meg kell próbálnia elhitetni mindenkivel, hogy odavaló legalább addig, amíg elérkezik azaz idő, arra, hogy visszatérjen a baleset helyszínére és megpróbáljon újra 2020-ba kerülni.

Tökéletesen sikerült feleleveníteni a 18. századot!

A titkolózás azonban nehezebb, mint ahogy mi azt hinnénk, ugyanis az olvasás akarva-akaratlanul belénk van kódolva, a lány pedig áhítozik a leírt szavak után. A különbség pedig itt nem áll meg, akkoriban az emberek egyszerűbbek voltak, nem tudtak olyan összetetten gondolkodni, így Anna csakhamar kitűnik a tömegből. A család ura, aki befogadta őt maga mellé fogta tudását felismerve, ráadásul Oroszy Mihály, fiatal földesúr is érdeklődni kezd iránta. Vajon Annának sikerül megtartania a titkát, hogy egy teljesen más világból került oda?

Bevallom, az elején nehéz volt megszoknom a ma már nem igazán járatos szavakat, amiket Karády Anna beleépített a szövegbe. Furcsán és idegenül hatott, de ahogyan haladtam előre a történetben, gyorsan ráállt az agyam és kifejezetten megkedveltem az írónő stílusát. Mi több, a humora már az elejétől megfogott! Időnként akaratlanul felnevettem a régies szófordulatokon!

Karády Anna humorosan és érzékien tárja elénk a 18. századi Magyarországot.

Nagyon tetszett, ahogyan elénk tárta a kulturális különbségeket. Ahogy az is, hogy sokszor tért ki arra, hogy mi jellemezte régen és most az embereket, miben más a két kor szülöttje. Részletes leírást kapunk arról, hogy miért dolgoztak lassabban, mennyivel könnyebb most az oktatásnak és a digitális világnak köszönhetően az emberek logikai gondolkodása. Illetve, hogy számunkra milyen meglepő könnyedséggel ment régebben például az állatgondozás. Az írónő azonban nem itt nem állt meg az olvasó oktatásával.

Részletes bepillantást kaptunk a kor kulcsfontosságú eseményeiről is.

Karády Anna nagy hangsúlyt fektetett a történelem megismertetésére is. Igazi korrajzot festett le a Mária Terézia uralkodása alatti Magyarországról, így aki nincs tisztában azzal, hogy milyen szempontból volt ez fontos a magyaroknak, mik voltak akkor a fontos dátumok, annak sem kell visszariadnia A füredi lánytól. Pont emiatt izgalmas lehet akár férfinak, nőnek egyaránt, függetlenül a szerelmi száltól, ami kifejezetten érdekes.

A 18. században ugyanis nagy jelentősége volt a rangoknak, Oroszy Mihály, aki iránt vonzódni kezd főhősnőnk neves földesúr, míg Anna özvegy cselédnek adja ki magát. Emiatt nem egy izgalmas pillanatban lesz részük a szerelmeseknek. Pörgős és cselekmény dús olvasmány, amely garantáltan magával ragad. Engem mindenesetre kilószámra megvett, kiváltképp onnantól, hogy felcsendültek benne – legalább is én énekelve olvastam – a régi magyar nóták, mi több egy mai is.

Az előolvasói példányt köszönöm szépen az Álomgyár Kiadónak!

Papp Csilla – Ha/Mar

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?