Könyvek

John Douglas és Mark Olshaker – Utazás ​a sötétség mélyére

A GABO Kiadó egyik idei újdonságai közé tartozik John Douglas és Mark Olshaker regénye, az Utazás a sötétség mélyére. Douglas, nyugalmazott FBI ügynökként rengeteg bűnögyi esetben segédkezett, így igen sok tapasztalatot szerzett krimi témájú könyvei megírásához. Legújabb regényben bevezet minket a bűnözők lelkivilágába, életébe és vágyaiba a pszichológiai profilalkotás technikájával. Olyan gyilkosok ügyeit tárja fel előttünk, amitől a szőr is feláll a hátunkon.

John Douglas neve már sokak számára ismerős lehet a Sorozatgyilkosok című regény miatt. E könyv alapján a Netflix David Fincher  (A tetovált lány, Holtodiglan) közreműködésével egy igen nagy sikert arató sorozatot is készített, amelyet a Mindhunter néven ti is megtekinthettek.

“Douglas szakértelmének és élményanyagának hála nem egyszerűen jó könyvet írt, hanem olyat, ami letaglózza az olvasót.” – Dean Koontz

Az Utazás a sötétség mélyére nem az a tipikus krimiregény. A kötet egésze egy elbeszélés, szinte párbeszédek nélkül. Mikor ez tudatosult bennem, bevallom őszintén, megijedtem, hogy száraz lesz. De nem. Douglas izgalmasan meséli el nekünk, hogy milyen ügyekben kellett részt vennie, milyen izgalmas, de szörnyűbbnél szörnyűbb gyilkosságokat kellett megoldania az FBI-nál eltöltött évek alatt.

A regény tizenhárom fejezetre van osztva. Mindegyik rész egy alcímet kapott annak megfelelően, hogy milyen témát boncolgat az író. Szó esik ezeken belül mindenről, onnantól kezdve, hogy mik lehetnek a gyilkosok indítékai, hogyan vesszük észre a cukrosbácsit, tanácsokat ad a gyermekek szüleinek, mitől és hogyan óvhatják őket, és arról is, hogy vajon tényleg a gyilkos került-e lakat alá.

Nagyon tetszett a kötet felépítése. Douglas úgy kalauzolt végig minket 500 oldalon keresztül, hogy egyáltalán nem éreztük azt tömörnek. Olyan izgalmas történeteket mesél el nekünk, amikről talán mi is hallhattunk.

Egyáltalán nem képtelen történetek és emiatt ijesztő lehet belegondolni, hogy ez nálunk, akár velünk is megtörténhet. Egyik sztoriról vándoroltunk át a másikba és minden egyes alkalommal kíváncsian vártam, hogy ezúttal milyen személyiségrajzot fog megalkotni a nyomokból, milyen korú bűnözőre saccol, milyen típusú emberre, neki mi lehetett az indítéka?

“Az a tény azonban, hogy később betakarta a tetemet az ágytakaróval, mégis sokat árulkodik az érzelmeiről. Ezzel a gesztussal ugyanis megpróbálta semmissé tenni tettét, amelyet maga is ocsmánynak és lealacsonyítónak érzett.”

A regény segítség az emberek számára abban, hogy megértsük, mi lappanghat egy gyilkos fejében. Segítséget nyújthat a sok-sok elmesélt eset ahhoz, hogy felmérjük, ha bűnözővel van dolgunk. Segítséget nyújthat ahhoz, hogy elkerülhessük a tragédiákat.

Azok, akik kíváncsiak arra, milyen lehet egy bűnöző elméje, mi játszódhat a fejében és hogy hogyan lehet képes gyilkolni, erőszakolni, kínozni embertársait, azoknak ez egy roppant érdekes olvasmány lesz. Senki se féljen ettől a regénytől, aki egy picit is érdeklődik a nyomozás iránt, ugyan olyan izgalmas lesz, mint a szerző előző regénye. Ha nem jobb.

A GABO kiadónak köszönet a recenziós példányért!

http://www.ahmagazin.com/konyvek/ashley-woodfolk-ami-utanad-maradt/

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?