Könyvek

Jennifer E. Smith – Greta ​James, az elsüllyeszthetetlen

Több új könyvvel is bővült az év második felében a 21. Század Kiadó KULT könyv sorozata, amelyek közé tartozik Jennifer E. Smith regénye is, a Greta James, az elsüllyeszthetetlen. A kötet a már megszokott formában, keményfedeles kiadásban érkezett a boltok polcaira, védőborítóval és egyedi könyvjelzővel.

A történetről

A Greta James, az elsüllyeszthetetlen főszereplője – bármily meglepő -, Greta James, aki egy híres rocksztár. Turnéját azonban megszakította akkor, amikor kiderült, hogy édesanyja elhunyt. A betegség váratlanul érte a családot, a nőnek pedig hatalmas törést jelentett a tény, hogy nem ért haza elbúcsúzni tőle. Hogy zenei válságából kizökkenjen, bátyja megkéri, kísérje el édesapját egy hajóútra, amivel még a feleségével foglaltak jegyet maguknak.

Az út azonban nagy megpróbáltatásokkal jár, Greta és az apja ugyanis nincsenek jó kapcsolatban. Bár a férfi volt, aki elindította a zenei pályán, ő mégsem ilyen jövőt képzelt el a lányának, amely folyamatos súrlódást okozott kettejük között. A viták folyamatosak voltak, a támogatás hiánya pedig komoly sebeket okozott neki. Vajon az egyhetes hajókirándulás lehetőséget ad arra, hogy a viszonyuk rendeződjön? Hogy Greta visszataláljon a zenéléshez?

Gyönyörű megjelenés

Ez a könyv bár már azért felkeltette a figyelmemet, mert a KULT sorozat egyik tagja, hanem azért is, mert annyira vonzza az ember tekintetét. Az élénk színek, a sárga, narancssárga és kék nagyszerűen egészítik ki egymást, lehetetlenség nem észre venni. Nagyon tetszik, hogy a kiadó ennek is átvette az eredeti borítóját, illetve a beltartalmat is nagyon jól kifejezi.

Számtalan értékes téma

A Greta James, az elsüllyeszthetetlen sok szempontból vált olyan könyvvé, amelyet teljes szívemből ajánlok elolvasásra. Azért, mert nagyon sok izgalmas témát boncolgat, amik között az emberi kapcsolatok és a közösségi média ereje magasan viszik a prímet. Amit én mégis elsőként emelnék ki, az a gyászfeldolgozás. Greta, illetve Greta édesapja is elveszítettek valakit, akit mindketten nagyon szerettek. A nő édesanyja a hajóút előtt pár hónappal hunyt el és ez egy olyan tragédia, amit nagyon nehezen lehet feldolgozni. Hiánya sosem múlik el teljesen, és ez az út az, amely egy gyógyulási folyamatot indít el mindkettőjükben.

Apu felmordul.
– Tudod, mennyire jó vagy.
– Tudom – mondja mosolyogva Greta. – Csak tőled még sohasem hallottam.

Greta és az édesapja között már a lány gyermekkorában megromlott a viszony, az alaszkai hajókirándulás viszont egy jó lehetőség arra, hogy ezen a szörnyű veszteségen együtt lépjenek túl. Greta nagy bűntudatot is érez azért, mert nem tudott elbúcsúzni anyjától, ráadásul úgy érzi, előadói törekvései is zátonyra futottak egy kellemetlen szituáció miatt. Sok teher nyomja a vállát, amik között azért akad olyan is, amit hamar meg lehet oldani, ő mégis lehetetlennek látja a feladatot. Pláne mikor felröppennek olyan álhírek is az interneten, amik romba dönthetik azt a törékeny kis fejleményt, amit sikerült ezalatt a pár nap alatt létrehoznia.

Ez az álhír pedig tökéletesen bemutatja azt, hogy a mai világ mennyire az online térben él. Legyünk bármilyen korúak, fiatalok vagy idősek, bizony gyakran nézegetjük az internetet és akarva-akaratlanul mindenféle pletykákat olvasunk híres – vagy éppen teljesen átlagos életet élő – emberek életéről, amiket sokszor gondolkodás nélkül elhiszünk és terjesztünk. Nem is gondolva a következményekre.

Érzelemdús regény

Összességében ez a Greta James sztori nekem nagyon tetszett és bátran kijelentem, hogy a kedvenc KULT köteteim egyike lett. Könnyed, mégis érzelmekkel teli olvasmány. Jennifer E. Smith nagyon lazán és könnyedén ír, a történet elképesztően gyorsan olvastatja magát. A leginkább mégis az tetszett, hogy milyen egyszerűen, szépen és finoman adta át a mondanivalóját. A gyászt, amit a család érez az anyuka elvesztésekor. A fiatal nőt, aki elveszítette az édesanyját és az idős férfit, aki a feleségét, akiért egész életében rajongott és szeretett. A bűntudatot, amit mindenki érez a szerette elvesztésekor. A bonyolult apa-lánya kapcsolatot és azt, hogy az emberek elvárják a középkorú nőktől azt, hogy családjuk legyen. A vágyat arra, hogy szeressék az embert. Hogy szerethetjük a klasszikusokat. Na meg persze azt, hogy mennyire függünk a telefonunktól és hiszünk a közösségi médiának.

A recenziós példányért köszönet a 21. Század Kiadónak!

Jaci Byrne – Az auschwitzi karnagy

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?