KönyvekTi küldtétekVerseny

Jordáki Gábor: Fredrik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb

Fredrik Backman jelenleg a legkeresettebb és elismertebb írók közé tartozik Európában. Ismertségre Az ember, akit Ovénak hívnak című könyvével tett szert.  Művei nagyon ember központúak, hétköznapiak, szereplői a realitás talaján maradnak, nem rugaszkodnak el a valóságtól.

Engem nagyon megfogott a már fentebb említett első könyvével. Bár a soron következő két írását (A nagymama azt üzeni, bocs, Itt járt Britt- Marie) nem olvastam, mert úgy gondolom stílusában és történetében inkább a női rajongókat akarja megfogni és nekik íródott, de legújabb, A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb címet viselő alkotása rögtön felkeltette érdeklődésemet. Már a borító és a cím is megfogott. Éreztem, hogy egészen egyedi utazáson fogok részt venni olvasása közben.

A történet egy különleges utazás a képzelet és a valóság világában, amit a nagypapa és unokája Noah gondolatain, párbeszédein, visszaemlékezésein keresztül láthatunk.

Valójában 3 generációt felölelő novella, ugyanis ha nem is nagy, ellenben jelentős szerepet tölt be az apuka is.

A mű fő vonala az elmúlás, a szeretet, az idő hiánya és gyorsasága. Mese az öregedésről, a feledékenységről, és arról, hogy mennyire csodás az emberi képzelet világa, és milyen sokszínű is az emberi elme. Lenyűgöző, de egyben szívbemarkoló, szomorú utazás a családi összetartozásról, a generációk közti különbségekről, és arról, hogy milyen érdekes, mikor az unoka és a nagypapa közt több a közös vonás, mint apa és fia közt.

A visszaemlékezések e különös és egyedi formája, mint az író első sikeres művénél, itt is felfedezhető és végig jelen van. Mondhatni ez a fő vonal. Az előadásmódja nem szájbarágós, bár oda kell figyelni, hol kezdődik a történetben a valóság és hol ugrunk át a képzelet mesés világába.

Könnyed, üde alkotás ez, tele érzelmekkel, szeretettel és egy csipetnyi szerelemmel. Engem megmosolyogtatott és elgondolkoztatott olvasása közben. Aki kicsit bele szeretne nézni a saját lelkivilágába, vagy úgy érzi, elszámolnivalója van önmagával, esetleg rossz a kapcsolata valamelyik közeli családtagjával, bátran ajánlom e könyv elolvasását. Megnyugtatást érez végeztével az ember.

Hozzászólások