Egészség

Így jelzi a testünk, ha túl száraz a levegő az otthonunkban

Az egészséges szervezet számára is fontos, hogy mennyire száraz vagy nedves a levegő a lakásban, hát még abban az esetben ha valaki légzőszervi problémával küzd. Télen a lakásban a legfontosabb tényező a hőmérséklet, pedig a páratartalom legalább ilyen fontos tényező.

Milyen tünetei vannak annak ha száraz a  levegő a lakásban?

Télen a lakások levegője a fűtés hatására általában szárazzá válik. A hideg levegőnek alacsony a páratartalma és hiába fűtenek jobban, ezen sajnos ez nem segít. Az alacsony páratartalom kiszárítja a bőrt, felléphet a nyálkahártyák irritációja is, az égő érzés a szemeknél, torokkaparás és torokfájdalom, és száraz köhögés is jelentkezhet.

Az ajkak cserepessé válhatnak, és ha  az orrnyálkahártya kiszárad, akár orrvérzéssel is szembesülhet az ember. Az orr és a légutak nyálkahártyájának szárazsága miatt, könnyebben juthatnak be a szervezetbe a kórokozók, így egyszerűbben alakulhatnak ki a betegségek, például a megfázás vagy az orrmelléküreg.gyulladás is.

Az, hogy ki milyen páratartalom mellett érzi jól magát ez egyéni eltéréseket is mutathat, de általánosságban a páratartalom 40-60 százalék között mozog. A lakásban ennek ellenőrzésére kapható páramérő készüléket érdemes beszerezni.

Mi a helyzet a túlzott páratartalommal?

A túlzottan magas páratartalom legalább olyan káros az emberi szervezetre, mint a túlzottan alacsony. A levegő páratartalmának figyelése különösen fontos az asztmások számára, hiszen az ő tüneteiken a túlzottan száraz és párás levegő is ronthat.

A hideg levegő szűkíti a légutakat, a száraz levegő kiszárítja azokat köhögést és légszomjat előidézve. Az erőteljesen párás levegő nehezíti a légzést. Ha a páratartalom tartósan átlépi a 60 százalékot, kedvezőek a feltételek a poratka, a penészgomba elszaporodásához, ami még súlyosbítja az asztmás és allergiás tüneteket, de az egészséges embereknél is okozhat problémákat.

A magas páratartalomra érdemes figyelni a fürdőszobában, a konyhában, ugyanis a pára fürdés, mosás vagy főzés közben jelentkezik és ezen lehet segíteni szellőztetéssel. A fűtési szezonban, illetve a nyári hőségben sem szabad megfeledkezni a szervezet belső  hidratálásáról, a szükséges folyadékpótlásról.

Külsőleg, a  rendelkezésre álló krémekkel ajánlott javítani a kellemetlen bőrtüneteken.  A levegő páratartalmát és minőségét a szobanövények is javíthatják, de lehet párásítani elektromos párásítóval vagy a fűtőtestre helyezett párologtató segítségével.

Mindkét esetben az eszközöket folyamatosan tisztítani kell, különben elszaporodhatnak bennük a gombák és a baktériumok.

A klímaberendezések nem csak hűtő és fűtő funkciót látnak el, hanem a helyiség páratartalmát is kezelni tudják. A Klíma Markt webáruházban eladó klímák a Fujitsu márkától is kaphatók, ráadásul többféle kivitelben és méretben.

Összegezve

A fűtési szezonban általánossá válik a száraz levegő egészséget károsító hatása,amely kiszárítja a bőrt és könnyebbé teszi a betegségek kialakulását. Azonban a párás levegő sem kedvező, főként az asztmások szenvedhetnek tőle. Az a legjobb, ha a levegő páratartalma a 40-60 százalék között mozog.

Hozzászólások