Joanna Courtney – A véres királyné (Shakespeare királynéi 1.)

A véres királyné esetében tipikusan a “borító alapján választunk könyvet” cselekedet történt, ugyanis mikor megláttam a kiadó honlapján úgy voltam vele, hogy te jó ég, mennyire gyönyörű ez a borító! Mint történelmi regény rajongó, egyértelmű volt a dolog, nekem ezt el kell olvasnom. Az egyetlen, ami hátráltatott, hogy valamiért nem igazán talált olvasótáborra a moly.hu-n, ami miatt bevallom, húztam-halasztottam.

Félelmem azonban alaptalannak bizonyult, Lady Macbeth teljesen elvarázsolt, visszarepített a múltba, ahol megbotránkoztatott és lenyűgözött egyszerre. Ezúttal nagyon remélem, hogy lesz hatása az írásomnak és még több emberhez eljut az asszony története, hogy a Shakespeare királynéi sorozat folytatását mielőbb kézbe vehessem.

Joanna Courtney neve ismeretlen volt számomra, holott már a General Press Kiadó által megjelent a Hódítók asszonyai című sorozata is, ami szintén a történelmi regények rajongóinak kedvez. Az írónő ezúttal Shakespeare híres királynéit vette alapul és szőtt köréjük egy olyan sztorit, ami felfedi igaz történetüket. A véres királyné Lady Macbeth köré épül, akinek mítosza talán a legerősebb. Ki is volt ez a nagy hatalomvággyal rendelkező nő? Mi lapulhatott könyörtelensége mögött?

A regény Skóciában játszódik, 1025 és 1058 között. A területen egyre nő a feszültség, ugyanis az aktuális király bár szilárdan ül a trónion, mégis öregszik, utódjának pedig egy Áed vérvonalból származó férfinak kéne lennie, azonban Malcolm király, aki a Konstantin vérvonalból való, a saját unokáját szánja a trónra, megtörve ezzel a hagyományt, hogy a két család felváltva uralkodik.

Cora McDuff, aki a Konstantin vérvonalból származik, idő közben megismerkedik Macbeth-el, aki megkéri a lány kezét, azonban az esküvőjüket megelőző éjszaka az emberek fellázadnak és lemészárolják a násznépet. Macbeth elmenekül, Cora pedig fogságba esik és kényszerítik, menjen hozzá Gillespie-hez, aki szintén az Áed vérvonal leszármazottja, akárcsak Macbeth. Cora számtalan megpróbáltatáson megy keresztül, amíg a férfi feleségeként éli mindennapjait, azonban nem telik el úgy nap, hogy ne gondolna Malcolm királyra, aki ellen bosszút esküdtek, amiért megölette saját unokatestvérét, ő és fivére apját. Macbeth visszatértével és Gillespie-től született gyermekével egyre közelebb kerül a célhoz, és bár a végkifejlettel már a cím által tisztában vagyunk, az odáig vezető út rendkívül izgalmas.

Cora-val, azaz Lady Macbeth-el párhuzamosan egy Sibyll nevű nő sorsát is megismerhetjük, aki Macbeth riválisának, Duncannek – Malcolm unokájaa felesége. A dán születésű nő sorsa legalább annyira érdekfeszítő, mint a címadóé, ugyanakkor elérte nálam azt a problémát, hogy rokonszenvet kezdtem érezni iránta is. Habár ellenségek, mivel mindkét nő a gyermekének szeretné a trónt, vágyaik ugyan azok, melyek középpontjában fiaik vannak. Mindkét karakter erős és határozott jellem, akiket nem kímélt az élet, amik miatt sokkal jobban hasonlítottak, mint azt hinnék. Családtagokat vesztettek el, elnyomták őket a férfiak, ami csak még erősebbé, és olykor kegyetlenebbé tette őket. A kötet az ő sorsukat és életüket vezeti végig párhuzamosan, bemutatva hogyan szándékoznak kitörni ebből a férfiak által uralt világból.

Sajnos az iskolában eléggé kevés tudást szedtem össze Skócia kapcsán, ezért nagyon örültem a könyvben levő segítségnek, amit a szerzőnő megadott, illetve a családfának, ami a kötet elején szerepel. Az olvasás során nem egyszer lapoztam vissza, hogy képben legyek ezzel a szövevényes családi hálózattal, ami a riválisokat összeköti.

Cora MacDuff tehát engem teljes mértékben magával ragadott. Imádom az akciódús, ámde érzelmekkel teli csatározásokat, az elhivatottságot és a tiszteletet, hűséget, amit a családtagok iránt érez az ember. Joanna Courtney pedig százszázalékosan megnyert magának. A fogalmazásmódja, a korabeli kifejezések, leírások mind segítették az érzést, ami odarepített engem, abba a feszültséggel teli világba.

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Lucinda Riley – Napnővér (A hét nővér 6.)

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?