Könyvek

John Hart – Hallgass!

A sok könnyed történet után nagyon vágytam már valami misztikus szálra, ezért nagyon megörültem a General Press Kiadónál megjelenő Hallgass!-nak, ami igen vonzó fülszöveggel rendelkezik. Egy eltűnt gyermek, mocsár, titkok minden irányban, hátborzongató események és nehéz gyermekkor. Nagyon reméltem, hogy olyan jó lesz mint ahogy hangzik!

John Hart regényének egyik főszereplője Johnny Merrimon, akinek nehéz gyermekkora volt. Ikertestvére és édesapja eltűnt, akik után Johnny és barátja Jack eredt. Az eset körül hatalmas felhajtás volt, mivel a fiúk nyomokra és emberekre bukkantak, Johnny-ból pedig sztár lett. Ennek ellenére Johnny egy visszafogott, magába forduló, magányos férfi lett, aki visszahúzódó életet él családjának birtokán, a több mint hatezer hektárt elfoglaló mocsárban. Ide rajta kívül nem szívesen mennek az emberek, ugyanis tele van rejtéllyel.

A mocsár körül számtalan legenda és sztori terjeng. Akik behatolnak oda, furcsa dolgokat érzékelnek, megbolondulnak vagy eltűnnek. Mi lehet az, ami ezt okozza? Johnny hogyhogy mégis ott él egyedül? Ez nagyon sok mindenkit foglalkoztat a környéken és sokan emiatt ferdén is néznek a fiúra, nem bíznak benne. Ezt fokozza az a tény, hogy a fiatal férfi többször rálőtt egy milliárdosra, aki illetéktelenül belépett a birtokára vadászni, nem is egyszer.

A sztori azonban ott indul, hogy Johnny ügyvédet keres, mivel egy nő úgy gondolja, ő is jogos örököse a föld egy részének. A fiú azonban egy centit sem akar adni belőle senkinek, mivel különös szálak fűzik ehhez a misztikus mocsárhoz. Mindeközben feltűnik újra a milliárdos, akit később igen különös körülmények között holtan találnak. Vajon Johnny-nak köze van hozzá?

Az utolsó két olvasmányom olyan könnyű volt, hogy ezzel a kötettel valahogy igen lassan találtunk egymásra. El kellett teljen egy kis idő, míg teljesen magába tudott szippantani, de onnantól kezdve fel sem néztem belőle, annyira magával ragadott a mocsarat betöltő különös erő. A folyton változó táj, az érdekes nyomás, mind-mind elvarázsoltak. A borító pedig külön szerelem ezzel a sötétkékes-narancssárgás színvilággal, tökéletesen harmonizált a történettel.

John Hart mesés képet festett erről a misztikus tájról. Ami a karaktereket taszítja, az olvasót vonzza.

Ahogyan folyamatosan megyünk bele a részletekbe, derülnek ki a múlt kisebb-nagyobb részletei, hogy mégis kinek mi köze a mocsárhoz. Egyre fokozódik a feszültség. Az pedig, hogy Johnny gyermekkori traumái, eltűnt testvére hogyan függ össze a jelen szörnyűségeivel, egészen sokáig húzódik.

Nagyon tetszett például az is, hogy Johnny karakterét akarva-akaratlanul kedveljük meg. Valahogy nem az a tipikus szerethető ember, zárkózottságával és mogorvaságával, mégis együtt érzünk vele és sajnáljuk. Sokat segíti ezt az is, hogy régi, egyetlen igaz barátja Jack Cross elérhetővé teszi őt mások számára.  A két fiatal férfi őszintén szeretik egymást és számíthatnak egymásra, a kérdés csupán az, hogy vajon kibírja-e ez a kapcsolat azokat a nehézségeket és megrázkódtatásokat, amiket a kötet során átélnek a főszereplők? A történet ugyanis nem áll meg nála, olvashatunk itt több szemszögből, sőt, még az időben is ugrálunk, hogy a múltba visszatekintsünk, ezzel jobban elvegyülve a mocsár rejtelmeibe.

Habár nagyon érdekes volt Johnny kapcsolata nevelőapjával, Jack-el és még jó pár – ha nem az összes – szereplővel, engem mégis inkább a misztikus szál vonzott. Hart csodaszép líraisággal tárta elénk a mocsarat, ez pedig a képzelőerőmmel olyan mélységekbe torkollott, hogy a legapróbb részletekig el tudtam képzelni a férfi halálát, az őt mozgató erőt, a lopakodó dzsungelt és egy igen izgalmas film rajzolódott ki előttem. Kimondottan kedvelem, ezt a krimivel keveredő valamit, amiben van minden. Talán misztikus családregénnyel keveredhet?

Ha szívesen olvasnál jó kis izgalmas misztikus thrillert, amiben keveredik a történelem és a családregény, bátran merem ajánlani John Hart Hallgass! című regényét. Jó kis hidegrázós, ugyanakkor mégis könnyen emészthető mű, ami garantáltan kikapcsol.

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Kristan Higgins – Várva ​vártalak

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?