Könyvek

Kalapos Éva – Massza

Ha azt mondom megfélemlítés vagy zaklatás, nem egy könyvet, filmet, sorozatot tudnánk felsorolni, melyeknek cselekménye e téma köré épül. Ilyen példa  többek között a Hadd mondjam el vagy a Fogadj el. Még a tinédzserek körében népszerű Szent Johanna Gimiben és a filmadaptációt kapott Simon és a Homo Sapiens Lobbiban is jelen van, noha nem e köré a téma köré épült egyik történet sem. Az iskolákban szinte mindennapos a fizikai, illetve mentális bántalmazás, de a világon bárki felé irányulhat nemtől, kortól, külsőtől függetlenül. Olyan probléma ez, mellyel mindenki tisztában van, de még mindig nem sikerült tenni ellene.

“Létezik olyan, hogy valaki csak úgy gonosz? Minden ok nélkül?”

Kalapos Éva, a D. A. C. könyvsorozat szerzőjének regénye a cyberbullyingba, vagyis az internetes, valamint az iskolai zaklatásba kalauzol el minket. Már a borító is utal a cselekmény komolyságára, az egymás mellé rakott ingóságok – egy fülhallgató, ruhák, könyv, telefon – rögtön arra engednek következtetni, hogy a középpontban a menekülés áll. Beszédes, ugye?

Történetünk főszereplője, Patrik minden klisét kizárva teljesen átlagos. Van egy imádni való négyéves húga, két barátja, akiknek ugyanúgy megvan a maguk problémája, mint bárki másnak, és tetszik neki az iskola legszebb lánya. Amiben más, mint a korabeliek, az az, hogy a szabadidejét a szüleivel tölti. Nem szeret bulizni, érdeklik a versek és a színjátszás is közel áll a szívéhez. Másságát inkább előnynek vagy normális tulajdonságnak tartja, mintsem hátránynak.

“A rettegést lassan kell adagolni, hogy hasson.”

Amikor egy meghallgatásnak köszönhetően összebarátkozik választottjával, zaklatói lesznek. Más srácok, akik nem örülnek annak, hogy Dina és ő jóban vannak. Fokozatosan félemlítik meg, elveszik az ebédpénzét és az otthonról hozott tízóraiját és bár egy ideig békén hagyják, később más módszerekhez folyamodnak. A fiú szemszögéből megtudjuk milyen hatást vált ki az áldozatból a változó aktivitású zaklatás, miért nem szól senkinek sem. Hogy befolyásolja ez a napjait, a szabad perceit, az iskolában nyújtott teljesítményét és a környezetével való kapcsolatát?

A megfélemlítésnek számtalan végkimenetele lehet, az áldozat súlyosan sérül és sok esetben öngyilkossággal végződhet. Nem ritka az sem, hogy a bántalmazott személyt állítják be agresszívnak, illetve hogy a vezetőség értesítése esetén sem történik jelentős haladás. A Massza premier plánban mutatja meg, hogy reagálnak az emberek a közelükben végbemenő antrocitásokra. Gyakran hiába veszik észre ezeket, figyelmen kívül hagyják, struccpolitikát folytatnak, és kényszeredetten, a hozzátartozók kérésére tesznek az ügy ellen.

“Zsír lenne, ha a világ ilyen egyszerűen működne: csak semmi félelem, semmi megbánás. Semmi para attól, ki mit szól ahhoz, amit csinálok.”

Segélyhívás? Figyelmeztetés? Szembesítés? Igen, mindez. Az üzenet egyértelmű, szavakba sem kell foglalni. Azonban el tudunk jutni A-ból B-be? Eljön majd az az idő, amikor ez a téma már csak rossz emlék lesz, egy szégyenfolt, egy elrettentő példa a jövő nemzedékének? Ezeket a kérdéseket sokkal nehezebb megválaszolni.

kép forrása: Moly

Hozzászólások