FilmekMédia

Infinity Saga: Vasembertől a Végjátékig

Az idei év egyik legjobban várt filmje kétségkívül a Bosszúállók: Végjáték lett. Hazánkban is akkora volt rá a kereslet, hogy nem sokkal a jegyárusítás megkezdése után a Cinema City szerverei egyszerűen megadták magukat. A Marvel rajongóit mágnesként vonzotta a mozikba az a tény, hogy a Végjáték az eddig felépített moziverzum számára lezárást ad, és a már korábban megjelent filmek eseményei végre egy produkcióban fonódnak össze. De hogyan is jutottunk el Vasembertől a Végjátékig?

A Marvel-moziverzum alapjait 2008-ban fektették le, a Vasember című filmmel. Akkoriban talán még senki nem gondolta volna, hogy a képregényszereplők idővel meghódítják a mozikat, és a Marvel sikert-sikerre halmoz majd az újabb szuperhősös filmekkel.

Robert Downey Jr. személye az évek alatt szinte eggyé vált az általa alakított karakterrel, a miliárdos zsenivel, Tony Starkkal. A színész, és a filmbeli partnerét, Peppert, alakító Gwyneth Paltrow a legrégebbi motorosok a Marvel moziverzumában. Mindketten szerepelnek a Végjátékban is.

De nem Vasember volt az egyetlen, akivel 2008-ban megismerkedhettünk. A dühös zöld óriás, Hulk, szintén ugyanebben az évben mutatkozott be, a Hihetetlen Hulk című filmnek köszönhetően. A főszerepet akkor Edward Norton játszotta, de őt a későbbiekben Mark Ruffalo váltotta fel. A karakter szólófilmet a 2008-as bemutatkozása óta nem kapott, ugyanis a teljes jogaival nem a Marvel-moziverzum mögött álló Disney, hanem az Universal stúdió rendelkezik.

A következő Marvel filmre közel két évet kellett várni, amely a Vasember folytatása, a Vasember 2 lett. A már jól ismert színészek mellé itt csatlakozott be Scarlett Johannson, és Samuel L. Jackson, akik napjainkban szintén fontos részét képezik a moziverzumnak. Jelenleg saját filmmel még egyikük sem rendelkezik, de a közeljövőben ez biztosan változni fog. A Scarlett főszereplésével készülő Fekete özvegy film már tervben van, és egyszer talán Fury ügynök teljes élettörténetét is megismerhetjük.

2011 ismét két új Marvel filmet hozott, teljesen új karakterekkel. Ekkor ismerkedhettünk meg Amerika Kapitánnyal, akit Chris Evans keltett életre. Érdekesség, hogy a színész számára nem ez volt az első Marvel film, amiben szerepelt. 2005-ben a Fantasztikus Négyesben Johnny Storm-ként/Fáklyaként láthattuk. A tökéletes katonává vált Amerika Kapitány mellett a barátját, Buckyt is megismerhettük, akit Sebastian Stan alakít. A későbbi filmekben ő is fontos karakterré vált, akinek szintén megvan a tökéletes helye a Marvel kirakósában.

Thor, a mennydörgés istene, ugyancsak 2011-ben mutatkozott be. A korábbiakhoz képest nagy változást hozott a film, ugyanis ez volt az első alkalom, hogy egy idegen bolygóról származó képregényhőst elevenítettek meg a vásznon. A karaktert az ausztrál színész, Chris Hemsworth keltette életre, de a filmbéli testvérét alakító Tom Hiddleston is kiemelkedő szerepet kapott a történetben, ahogyan később a moziverzumban is.

A felvezető filmek után 2012-ben végre elkészült az első Bosszúállók film, amiben már ismerős arcok köszöntek vissza ránk a mozivásznakról. Az idegen lények inváziója ellen Vasember, Hulk, Amerika kapitány, Thor és a Fekete özvegy vették fel a harcot, és újoncként Sólyomszem csatlakozott hozzájuk, akit Jeremy Renner keltett életre. A főgonosz megformálója szintén nem volt idegen a nézők számára, ugyanis Lokival a Thor filmben már találkozhattunk.

Bár a Marvel korábbi filmjeit sem lehetett bukásnak tekinteni, a Bosszúállókkal végül tényleg beért a munkájuk gyümölcse és sikert-sikerre halmoztak. A képregényfilmjeikkel felírták magukat a legsikeresebb produkciók listájára, és napjainkban talán alig akad olyan ember, aki ne találkozott volna a karaktereikkel.

2013-ban ismét jól ismert karakterek tértek vissza a mozikba. Tony Stark megkapta utolsó szólófilmjét a Vasember 3 által, majd nem sokkal később a Thor második részét, a “Thor: Sötét világ”-ot is bemutatták. A rajongók tábora közben egyre csak nőtt, ugyanis egye több ember figyelt fel a moziverzum filmjeire.

Az elért sikerek után szinte menetrendszerűen lehetett számítani az újabb produkciókra, és a Marvel is egyre bátrabbá vált, így 2014-ben egy teljesen új csapatot mutattak be, a “Galaxis őrzői” személyében. A Chris Pratt, Zoe Saldana, Dave Bautista, Vin Diesel és Bradley Cooper szereplésével készült film egy teljesen új oldalát mutatja meg a jól ismert szuperhősöknek, ugyanakkor a készítőknek fogalmuk sem volt arról, a nagyközönség ezt miként fogja lereagálni. Mint ahogyan az a bemutató után kiderült, az aggodalom teljesen felesleges volt, ugyanis a nézők szép számmal beültek erre a produkcióra is.

Chris Evans Amerika Kapitánya szintén visszatért 2014-ben a mozivásznakra, az Amerika Kapitány: A tél katonája által. A szereplőgárdához Scarlett Johansson Fekete özvegye, Samul L. Jackson Fury ügynöke, illetve Sebasian Stan Buckyja csatlakozott, így ebben az évben sem maradtunk ismerős arcok nélkül.

2015 ismét két új filmet hozott, és az előző évhez hasonlóan egy már jól ismert karakterekből álló film mellett, egy teljesen új képregényhős szólófilmjét is bemutatták. A Bosszúállók második része – ami az Ultron kora nevet kapta – a Galaxis őrzői kivételével szinte az összes jelentős moziverzum karaktert felvonultatta, így Amerika Kapitánytól Vasemberig, szinte mindenkivel találkozhattunk. A régi ismerősök mellett azonban új arcok is bemutatásra kerültek a filmben. Elisabeth Olsen, Aaron Taylor-Johnson és Paul Bettany szintén csatlakoztak a Marvel moziverzum színészeihez, mint Skarlát Boszorkány, Higanyszál és Vízió. A képregények lapjairól már jól ismert Hangya első filmje is ebben az évben jelent meg, a főszerepet pedig Paul Rudd kapta meg.

A Marvel tartva magát a menetrendhez, 2016-ban is egy új, illetve egy régi ismerősökből álló produkcióval lepte meg a rajongóit. Az Amerika Kapitány harmadik része, a Polgárháború ekkor került bemutatásra, melyben nem csak a hazafias szuperhős, hanem – Hulk, Thor és a Galaxis őrzői kivételével – szinte mindenki felbukkant. Új karaktereket is bemutatott, mint például T’Challat, a wakandai trónörököst, aki a későbbiekben saját filmet is kapott, de egy kisebb jelenet erejéig Pókembert is láthattuk. Ezután a Marvel az idegsebészből szuperhősé vált Doctor Strange karakterét ismertette meg a rajongóival egy szólófilm által, akit Benedict Cumberbatch kelthetett életre.

2017-re a Marvel a korábbi sikereit is meglovagolta, és a korábban megszokott évi két film helyett, már hárommal tértek vissza. Ekkor kaptuk meg a Galaxis őrzői Vol.2-t, illetve a Thor harmadik részét, a Ragnarököt, amik szintén nagyon szép eredményeket értek el. Ebben az évben ugyanakkor az egyik legjobban várt film a Pókember lett, ugyanis az Amerika Kapitány: Polgárháborúban feltűnt karakter ekkor kapta meg első saját szólófilmjét. Bár a Marvel már többször megpróbálkozott azzal, hogy a mozikba vigye a hálószövő kalandjait, a Tom Holland féle Pókember az első, aki hivatalosan is részese a Marvel által kiépített moziverzumnak.

A tavalyi évben szintén három Marvel filmnek örülhettünk. Elsőként az Amerika Kapitány: Polgárháborúban megismert wakandai herceg, T’challa kapta meg a saját eredettörténetét, a Chadwick Boseman főszereplésével készült Fekete Párducban, majd ezt követően a Bosszúállók harmadik része, a Végtelen háború is a mozikba került. Utóbbiban a Marvel megkezdte az Infinity Saga névre keresztelt korszak lezárását, ugyanis a moziverzum összes eddigi filmjében megismert karaktereket egy produkcióban hozták össze, és az útjaik a Végtelen kövek által végre összefonódtak. A Végtelen Háború okozta sokk után a Marvel a Hangya második részével zárta a 2018-as évet.

Ez év elején, egy teljesen új karaktert vittek a filmvászonra Marvel kapitány személyében, akit Brie Larson színésznő alakított. A rajongók nagy része kíváncsian várta Carol Danvers történetét, ugyanis a Marvel részéről ez volt az első alkalom, hogy női főszereplővel készítettek filmet.

A Bosszúállók: Végtelen háború folytatásaként, nemrégiben megjelent a Bosszúállók: Végjáték is, amely kétségkívül az egyik legvárósabb film volt a mozizók részéről. A korábbi Bosszúállók filmhez hasonlóan itt is felvonultattak mindenkit, Marvel Kapitánnyal kiegészülve, és az eddig kiadott 22 produkció történetszálát, mely a Végtelen kövekre összpontosított, véglegesen lezárták.

Kevin Feige, a Marvel Studios elnöke ugyanakkor azt nyilatkozta, a nyáron megjelenő Pókember: Idegenben is az Infinity Saga filmek közé sorolható, ugyanis a Végjáték eseményei nagy hatással lesznek Pókemberre.

A Végjáték egy tökéletes búcsúlevél lett a rajongók számára. Huszonkét film után, egy korszak végérvényesen lezárult, de természetesen ez nem jelenti azt, hogy a Marvel bedobná a törölközőt. Rengeteg tervük van a jövőre nézve. Néhány karakter, mint például Skarlát Boszorkány és Vízió saját sorozatot kapnak, míg hosszú évek után végül a Fekete özvegy történetét is láthatjuk a mozivásznon. A Disney-Fox üzlet után már az X-men karakterek is gond nélkül részesévé válhatnak a Marvel moziverzumának, de hogy erre mikor kerül sor, azt egyelőre még nem lehet tudni.

Hozzászólások