Könyvek

Rémálom az űrben: Joe Hart – Obscura

A jelenlegi helyzet miatt sokan inkább kerülik a járványokkal és betegségekkel kapcsolatos könyveket, így aztán az íróknak sem éri meg igazán ilyen témájú regényeket írni vagy kiadóknak ilyeneket kiadni. Vannak azonban olyanok, akiket ez nem tántorít el attól, hogy egy ilyen felütéssel kezdődő könyvet hozzanak el nekünk. Szerencsére az Agave Kiadó sem rettent vissza ettől, így kerülhetett kiadásra Joe Hart Obscura című regénye is.

A történet 2028-ban kezdődik, mikoris a világot egy új megbetegedés sújtja. A Losian-kórnak elnevezett betegség eleinte emlékezetkiesést, majd dühkitöréseket és elmebajt, végül pedig halált okoz. Főszereplőnk, Dr. Gillian Ryan a kór egyik fő kutatója. A nőnek a szakmai elhivatottsága mellett személyes oka is van rá, hogy minél előbb megtalálja az ellenszert: a férjét már elveszítette a betegségben, nem sokkal a történet kezdete után pedig már a hétéves kislányán is kezdenek megmutatkozni a kór tünetei. Az áttörés azonban nem akar elérkezni, így rövidesen az egész kutatása veszélybe kerül, ugyanis kilátásba helyezik, hogy megvonják tőle a támogatást.

Ebben a nehéz időszakban aztán nem várt helyről érkezik a segítség. A NASA kéri fel dr. Ryan-t, hogy segítsen nekik, ugyanis az egyik titkos űrállomásukon is felütötte fejét a kór. A szervezet arra kéri a doktornőt, hogy egy induló egységgel tartson ő is az űrbe, az állomásra és segítsen a betegeken. Cserébe ők finanszírozzák a teljes kutatását.

Gillian nem fogadja el rögtön az ajánlatot, ám rövidesen belátja, hogy csak így marad esélye megmenteni a kislányát. Így tehát ő is a speciális alakulattal tart az űrbe. A dolgok azonban hamar véres fordulatot vesznek és kérdésessé válik, hogy mi is a küldetés valódi célja, illetve, hogy ki az, akiben meg lehet bízni.

Gillian dacosan bólintott, s magában újra darálni kezdte a régi mantrát, miközben kilépett az ajtón, és nekivágott a folyosónak. Tisztánlátás és akarat. Tisztánlátás és akarat.

A kötetben több műfaj is keveredik egymással: egyrészt a kiinduló szituáció és a környezet miatt besorolhatjuk a sci-fi kategóriába, ahogy azonban haladunk előre a történetben egyre inkább a lélektani thriller szál lesz a domináns.

Az olvasó végig együtt szoronghat és nyomozhat a doktornővel, aki nem egy megbízható elbeszélő: sokszor ő sem tudja megkülönböztetni a valóságot a képzelettől, így nagyon könnyen tévútra vihet minket.

Ami még szintén nincs a segítségünkre abban, hogy gyorsan a helyzet végére járjunk azok a folyamatos írói csavarok és a feszültségkeltés. Minden egyes alkalommal, mikor már egy kicsit megpihennénk egy-egy nagyobb esemény után, az író ismét fordít egyet az eseményeken, szinte kényszerítve minket, hogy olvassuk tovább a könyvet.

Minezek mellett a szerző ahhoz is nagyon ért, hogy teljes tévútra vigye az olvasót és mindenféle vadabbnál vadabb teóriák kiagyalására sarkallja. De csak azért, hogy aztán persze valami teljesen más végkifejletet kanyarítson a regénynek, amire senki sem gondolt.

Magány. Egyes szavak sosem képesek felnőni az igazi jelentésükhöz. Olyan aprók, olyan jelentéktelenek, hogy értelmetlen, köznapi betűsorokká töpörödnek ahhoz képest, amit képviselnek. Az egyik példa a „halál”. A másik a „magány”.

Az egész történet nagyon okosan van felépítve és azok számára is élvezhető lehet, akik még nem annyira jártasak a sci-fi műfajban, de szeretnének megismerkedni vele.

Pörgős, akciódús thriller a világűrben.

A karakterek kellően kidolgozottak, megfelelő háttérsztorival és motivációval rendelkeznek. A főszereplő dr. Gillian Ryan karatere is nagyon életszagú: egy határozott nő, aki bármeddig képes elmenni, hogy megmentse a lányát. Ami még kifejezetten érdekes volt vele kapcsolatban, hogy mikor elkezdődtek a véres események, akkor nem váltott át egyből jéghideg profiba, mint nagyon sok regényhős ilyen esetben, hanem úgy viselkedett, mint egy igazi ember: bepánikolt, úrrá lett rajta a frusztráció és bizony kellett neki idő, míg összeszedte magát és képes volt kezdeni is valamit a helyzettel.

Összességében tehát elmondható, hogy Joe Hart egy letehetetlen, pörgős, akciódús regényt írt, ami még nagyon sokáig az olvasóval marad, még az olvasás befejezte után is.

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

Nyomorból az amerikai álomig: Trevor Noah – Bűnben születtem

Hozzászólások