KönyvekKultúra

Jó dolog-e a fanfiction?

Napjainkban szinte már törvényszerű, hogy a legnépszerűbb könyvekből készül rajongói továbbgondolás, vagyis fanfiction. De persze nemcsak történetek, helyszínek, tárgyak ihlethetnek meg rajongókat, hanem akár sztárok, fiúbandák és az ő elképzelt életük, döntéseik  is. Természetesen mint mindennek, ennek is vannak követői és ellenzői. Vajon jó vagy hasznos dolog ez egyáltalán? Törvényes vagy plágium? Az alábbiakban felsorolunk nektek pár érvet és ellenérvet, hogy végén ti magatok dönthessetek róla!

 

 

MELLETTE

 

Hízelgő

Az első és talán legfontosabb érvek egyike. Hiszen ki ne érezné dicséretnek és elismerésnek, ha az olvasói annyira szeretnék az általa alkotott világot és szereplőket, hogy örökre ott és velük akarnának maradni? Azt hiszem ez olyannyira egyértelmű pont, hogy különösebb magyarázatra nem is szorul.

Közösséget kovácsol

Nemcsak egy-egy jó könyv képes arra, hogy rajongótábort hozzon létre, hogy összekösse az embereket, hanem akár egy jó fanfiction. Sőt olyan is előfordult már, hogy pár ilyen írás népszerűbbé vált, mint maga a kiinduló könyv és ezzel, olyan emberek ismerkedtek össze és váltak barátokká, akik a való életben talán sosem. Sőt olyanokhoz is eljutott az adott könyv híre, akikhez máshogy nem jutott volna, és végül ezáltal ismerték meg a regényt. Ebből a példából is láthatjuk, hogy némely fanfiction reklámnak se utolsó!

 

Jó írásgyakorlat

Ez tény, bárki bármit mond. Hiszen azáltal, hogy bármilyen szöveget alkotsz magadtól, attól továbbfejlődhetsz, ha esetleg írói álmokat dédelgetnél magadban. Arról meg már ne is beszéljünk, hogy ha komolyan belemélyedsz egy könyv történetébe, világába, akár még írói fogásokat, egyedi technikákat is elleshetsz az adott szerzőtől.

Későbbi megjelenési lehetőség

Kezdő íróként esetleg nincs annyi gyakorlatod, képzelőerőd, hogy egy teljesen új világot találj ki? Akkor a fanfiction remek megoldás lehet számodra! Mint már említettük, remek írásgyakorlat és nem egy remek regényt tudnánk megemlíteni, ami egy fanfictionből született!

 

Másfajta elképzelés

Tegyük fel, hogy imádunk egy könyvet, sorozatot, bármit, ám az eufórikus pillanatok okozása és a rengeteg várakozás után nem azt kapjuk amire számítottunk. A lehető legrosszabb értelemben. Az egyik opció, hogy ilyenkor csak a fejünket fogva dühöngünk és melegebb tájakra küldjük kedvencünket, a másik (talán sokkal célravezetőbb) verzió viszont az, ha mi magunk leírjuk amit befejezésként gondoltunk. Még az is elképzelhető, hogy találunk olyanokat akik osztják a nézeteinket, de ami még fontosabb: egyfajta terápiás gyakorlatként felfogva egyszerűen kiírhatjuk magunkból a csalódásunkat, az érzéseinket.

 

 

ELLENE

 

Szint alatt

Jó, persze, tudjuk ott a piros X, meg nem kötelező olvasni, de akkor is. Ha mi írók lennénk biztos kíváncsiak lennénk mindenre, ami a könyveinkhez kapcsolódik és valószínűleg még akkor is végig olvasnánk, ha egyébként csapnivaló. A statisztika azt mutatja, hogy jó fanfictionből éppen annyi van, mint rosszból, így ha elég jó érzékkel válogatunk, akár igazi kincsekre is bukkanhatunk.

Törvényes? Plágium?

Őszintén szólva, hiába néz utána az ember, a plagizálásra ugyan létezik jogszabály, viszont kérdés, hogy ez alkalmazható-e a fanfictionokra is. Ugyan  maga a plagizálás ténye, fennállása erkölcsi problémákba ütközik, viszont az, ha valaki csak annyira szereti az adott történet világát, és tovább szeretné vinni az már nem? Ez az a kérdés a fanfictionök világában, amire talán a legnehezebb dolog egyértelmű választ adni.

Váltakozó minőség

Ez megint csak egy olyan pont, ami a színvonal megtartásához kapcsolódik. Nyilván az olyan fanfictiont esik jobban olvasni, ami jól van megírva, viszont nem szabad elítélni azt sem, aki éppen nem úgy ír, ahogy az olvasó elvárná. Alapesetben nem is állhat senki egy színvonalon az eredeti könyvvel és az írói minőséggel, így hiába keresnénk ilyesmit, nagy valószínűséggel nem, vagy csak elvétve találnánk.

 

Különböző elképzelések

Ez egy vitatható pont. Tény, hogy a fanfiction egyik alapja és legnagyobb hozadéka a közösségépítés, viszont egy-egy történet különböző fajtájú megváltoztatása parázs vitákat válthat ki a fanok között.

 

 Ti mit gondoltok a témáról? A fanfictionök mellett vagytok, vagy inkább ellenük? Esetleg ti is alkottok hasonló témában? Írjátok meg nekünk!

 

Hozzászólások