Ingyenes kultúrrandi a Nemzeti Múzeumban

Idén nyáron a belföldi nyaralásoké lesz a főszerep, így ez a legtökéletesebb alkalom, hogy felfedezzük az itthon megbúvó kincseket. Ha programötlet híján lennénk a fővárosban, akkor érdemes lesz ellátogatni a Nemzeti Múzeum, ugyanis július 17-től, minden pénteken 14-18 óra között a múzeum ingyenes belépést biztosít a párban érkező látogatók számára. A kedvezmény keretén belül az állandó kiállítás mellett ingyenesen megtekinthető a Közös időnk ’89-90 című időszaki tárlat is.

A legnagyobb vonzerővel természetesen mindig az aktuális időszaki kiállítás bír. A mostanit azt teszi különlegessé, hogy ezúttal egy közösségi tárlatról van szó. A rendszerváltás 30. évfordulója alkalmából ugyanis a Magyar Nemzeti Múzeum tavaly év elején egy országos tárgy- és emlékgyűjtést hirdetett meg, ahova bárki beküldhette az 1989-ben és környékén készült fotóikat, plakátjaikat vagy egyéb emléktárgyaikat, amik reflektálnak a korabeli történelemre. A múzeum részére felajánlott tárgyak a kiállítás szerves részét képezik, ám a szigorú történelmi tények mellett a mindennapi életbe is bepillantást nyerhetünk, így láthatunk Metallica koncertre váró fiatalokat, a korszak játékai között pedig még Star Wars társasjátékot is találhatunk. Ha többet szeretnénk megtudni erről a korról és szívesen böngészünk régi, nosztalgikus hangulatú fényképeket, akkor érdemes lesz időt szakítunk a Közös időnk kiállításra a nyár folyamán.

Persze ha időnk engedi és erőnk is van hozzá, akkor itt a remek alkalom, hogy megismerjük a Nemzeti Múzeum állandó kiállítását, ha eddig nem került volna rá sor. A magyar királyok koronázási palástja mellett megtekinthetjük a régészeti kiállítást is, ahol használati tárgyakon, ékszereken és hangszereken keresztül megismerhetjük a magyar föld népeinek történetét az őskortól egészen a honfoglalásig. Magyarország története című kiállítás már csak azért is érdekes lehet, mert egészen a kommunista rendszer összeomlásáig kalauzol el minket a magyar történelem útvesztőin át, ha esetleg szeretnénk összekötni az állandó és az időszaki kiállítás megtekintését. Emellett ott van még a Lapidárium is, mely a kőemlékeknek ad otthon, például sírköveknek és szarkofágoknak, de talán még fontosabbak a Seuso-kincsek, ez a római lakoma- és tisztálkodó készlet, mely hosszú, kalandos, és nem éppen botránymentes utat tett meg múzeumba kerüléséig.

Nem számít, hogy párunkkal, testvérünkkel vagy barátnőnkkel indulunk kulturális kalandozásokra, ha megvan hozzá a jó társaság, bizonyára kellemes délutánt fogunk tudni eltölteni a Nemzeti Múzeum falai között – ráadásul teljesen ingyen.

Hozzászólások