Könyvek

Jade Beer – Az utolsó ruha Párizsból

Hogyha szerettek olvasni és a divat sem áll tőletek messze – vagy legalábbis ti is elámultok egy-egy elegánsabb ruhakölteménytől, akkor biztosan annyira fogjátok élvezni Jade Beer művének olvasását, mint  én. Az utolsó ruha Párizsból egyszerre volt lebilincselő és varázslatos, megható és érzelmekkel teli.

A történetről

A történet két idősíkon játszódik. Az egyik napjaink – 2017-ben – Londonjában, ahol Lucille egy borzalmas munkahelyen dolgozik, teljesen beleszürkülve a mindennapokban. Ebből rángatja ki nagymamája, aki arra kéri, szülinapja alkalmából utazzon el Párizsba és tegyen meg neki egy szívességet, hozzon el neki egy Dior ruhát, amit még jó régen hagyott egy kedves barátnőjénél. A feladat azonban sokkal összetettebb, mint ahogyan azt Lucille hitte és egy olyan történetre bukkan, aminek mindenképpen utána szeretne járni, így az utazása tovább tart, mint azt gondolta volna.

Mindeközben nyomon követhetünk egy párizsi szálat 1952-ben, ahol Alice Ainsley a brit nagykövet feleségeként éli mindennapjait. Az élete csupa parti, csillogás és drága ruha, a nő mégis boldogtalan. A férje nem foglalkozik vele, ahelyett, hogy együtt terveznék jövőjüket, más nők után érdeklődik és feleségét már-már vetélytársnak tekinti népszerűsége miatt. Így hát mikor Alice megismerkedik egy sármos úriemberrel, aki meglátja igazi arcát, úgy dönt, kockára tesz mindent és a szerelmet választja. Vajon jól teszi?

A Dior ruhák történente

Ami igazán elvarázsolt Az utolsó ruha Párizsból című könyvben, hogy míg a jelenben Lucille az egyes ruhadarabok után nyomoz, hogy kiderítse ki volt a titokzatos ruhák viselője és milyen titkokat őriznek az egyes költemények, addig a múltban az egyes fejezetekben megismerhettük a ruhát birtokló személyt és azt, hogy mikor, miért viselte az adott darabot. Izgalmas volt ez a kapocs a két szál között, mert adott egyfajta különlegességet az, hogy nem levelek és egyéb régi tárgyak által nyomozott a fiatal nő, hanem helyszíneket látogatott meg, különböző emberekkel beszélt a kis kártyáknak köszönhetően, amikre feljegyezték, hogy mikor és hol viselték a különböző darabokat. Ez az információ nekem például teljesen új érdekesség volt, ugyanis nem tudtam, hogy régen a felsőbb körökben jegyzeteket készítettek a viselt elemekről.

Külön ledöbbentett, hogy az írónő olyan ruhákat választott, amik valóban elkészültek Dior szalonjában. Mikor rákerestem puszta kíváncsiságból a Debussy nevű darabra, meglepve tapasztaltam, hogy milyen káprázatos ruhakölteményről van szó. Hogyha úgy döntötök, adtok egy esélyt ennek a regénynek, mindenféleképpen javaslom, hogy mikor olvassátok az adott ruhához kapcsolódó fejezetet, lessétek meg, hogy miben tündökölt Alice 1952-ben!

Nincsenek benne nagy meglepetések, mégis lebilincselt a cselekmény.

Fontos megjegyeznem, hogy nincsenek nagy meglepetések Jade Beer könyvében, ugyanakkor az olvasása közben egyáltalán nem éreztem, hogy ez probléma lenne. Lucille egy nagyon szimpatikus és kedves főszereplő volt, akinek magánéleti problémái nagyon valóságosak voltak. A főnöke a munkahelyén olyan dolgokat várt el tőle, ami manapság egyáltalán nem szokatlan, családi problémái pedig a 21. században nem meglepőek, hiszen valljuk be, mind találkoztunk olyannal, akinek az édesanyja vagy édesapja a munkát helyezte előtérbe és tudomást sem vett gyermekéről.

Alice teljesen más karakter, ő egy olyan asszony, akit fiatalon adtak férjhez egy olyan személyhez, aki mindenkit uralni szeretett volna. Alice azonban egy erős személyiség, aki képes szembenézni tetteinek következményeivel és nem fél a változásoktól. Aki elég nyitott és bátor ahhoz, hogy a saját életét élje és ne dugja homokba a fejét. Nagyon tetszettek azok a fejezetek, amik róla szóltak! Annyira magával ragadott a ruhák leírása, a nőben levő szenvedély és az a romantika, ami sugárzott minden egyes jelenetben, amit titkos udvarlójával töltött! Itt ez volt az igazi mozgatórugó.

Az utolsó ruha Párizsból egy nagyon hangulatos olvasmány, amibe könnyű belefeledkezni. Igazi hullámvasút, mert bőven volt benne romantika és szenvedély, mégis tele van szomorúsággal és csalódással. Ugyanakkor bőven van benne üzenet, amit érdemes megfogadni. Ilyen például az, hogyha boldogtalanok vagyunk egy kapcsolatban, ne féljünk kilépni belőle, legyen az pár- vagy munkakapcsolat. Érdemes megfigyelni a kötetben megjelenő női sorsokat, illetve anya-lánya kapcsolatokat is, illetve hogy az egyes nevelési módszereknek milyen következményei lehetnek a gyermekekre nézve.

Nagyon szerettem ezt a történetet, egyszerre volt elegáns és izgalmas! Aki szereti a történelmi, illetve a romantikus regényeket, azoknak remek olvasmány lehet, bátran ajánlom.

A könyv a General Press Kiadó jóvoltából jelent meg, Pejkov Boján fordításában.

A recenziós példányért köszönet a General Press Kiadónak!

Katherine Webb – A ​látogatók

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?