Könyvek

Jaymin Eve & Leia Stone – Ash – Parázs

Ha már unjátok a megszokott vámpíros könyveket, és szívesen megismernétek az éjszaka vérszívóit egy teljesen új nézőpontból, akkor ajánlom nektek Jaymin Eve és Leia Stone közös trilógiáját. A sorozatnyitó kötet, az Ash – Parázs 2017-ben jelent meg Sziklai István fordításában, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. Az idei Könyvfesztiválra pedig érkezik a Kaptár-trilógia utolsó része is.

Parázs ​vagy?

Fokozott állóképesség

Étvágytalanság

Dühkitörések

Csillapíthatatlan szomjúság

Szépség és erő

Férfi

Hívja a forróvonalat, ha ezek a tünetek váratlanul jelentkeznek!

Charlie Bennetről kiderül, hogy a fentiek mindegyike illik rá, kivéve az utolsót. Úgy tűnik, ő az első női Parázs, avagy a Kaptár egyszarvúja. A Kaptár egy zárt intézmény Portlandben, amely elszigeteli a vámpírokat és a parazsakat az emberektől. Azonban csak néhány kiválasztott számára engedélyezik, hogy ott éljen. Charlie-nak túl kell élnie a selejtezést, amely során az új parazsak élet-halál harcot vívnak egymással.

A lány egyedülálló mivolta ellenére sem részesül különleges bánásmódban, így meg kell küzdenie az ellenfelekkel. Szerencsére a Kaptár főrendfenntartója, Ryder és egy nagyhatalmú vámpír, Lucas a pártfogásukba veszik Charlie-t. De amikor fény derül néhány veszélyes titokra, Ryder nem lesz elég, hogy megmentse.

Charlie egy vagány és magabiztos főszereplő.

Sok fantasy regényben egy átlagos és könnyen felejthető női főszereplőt kapunk, de Jaymin Eve és Leia Stone egy igazán emlékezetes és kedvelhető karaktert alkottak. Charlie 21 éves, éppen az egyetemi tanulmányai végén jár, de nem tudja, mit akar az élettől. Egy azonban biztos: távol akar maradni a parazsak és a vámpírok világától. Amikor kiderül, hogy az apja egy vámpír volt, ő maga pedig nő létére parázsnak született, gyorsan alkalmazkodik a helyzethez. Vagány, magabiztos és vicces lány, aki nem fél kimondani, amit valójában gondol másokról.

Vámpírok, parazsak és a Kaptár világa

Mindjárt a történet elején kapunk egy kisebb történelemleckét, amelyből megtudhatjuk, hogyan jöttek létre a vámpírok, majd később a parazsak. Évszázadokkal ezelőtt fertőzött denevérek megharaptak egy csapat embert, akik vámpírokká változtak. A férfi vámpírok embernőket ejtettek teherbe, és megszületett a csak férfiakból álló, lenyűgöző szépségű faj, a parázs.

A két természetfeletti faj ma már a társadalom többségét alkotó emberektől elszigetelve, a nagyvárosok zárt intézményeiben, a Kaptárban él, ahol szigorú szabályok vonatkoznak rájuk. A parazsak a selejtezést követően különböző területeken vállalnak munkát, és csak engedéllyel mehetnek az emberek közé, például bulizni vagy az egyetemen tanulni. A vámpírok hierarchikus társadalmat alkotnak, a tíz ház vezetőiből álló Kvórum irányítja őket és a parazsakat, illetve a Kaptárt. Így már nem is olyan menő vámpírnak lenni, ugye?

Izgalmas, vicces és szívdöglesztő mellékszereplőket is kapunk.

Bár Charlie legjobb barátnője Tessa ellenszenves volt számomra, a LÖPB-jét, vagyis Jaydent nagyon megkedveltem. A fekete és meleg srác szintén számkivetettként érkezik a Kaptárba, így Charlie-val hamar legjobb örök parázs barátok lesznek. A főszereplő életében megjelenik egy váratlan apafigura Lucas személyében, aki a kezdetektől fogva támogatja az első női parázs előre jutását. Charlie összebarátkozik a rendfenntartók hat fős csapatával is, akik közül leginkább a szívdöglesztő és távolságtartó Ryder érdekli. Szép lassan megtörik a jég kettejük között, és a kiképzés során egyre közelebb kerülnek egymáshoz.

A könyv nyelvezete és stílusa szokatlan, sőt néha kicsit idegesítő.

Az Ash – Parázs nem egy Young Adult könyv, hanem felnőtt olvasóknak szól, és ezt a nyelvezete is tükrözi. Az írónők előszeretettel használnak káromkodásokat, obszcén szavakat és kissé nevetséges rövidítéseket. Ha nem ragaszkodunk a választékos többszörösen összetett mondatokhoz, akkor hamar meg lehet szokni a könyv stílusát. Az akciódús történet indokolttá is teszi a sok párbeszédet és a rövidebb mondatokat, de a túlzásba vitt káromkodás néha idegesítővé válik.

A borító átlagos, de legalább Charlie szerepel rajta.

A Könyvmolyképző Kiadó átvette a könyv eredeti borítóját, amelyen Charlie-t láthatjuk harcra készen. Bár ez a kép illeszkedik a történethez, igazából bármelyik fantasy regény női főszereplőjét ábrázolhatná. Átlagos és könnyen felejthető a borító, és sajnos a folytatásokhoz sem illeszkedik.

Az Ash – Parázs egy akciódús vámpíros történet egy vagány és vicces csajjal a főszerepben.

A Kaptár-trilógia nyitókötetének megvannak a maga hibái, mégis olvastatja magát. Az izgalmas cselekmény, a vagány főhősnő és a vámpírok újragondolt világa remek keveréket alkotnak. Ha szeretitek az urban fantasy könyveket, és nem zavar a lazább nyelvezet sem, akkor érdemes egy esélyt adni Charlie történetének.

Olvastátok már? Osszátok meg a véleményeteket velünk!

Rick Reckless – Isteni utazás

Hozzászólások