Júniusi könyvmegjelenések

Rengeteg színes, izgalmas könyv jelent meg júniusban, amik olyan témákat érintenek, mint a boszorkányság, nőiesség, környezetvédelem, de a listán szerepel kortárs verses antológia és modern mese átdolgozás is. Az biztos, hogy változatosságban idén nyáron sem lesz hiány.

Stacey Halls – Familiárisok
A 17. század elején játszódó történet egy mindössze 17 éves fiatal nemesi származású lányról szól, aki már negyedszer várandós, mégse sikerült még gyermeket szülnie. Az orvos szerint a legújabb terhességét már nem fogja túlélni, ám megváltoznak a dolgok, miután főhősnőnk találkozik egy fiatal bábával, aki úgy dönt, segíteni fog neki. A regény történelmi figurákat is felvonultat és olyan témákkal foglalkozik, mint a nőiesség, a boszorkányüldözés és a fennálló hatalommal való szembeszegülés fontossága. Külföldön a regény elsöprő közönségsikert aratott, már készül is az adaptációja, ráadásul ez még csak az írónő debütálóregénye, így igen ígéretesnek tűnik.
Kiadja: XXI. Század
Theodora Goss – Az ​alkimista lányának különleges esete
Izgalmas koncepcióra épült Az alkimista lányának különleges esete, mely egy trilógia első részeként jelent meg. 19. századi híres irodalmi alakok lányai indulnak egy közös kalandra és nyomozásra Sherlock Holmes és dr. Watson segítségével. Úgy tűnik, Edward Hyde még életben van, ezért Mary Jekyll úgy dönt, megpróbálja felkutatni apja régi barátját, akit gyilkossággal vádolnak. Idővel egyre több “rokonlélekre” talál, többek között Justine Frankensteinre is, akik mind valamilyen rejtélyt próbálnak felfedni vagy ellenkezőleg, maguk is titkokat őriznek. Misztikus történelmi fantasy a klasszikus irodalom kedvelőinek.
Kiadja: Metropolis Media

 

Sarah Rees Brennan – Boszorkányszezon

A népszerű Sabrina hátborzongató kalandjai Netflix-sorozat népszerűsége után újra rivaldafénybe került a fiatal tiniboszorkány története, amit szerencsére most már könyv formájában is élvezhetünk. Júniusban a legújabb Vörös pöttyös könyvek sorozat részeként jelent meg az Boszorkányszezon. Sabrina tizenhatodik születésnapja előtt csöppenünk a történetbe, amikor is minden megváltozik a számára, hiszen hamarosan búcsút kell intenie normális életének. A horror elemekkel rendelkező paranormális regény hangnemben kissé szelídebbnek tűnik a sorozathoz képest, ám akit nem zavar ez a változás és szívesen olvasna egy szórakoztató regény kedvenc boszorkányáról, az bizonyára nem fog csalódni. 

Kiadja: Könyvmolyképző
Jonathan Safran Foer – Globális ​öngyilkosság
Rém ​hangosan és irtó közel és a Minden ​vilángol szerzője ezúttal a klímaváltozást választotta témájául. A Bolygónk megmentése a reggelinél kezdődik alcím jól példázza a könyv tartalmát; felhívja a figyelmet a kollektív cselekvés fontosságára és őszintén beszél nemcsak az éghajlatváltozás okairól, de az ezzel kapcsolatos félelemről és dühről is, amit sokan éreznek. A fenntarthatóság és a környezetvédelem soha nem volt olyan fontos, mint napjainkban, a statisztikák egyre ijesztőbbek, ezért fontos, hogy többet tanuljunk a problémáról, mert csak így tudunk hatékonyan tenni ellene.
Kiadja: Helikon
Cserna-Szabó András – Extra ​Dry
Cserna-Szabó András legújabb regénye egy fekete humorral átitatott dráma, melynek a központjában a két főhős válása áll, de mellettük ugyanolyan fontos szereppel bírnak a különös mellékszereplők és figurák, akik egy torz lenyomatot adnak a magyar hétköznapokról. Minden van ebben a könyvben; erőszak és vér, sztrájkoló Mikulás, egy kínai denevérben lappangó vírus, de még a Kádár-korszak és középkori török kínzási módszerek is felbukkannak benne. A szerzővel készített interjú alapján úgy tűnik, az Extra Dry az összeomlás, megőrülés története, így ha hétvégi limonádéolvasmánynak nem is állja meg a helyét, jó választás lehet, ha komoly, fanyar és bizarr sorstörténetet szeretnénk olvasni.
Kiadja: Helikon
Péczely Dóra (szerk.) – Lehetnék ​bárki
Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de ritkán olvasok verseket, pedig temérdek remek alkotás született már, amit érdemes lenne megismerni. A Kortárs és kortalan versek alcímmel bíró antológia összesen száztíz magyar költő százhatvan versét tartalmazza, és amit közös bennük, hogy a versek a költők harmincadik születésnapja előtt jöttek létre. Az illusztrált kötet másik fontos szervezőeleme, hogy olyan alkotásokat válogattak össze, amik könnyedén meg tudják szólítani a fiatalokat. Ezért a kötet nagy részét kortárs, huszonéves szerzők munkái adják, de mellettük olvashatjuk olyan klasszikus szerzők verseit is, mint például Ady, Weöres Sándor vagy Petri György.
Kiadja: Tilos az Á Könyvek
Rodaan Al Galidi – Az ​autista és a postagalamb
Geert édesanyjával él egy hagyatékokat árusító adománybolt hátsó traktusában, amíg egy nap rá nem lel egy törött Stradivari-hegedűre egy zenei hangvételre, aminek a hatására elhatározza, hogy megjavítja a hegedűt. Először csak kipótolja a repedéseket, végül belevág egy pontos másolat készítésébe. A történet innentől kezdve váratlan fordulatot vesz és a hegedű sorsfordítónak bizonyul. Egy dolog, viszont állandó; később sem tud szabadulni elődje postagalambjától, aki mindig visszatér hozzá, ami rengeteg groteszk kalandot eredményez. Az iraki szerző ebben a díjnyertes regényében rámutat arra, hogy körülöttünk levő világ valójában lenyűgöző és egészen rendkívüli.
Kiadja: Typotex
L. J. Wesley – Hetedhét ​birodalom
Ki nem szereti az újragondolt meséket, amik kissé görbe tükröt tartanak gyerekkori kedvenceink elé? Ez a könyv azt mutatja be, mi történik a szokásos happy endek után. Hiszen nem is olyan biztos, hogy Hófehérke valóban beleszeret a hercegbe és nem csak a hála vezérli. És vajon ki tudja, mi történt a többi mesebeli hercegnővel. A válasz mindenesetre sokkal komolyabbnak és sötétebbnek tűnik, mint ahogyan azt gyerekként gondoltuk. Igazi felnőtt mesének ígérkezik, ami jó felüdülést nyújthat, ha kaphatóak vagyunk a mese átdolgozásokra.
Kiadja: Mogul

Hozzászólások