Könyvek

Kalandregény kalózokkal és természetfelettivel | Shannon Chakraborty – Amína asz-Sziráfi kalandjai

Az Agave Könyvek igazi kalandos, nyári hangulatú könyvet hozott el nekünk Shannon Chakraborty legújabb, Amína asz-Sziráfi kalandjai című könyvével. Az itthon a Dévabád-trilógiájáról ismeretes szerző ezúttal sem távolodott el igazán a számára ismerős tereptől. Új könyvében is sokat merít az arab mondavilágból és erős női karakterből sem lesz hiány!

A történetről

A történet főszereplője Amína asz-Sziráfi, az annak idején rettegett és legendákban megénekelt kalóz, aki már tíz éve visszavonult és most családjával él egy eldugott kis szigeten. Lánya, Mardzsána nagyon közel áll a szívéhez, képes lenne bármit megtenni azért, hogy őt megmentse.

Egy nap egy gazdag idegen állít be hozzá, hogy megbízza, kerítse elő az unokáját, aki eltűnt. Amína rövid gondolkodás után el is vállalja a munkát, mivel amellett, hogy újra feltámad benne a kalandvágy, a mesés jutalom elég lenne arra is, hogy a lánya jövőjét bebiztosítsa vele. Összegyűjti régi legénységének legmegbízhatóbb tagjait, visszaszerzik hajóját, a Marávatit és nekivágnak ennek az új kalandnak, ami során eddig még nem látott veszélyek és lények keresztezik útjukat.

Ahogy pedig haladunk egyre előrébb a történetben természetesen az is kiderül, hogy jóval árnyaltabb a helyzet, mint amilyennek elsőre tűnt.

Az alapötlet nagyon izgalmasnak hangzik, ennek ellenére nekem mégis voltak fenntartásaim az olvasás elején. Az írónő trilógiája engem személy szerint ugyanis annyira nem győzött meg, így kicsit tartottam attól, hogy csalódnom kell majd ebben a könyvben is. Csalódni csalódtam, de szerencsére teljes mértékben pozitív értelemben!

Shannon Chakraborty története nagyon pörgős és izgalmas volt, szereplőink egyik képtelen helyzet után rögtön egy másikba kerültek. A darálást segítette még az írói stílus is, nagyon könnyed és olvasmányos volt, az 542 oldal akár egy nap alatt is lecsúszott volna, ha nem akadályoztak volna mindenféle hétköznapi teendők.

Különleges volt még a fantasy-világ is, ezúttal sokkal érdekesebbnek találtam egy itthon nem annyira ismert arab kultúrkörből származó történetbe épített elemeket, mint az írónő korábbi műveinél.

A karakterek

Karakterépítésben nagyon erős a könyv, már rögtön főszereplőnk Amína asz-Sziráfi olyan, akihez hasonlót nem sokat olvashatunk. Hihetetlen erős női karakter, aki rácáfol a nemi sztereotípiákra és egyáltalán nem érdekli mit gondolnak róla mások. Több férje volt már (akiktől aztán eléggé megkérdőjelezhető módokon szabadult meg), sokszor cselekszik meggondolatlanul, az Indiai-óceánon még tíz év után is félnek kiejteni a nevét. Ráadásul végre nem egy klasszikus fiatal feltörekvő főhősnőt kapunk, hanem egy negyvenes éveiben járó anyát, aki azt is megmutatja, hogy attól, hogy valakinek gyereke lesz még nem veszti el a személyiségét és lesz onnantól kezdve „csak” anya. Nagyon érdekes volt a karakter vívódásait olvasni, aki egyrészt nagyon szereti a lányát, másrészt viszont fűti a kalandvágy, hogy hajózzon és újra veszélyes kalózéletet éljen.

A világ nem bánik kedvesen a nőkkel…[…] Főleg nem azokkal, akik nem aszerint akarnak élni, amit a társadalom elfogadhatónak tart.

De szerencsére nemcsak a főszereplőnk, hanem a fontos mellékkarakterek is kellően ki voltak dolgozva (bár ennek ellenére szívesen olvasnék a későbbiekben még többet akár Dalíla vagy Tinbu háttérsztorijáról). A köztük zajló állandó civódás pedig nagyon sok humor forrása volt és még inkább erősítette bennem, mint olvasóban a képet, hogy ők valójában olyanok, mint egy család, akik ugyan hosszú ideig nem bírják elviselni egymást, viszont akár tűzbe is mennének a másikért. Számomra még külön kiemelendő mellékkarakter volt Pajaszam, a hajó kissé szerencsétlen macskája, Tinbu személyes házikedvence is, aki szintén nagyon sok megmosolyogtató pillanatot okozott.

A borító

Ejtenünk kell pár szót a borítóról is, ugyanis az egész könyv úgy, ahogy van nagyon gyönyörű lett. Az egyetlen szívfájdalmam, hogy nem keménykötéses lett a kiadás, bár a mai könyvpiaci árakat tekintve meg lehet érteni. Az Agave Könyvek amit csak tudott kihozott a külső megjelenésből. Átvették az egyik külföldi kiadás borítóját, ami egyszerre hat letisztultnak a fekete alapszínével, ám ha figyelmesen megnézzük visszaköszönnek rajta a történetre jellemző ábrák és motívumok. A gerinc is megér egy külön misét, amellett, hogy nagyon szépen mutat a könyvespolcon, nagyon könnyen teljesen kinyitható anélkül, hogy megsértenénk vele a mintát vagy megtörnénk azt.

– Barátok vagyunk – […] – A barátok nem ölik meg egymást figyelmeztetés nélkül.

Összességében elmondható, hogy az Amína asz-Sziráfi kalandjai egy fordulatos és izgalmas kalandregény, amely nemcsak szerethető karakterekkel dolgozik, de azoknak is jó olvasmány lehet, akik szeretnének újra igazán elmerülni egy mozgalmas fantasy-világban.

A recenziós példányért köszönet illeti az Agave Könyveket!

Feltámasztott mamut emberi tudattal | Ray Nayler – Mamutrezervátum

Hozzászólások