Könyvek

James Dashner – Lázkód

James Dashner Útvesztő sorozata végre befejeződött! Magyarországon 2012-ben jelent meg először a Cartaphilus kiadó jóvoltábol Dashner Útvesztő című könyve, amelyet hamarosan további két kötet bővített. Azóta megjelent egy előzménytörténet, és idén, teljessé téve a sorozatot, kikerült a lezáró rész, melyben megismerhetjük Thomas életét az útvesztőbe kerülés előtti időkből.

A sorozat előzményei talán még érdekesebbek is, mint az eredeti trilógia. A Halálparancsban Mark szemszögéből követhetjük a napkitörés eseményeit, majd ezután megtudhatjuk, hogy a túlélőket titokzatos méregnyilak segítésével fertőzték meg, és így kezdetét vette a Kitörés.

Lázkódban újra Thomas által kapunk betekintést az előzményekbe. A fiú 5-6 éves korában való VESZETThez kerülésétől egészen az útvesztőbe való bejutásig mindent megismerhetünk, ami eddig homályos volt. És még annál is többet.

Miután Thomast elszakították családjától, és a VESZETT főhadiszállása lett az új otthona, akárcsak egy hétköznapi fiú, órákra jár, ezzel fejlesztve készségeit. Eközben a VESZETT elkezdte keresni a gyógymódot a Kitörés ellen, és mivel Thomas szintén immunis, neki is vizsgálni kezdik az erőnlétét, a vérét, és mindent, amit csak lehet. Thomast, ezek váltakozása lassan a monotonitásba sodorják és legfőbb vágya az lesz, hogy találkozzon kortársaival, akik szintén az ő sorsára jutottak. Első sorban az egy ajtóval arrébb lakó Teresával.

“Minden szívvel-lélekkel elkötelezett Útvesztő-rajongónak.
Őrültek vagytok és szenvedélyesek, imádlak titeket.”

Elég hosszú idő telt el a két előzménytörténet között, így nem kell elmondanom mekkora izgatottság volt bennem, hogy végre a kezembe foghattam Dashner új kötetét. A Lázkód sajnos nem múlta felül az előző könyvet, viszont csalódás sem ért. Hozta a jól megszokott szintet.

Nagyon tetszett a VESZETT kezdeti csábító ereje és későbbi kegyetlensége. Zseniálisan lett bemutatva a szándékuk és az, hogy pontosan hogyan is kezelték már akkor a fiatalokat. Ugyanaz az ármánykodás, titokzatoskodás van az intézményen belül, mint az eredeti sorozatban, és ahogy haladunk előre a könyvben, egyre jobban bontakoznak ki ezek, ezáltal Thomas egyre bizonytalanabbá válik. Felvetődik benne a kérdés, vajon kiben bízhat meg?

Mégis ami a legjobban megfogott, az a kötelék, ami idővel a gyerekek között alakult ki. Megismerhetjük a fiatal Newt-ot, Minho-t és a kis Albit is. Thomas, Teresa és a három fiú között a barátságot és a szeretetet, ami már a tisztás előtt is közöttük volt, szívmelengető volt olvasni. Majd mikor hiányérzetünk támad, hogy valaki hiányzik, megérkezik Chuck. A fiú egy igazi gyöngyszem lesz közöttük, aki beragyogja a sötétséget. Öröm és szomorúság vegyült bennem egyszerre, hiszen mind tudjuk, hogy mi lesz vele a későbbiekben.

“A kisfiú újra zokogásban tört ki, és szipogva válaszolt.
– Azt akarták, hogy Charles legyen a nevem.
Thomas megrázta a fejét.
– Na ne, ez annyira béna. Chucknak fogunk hívni.”

Amit viszont hiányoltam a könyvből, az egyértelműen az Útvesztő részletesebb leírása volt. Bár olvashatunk róla érdekességeket és azt, hogy hogyan segédkezik benne Teresa és Thomas, mégis kevésnek tartottam. Kiderül, hogy a lány miben van a VESZETT segítségére, de számomra mégsem lett világos például az, hogy Thomas mitől is a kedvencük, neki mi volt pontosan a feladata a tervezésben? Mitől volt olyan különleges?

Mind ismerjük James Dashner írásmódját. Hosszú leírások, elnyújtott cselekmények, mégis imádjuk. Legalábbis ha eljutottatok eddig a könyvig. És ezt a könyvet is imádni fogjátok, ahogy az előzőt. És akárcsak ott, itt is megvan az a nagyszerűség, hogy egy-egy apró elejtett szösszenet annyi de annyi információt rejt magában, hogy a kis hiányzó darabkák végül mind a helyükre kerülnek, amik hiányoztak nekünk a trilógiából. Dashner ismét zseniálisat alkotott.

Ha azon gondolkozol, hogy elolvasd-e a könyvet, megéri-e neked, azt kell mondanom, hogy igen. Nem lesz jobb mint az előző. De enélkül a kötet nélkül nem teljes a sorozat, ez teszi kerek egésszé. Megannyi információ és ármány, titok és előzmény bukkan fel, ami még érdekesebbé teszi az egész sorozatot. Semmiképpen sem fogod megbánni, hogy időt szántál erre a könyvre.

kép forrása: moly.hu

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?