Könyvek

Jack London – Joe és Kid

A két nem közül mindig a fiúk voltak azok, akik a kalandokat keresték, akik örömüket lelték a verekedésekben, és a régi korok ugyancsak jó képzelőerővel megáldott kisasszonyaival ellentétben nekik esélyük is volt arra, hogy megszegjék a szabályokat, átlépjenek bizonyos határokat, elhagyják saját folyton táguló komfortzónájukat.

Jack London kisregényének főhőse, Joe Bronson sem tűnik ki közülük. A tanulás egyszerűen nem megy neki, valami mindig elvonja a figyelmét, naphosszat a barátaival csavarog és verekedésekbe keveredik, a lányokat pedig ki nem állhatja.

Amikor egy rosszul sikerült történelemvizsga után édesapja katonaiskolába akarja küldeni, Joe tipikus kamaszhoz méltóan összepakol, elszökik otthonról, és meg sem áll a kikötőig, ahol rögtön matróznak áll.

A Dazzler fedélzetén ismerkedik meg Frisco Kid-del. Tapasztalt, ambíciózus, karizmatikus. A fiúnak minden oka meglenne arra, hogy csodálja. Azonban van egy apró, ám főszereplőnk számára egyáltalán nem jelentéktelen hiba a gépezetben; Kid és a legénység többi tagja, élükön French Pete-tel mind kalózok. Lopnak, rabolnak, zsákmányolnak.

A pörgő cselekmények közepette Joe közelebbről is megismeri Kidet, azt az oldalát, amit csak kevesen láttak eddig. Mesélnek egymásnak a múltjukról, a céljaikról, a kétségeikről, és miután kiderül, hogy a kalóz nem is olyan rendíthetetlen és ambíciózus mint hittük, Joe úgy érzi, felelőséggel tartozik érte. Amikor eljön az idő, a fiúnak döntenie kell hirtelen kitűzött céljai és a barátja érdekei, valamint a realitás között.

A történet a címadó karakterekre helyezi leginkább a hangsúlyt, a tengeren magabiztos, de a szárazföldön és az emberi kapcsolatok terén félénk, határozatlan Frisco Kid-re valamint a parton makacs, a fedélzeten viszont engedelmes és másokra támaszkodó Joe-ra. Azonban nemcsak rájuk éri meg meg figyelni.

A Dazzler kapitánya, French Pete egyértelműen a negatív karakterek táborát erősíti Red Nelsonnal egyetemben, azonban a kettejük kapcsolata felett sem lehet elsuhanni. A legnagyobb szerepet náluk az üzlet kapja, közös tolvajlások, nagyvonalú tervek szövögetése. Nelson által megismerjük a kalózkapitánynak azt az oldalát, ami miatt a Joe-val való konfliktusa ellenére egy kicsit szimpatizálni kezdünk vele. Megtudjuk, hogy a férfi, noha ingadozó hangulatú és akaratos, de segítő kezet nyújt a bajban, és minden cselekedetét jól átgondolja – csak a szeszélyes tengeri időjárás húzhatja keresztül számításait.

A másik szereplő pedig, akit érdemes megemlíteni, az Mr. Bronson, Joe édesapja. Keveset szerepel a könyvben, keretet alkot, vele kezdődik és végződik minden, valamint ha nem is tudatosan, de útmutatást ad a fiúnak. Szokták mondani, hogy egy gyereknek példakép az apja, válhat ugyanolyan apává, ha felnő, vagy tanulhat a hibáiból, ez pedig a kettejük kapcsolatára különösen igaz. Nem akarja bebörtönözni Joe-t, csak jót akar neki, és a cselekedetei, a döntései, illetve a szállóigének is beillő mondata mind ezt tükrözik.

Az Éneklő kutya szerzője alig száznegyvennégy oldalban mutatja meg, mi is az igazi barátság, bajtársiasság, mit jelent hűségesnek lenni. Lebilincselő, magával ragadó történet arról, hogyan teszi félre előítéleteit egy gyermek, akibe gyökerestül nevelték bele a jó és a rossz közti különbséget. Hogyan szabadul meg gátlásaitól, ha arra kerül a sor, hogy megvédje azokat, akik fontosak neki, és végül hogyan komolyodik meg alig pár nap alatt azáltal, hogy nemcsak magáért kell döntéseket hoznia.

Leginkább a tenger, a hajózás és a kalandok szerelmeseinek ajánlott, azoknak, akik szeretnének hamar felnőni, ugyanakkor legszívesebben örökre gyerekek maradnának. Azoknak, akik jobb szerint nem minden fekete-fehér, és hisznek abban, hogy a sok rossz ember között is lehet valaki jó. Azoknak, akik úgy érzik, felelősséggel tartoznak a számukra fontosakért.

Hozzászólások