Könyvek

Karády Anna – A füredi gyermek

Hamarosan megjelenik Karády Anna A füredi lány című sorozatának harmadik része, A füredi gyermek! A június 13-án debütáló kötet ezúttal is egy izgalmas utazásra invitál minket, amely hasonlóan elődjeihez, most is számos érdekességet fog nyújtani az olvasók számára.

Mi történt az előző két könyvben?

A füredi lány című kötet során a 21. században élő Almássy Anna egy kirándulás során beleesik a vízbe. Az örvény, amely magával ragadja egészen a 18. századig sodorja, ahol Annának többek között meg kell tanulnia a kor szokásait és beszéd stílusát, hogy a közösség ne vesse ki magából és ne vádolják őt boszorkánysággal. A legizgalmasabb szál számomra mégis az, hogy a fiatal lány beleszeret egy lehengerlő földesúrba, akiről sokkal mélyebben olvashatunk sorozat második része során. A füredi földesúrban ugyanis Oroszy Mihály és Almássy Anna kapcsolatáról tudhatunk meg sokkal, de sokkal többet!

A két fiatal immár házas életet él, a két kor neveltetése azonban próbára teszi kapcsolatukat. Habár a férfi nagyon nyitott a 21. század vívmányaira, érdeklődik a szokások, a nyelvek és egyebek iránt, nagyon nehéz megszoknia azt, hogy Anna mennyire önálló, tettre kész és hogy olyanokat akar (és tud) csinálni, amit abban a korban csak a férfiak. Persze azért a lány továbbra is próbálkozik a beilleszkedéssel, viszont valljuk be, nagyon nehéz levetkőzni önmagunkat. Aztán Anna egyszer csak megbetegszik, Mihály csupán pedig egyetlen dolgot tehet, hogy megmentse szerelme életét, elviszi a Posványosba, hogy Annát megmentsék saját korának orvosai.

Miről szól A füredi gyermek?

Talán senkit sem ér meglepetésként az, hogy Almássy Anna visszatér férjéhez a 18. századba. A visszatérés megdöbbentő lesz számára, mivel Oroszy Mihály hatalmasat változott az eltelt idő alatt. A férfi fejébe vette, hogy követi feleségét és elkövetkezendő életüket a 21. században töltik majd a modern korban, ahol nem terítheti le őket oly könnyedén a betegség. Mihály folytatja az Anna távolléte alatt megkezdett kutatását, hogy megfejtse a Posványos titkát, melyben a bencés szerzetesek nyújtják a legnagyobb segítséget. Ez persze egyre nagyobb – nem igazán pozitív – pletykának ad okot az emberek között.

Ennek ellenére míg Mihály egyre elszántabb, Annát hatalmas kétségek gyötrik. Egyszer már megpróbáltak együtt utazni és akkor nem sikerült, a kérdés pedig az, vajon ezúttal sikerrel fognak-e járni? A fiatalasszony egyáltalán nem biztos benne, emiatt pedig aggasztja az, hogy Mihály folyamatosan adományoz, költi a pénzét és egyre inkább magukra maradnak a birtokon.

Hatalmas szerepet kapnak a bencések

A füredi gyermek igen meglepően indult számomra. Anna és Mihály meglátogatta a Bencés Apátságot, akik nagyon nagy segítséget nyújtanak nekik a kutatásaikban. Ehhez persze az is társul, hogy az írónő nagyon alaposan be is mutatja őket az olvasóknak. Részletes leírásokat kapunk magáról az épületről, a benne levő eszközökről és kényelmi cikkekről, a történelméről, az apátság lakóiról és szokásaikról, valamint a munkásságukról is. Az elején emiatt –  töredelmesen bevallom – személy szerint én nagyon lassan haladtam a könyvvel. Nem az írásmód vagy a mondanivaló volt nehéz, a probléma velem volt, mivel pár éve elvesztettem a hitem, ezért nagyon nehéz volt Istenről, a hitről és az apátság lakóiról ilyen részletességgel olvasni. Karády Anna ugyanis hosszú fejezeteket szánt rájuk – egyébként meglepően olvasmányosan.

Szerencsére azonban, miután túllendültünk a bemutatásukon, habár vissza-visszatértek, de nem voltak annyira a középpontban, hogy ez bármiféle élvezetet elvonjon tőlem. Elég hamar elkaptam a fonalat, és nagyon gyorsan magába szippantott azaz időszak, amit úgy megszerettem az előző két kötet során. Könnyű volt, gördülékeny és szórakoztató. Nagyon élveztem azt, ahogyan Anna aggódik a férjéért, kiérződött a kettejük közötti szerelem és szenvedély, amely oly jellemző rájuk és ami miatt az olvasók  úgy megszerették ezt a párost. Igazi felüdülés volt visszatérni hozzájuk!

Teljesen elvarázsoltak a 18. századi mindennapok!

Ezúttal is nagy hangsúly van a 18. századi életvitelen, ami szerencsére A füredi lány sorozatban a kedvencem. Az, ahogyan az írónő bemutatja a régmúlt idők mindennapjait, igazán élvezetes. A történet során láthatjuk Annát a szerzetesek mellett, ahogy megtapasztalja az ő életvitelüket, beáll Rozi a szakácsnő mellé főzni, megtömni a kacsákat, elkísérni Mihályt a földesúri teendők elvégzéséhez és mindez ad egyfajta nyugodt és bensőséges hangulatot a könyvnek. Habár ezek átlagos dolgoknak tűnnek, mégis lebilincseltek, mivel ezek már egyáltalán nem jellemzőek a mai világban, hiszen ha kacsát akarunk enni, akkor valószínűleg az emberek nagyja az üzemben nevelkedett, majd levágott kacsát fogja megvenni a boltban, nem pedig a szeretettel kitömöttet a vidéki tanyákról.

Ahogyan haladtunk előre a történetben, egyre fokozódott a várakozásom és az izgalmam, hogy vajon sikerül-e a tervük. Kíváncsi voltam, vajon mennyire fogja tudni Mihály levetkőzni földesúri stílusát, az utasító hangnemet, ami a korszakában teljesen helyénvaló volt. Szerencsére az írónő ezt nagyszerűen be is mutatta nekünk, ráadásul mind a felkészülésről, mind a megvalósításról kielégítő információt kaptunk.

Többször hangoztattam már A füredi lány során, hogy mennyire szeretem az írónő könyveit és ez most sem volt másként. Megható olvasni erről az évszázadokat átívelő szerelemről. Miután túllendültem a bencéseken, ugyan úgy magába szippantott a regény, ahogyan az elődjei is, a kötet befejezte után pedig szomorúan konstatáltam, hogy vége van a sorozatnak, ugyanis ha jól tudom, Karády Anna trilógiát alkotott. Bár én úgy gondolom, még mindig lenne hova csűrni-csavarni a szálakat! Ha te is szívesen elmerülnél egy izgalmas történelmi romantikus kötetben, kíváncsi vagy, hogyan boldogul egy 18. századi férfi napjainkban, A füredi gyermek is tetszeni fog. Pláne, hogyha olvastad a sorozat előző részeit is, akkor természetesen kötelező!

Köszönjük az előolvasási lehetőséget az Álomgyár Kiadónak és az írónőnek!

Stella Albright – Miután elmentél

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?