John Corey Whaley – Nagyon logikátlan barátság

“A 16 éves Solomon agorafóbiától szenved, ami jelent némi nehézséget a hétköznapokban… Három éve nem lépett ki a házból. A családja mindenben támogatja, online folytatja tanulmányait, de nem érzi úgy, hogy a szociális életből bármi is hiányozna neki. Azonban tudja, hogy nem élhet így örökké. Egyszer csak az életvidám, oltalmazó és nyílt Lisa Praytor megjelenik, és a barátja akar lenni. Biztos benne, hogy tudna segíteni Solomonnak abban, hogy kimerészkedjen a négy fal közül. Abban is biztos, hogy ez a tapasztalat neki is segíteni fog abban, hogy megírja a lehető legtökéletesebb felvételi esszét a fősulira, amivel biztosan megkapná a pszichológiai program ösztöndíját.
Eltökélve, hogy „megjavítja” Solomont, Lisa belép a világába, együtt elbűvölő barátjával, Clarkkal, és nem olyan sokkal később már egy váratlan, szoros kötelék alakul ki hármuk között. Azonban amint Lisa egyre többet tud meg Solról, valamint kapcsolatáról Clarkkal, elkezdenek lebomlani a falak, melyeket maguk közé építettek, a barátságuk pedig veszélybe kerül.”

Kevés embernek jut eszébe akár a mozgássérültekről, akár a pánikbetegekről írni. Hiába járnak köztünk, sokan elfeledkeznek róluk, és legtöbbünknek fogalma sincs arról, min mehet keresztül egy agorafóbiás. Megbámuljuk azokat, akik máshogy viselkednek, mint mi, de bele sem gondolunk abba, hogy oka van ennek.

“Egyetlen napodat se töltsd tétlenül. Balszerencsét hoz rád. Huszonnégy órányi lehetőséget utasítasz így vissza.”

Főszereplőnk, Solomon egy iskolai incidens után dönt úgy, hogy talán mindenkinek az a legjobb, ha örökre bezárkózik a házába. Internetről tanul, Star Trek-et néz, és azon gondolkozik, hogy könnyíthetné meg szülei dolgát. Szeretne a családjáért “meggyógyulni”, de nem tudja, mit tehetne ennek érdekében.

Három év után lép be az életébe Lisa Praytor, akit bár az első perctől kezdve elkönyvelünk negatív karakternek a barátságuk mögötti hátsó szándék miatt – valamint a későbbi döntéseivel sem igazán lopja be magát a szívünkbe -, de valamennyire meg tudjuk érteni indítékait. Végtére is valamilyen módon segíteni akar a fiúnak, még ha ez nem is önzetlen cselekedet a részéről. Kiutálni a könyvből senki sem fogja, hiszen végtére is sokat köszönhetünk neki. Többek között Clarkot is.

De hát nem élünk tökéletes vilgában – ez egy olyan világ, amiből Solomon Reed elmenekült, és Lisa minél többet gondolt rá, annál kevésbé tűnt a számára nevetségesnek Solomon tette. Elvégre ő is éppen megfutamodni készül a világnak attól a kicsi szeletétől, ami megijesztette.

A lány barátja már akkor is szimpatikus, amikor még csak említés esett róla, de miután megjelenik, ez fokozódik. Clark egyszerűen annyira beragyogja Solomon életét az első perctől kezdve a humorával, a Star Trek iránti rajongásával és őszinteségével, hogy lehetetlen nem szeretni. Az, hogy barátnőjét annak terveinek ismertetése óta próbálja lebeszélni szakdolgozatáról, csak a hab a tortán.

Ketten egy olyan változást indítanak el főszereplőnkben, aminek nemcsak mi, de annak családja is mérhetetlenül örülni fog. A boldog emlékek utáni pofára eséskor sem lehet utálni őket, főleg, amikor először viszik ki Solt az utcára.

A könyv talán legnagyobb pozitívuma az élethű leírás és az, hogy könnyedén játszadozik az olvasók érzéseivel. A karakterek negatívumaik ellenére – vagy inkább miattuk – reálisak és szerethetőek, a helyzetekbe egyszerűen beleélhetjük magunkat, még annak sincs semmi akadálya, hogy a szereplők mellé képzeljük magunkat. Azért ilyet ritkán tapasztal az ember, nem igaz?

A Nagyon logikátlan barátság leginkább azoknak ajánlott, akik szeretnének borzongani, és egy-két napra egy olyan világba csöppenni, ahol nemcsak elbújhatsz a valóság elől, de még észrevétlenül tanulhatsz is két dolgot. Az emberekről, a pánikbetegségről, a korlátainkról, amiket megéri néha feszegetni, esetleg átlépni őket.

Depositphotos, HáziPatika.com

Hozzászólások