Média

Igaz történet: Winchester villa – A szellemek háza

2018-ban jelent meg egy horror Sarah Winchester villájával kapcsolatban, Winchester villa – A szellemek háza címen. Ugye készen álltok egy újabb igaz történetre? Félig mondhatnánk dokumentumfilmnek, hiszen rengeteg valós részlet és pillanat került be az alkotásba. A főszereplő bőrébe Helen Mirren bújt, aki így nyilatkozott a karakter megformáláról.

Hogy kicsoda Sarah Winchester?

Sarah Winchester a fegyverkészítő William Wirt Winchester özvegyeként vált ismertté, aki a rendkívül nyereséges Winchester Repeating Arms Company alapítója volt. Saraht és Williamet egy közös gyermekkel áldotta meg a sors, Annie Pardee Winchester, aki 1866. június 15-én született, de sajnos korán elvesztették őt, ugyanis 1866. július 25-én meghalt marasmuszban. Később, egy év leforgása alatt, 1881-ben elvesztette anyját, apósát és végül férjét.

A gyászát és további életét a Winchester villa építésébe fektette.

A férje és családja halála után hatalmas vagyonra tett szert, Sarah pedig 1885-ben Connecticutból Kaliforniába költözött. Sohasem házasodott meg újra és nem született több gyermeke, így vagyonának teljes egészét otthonának és jótékonysági munkáinak szentelte. Csendben nagy összegeket adományozott. Végül Sarah a hálószobájában halt meg 1922-ben.

Helen Mirren így nyilatkozott Sarah Winchesterről és mindarról, amit ő építtetett: 

Gyászolni kezdett, és élete végéig gyászban maradt. Kicsit úgy, ahogy Viktória királynő tette, amikor elveszítette férjét. Amolyan viktoriánus dolog volt, nem? Amikor elveszítesz valakit, a veszteségek olyan elviselhetetlenek és nehezek lehetnek. Csak úgy tudod kezelni a gyászodat, ha úgy érzed, hogy valamilyen módon még mindig veled vannak – olvashatjuk egy venityfair cikkben.

Ma már Winchester Mystery House néven ismerik, de Llanada Villának hívták, amikor Sarah Winchester lakott benne, és a kaliforniai San Joséban található.

A Winchester ház története

A ház beceneve “A legkísértetesebb ház Amerikában”.

Miután Sarah Winchester elveszítette egy marasmus néven ismert betegségben gyeremekét, majd férje 1881-ben tuberkulózisban meghalt, a nő több mint 20,5 millió dollárt örökölt. Emellett a Winchester Repeating Arms Company közel 50%-os tulajdonrészét is megkapta, így nagyjából napi 1000 dollár bevétele volt.

Állítólag néhai férje szellemének hatására utazott Nyugatra, ahol azt az utasítást kapta, hogy folyamatosan otthont kell építenie magának és azoknak az embereknek a szellemeinek, akik a Winchester puskák áldozatául estek.

1886-ban vásárolta meg nyolcszobás, kétszintes parasztházként és amint megkezdődött az építkezés az folyamatosan ment a következő 38 évben a nap 24 órájában. Igen, minden évben 365 napon keresztül folytak a munkálatok. Az 1906-os hatalmas földrengés miatt volt és ez az egyedüli, ami megviselte a villát és több helyiséget ekkor végleg bezártak, mivel nem biztonságosak.

A filmben úgy állítják, hogy minden új átalakítást vagy házrészt a szellemektől kapott utasítások alapján rajozlja le, majd adja át ezeket a terveket  a munkavezetőnek, Az sosem vált világossá, hogy ez valóban igaz lenne. Amit tudunk az, hogy alkalmanként éjszakai szeánszokat tartott a ma „Boszorkánysapkaként” ismert ház hátborzongató, csúcsos tornyában és azt ezt követő reggelen átadta az új építési terveket a kivitelezőnek.

Sok olyan dolog van a filmben, ami teljesen valóságo. De, hogy kísértetek kísértették volna Sarah Winchestert, ahogy akkoriban mondták? Ezt semmi sem erősíti meg – de nem is cáfolja – meséli Peter Spierig, aki testvérével, Michaellel együtt rendezte a Winchestert.

Helen a következőt nyilatkozta ezzel kapcsolatban:

Édességet érzek a házban, nem iszonyatot. Van benne valami kedves. Valami édes kísérti. Ha kísértetjárta – olvashatjuk egy venityfair cikkben.

A házban lévő szolgálókkal úgy bánt, mintha a családtagjaik lennének és ez oda vissza játszott. Akik neki dolgoztak, sosem árulták el vagy pletykáltak volna Sarahról és a házról sem adtak ki semmilyen információt. Tiszteletben tartották őt élete végéig és még azután is.

A San Francisco-i földrengés következtében Sarah beragadt a “Daisy” szobába, ahol aludt, és amelyet a motívum miatt neveztek el. Több órán keresztül a szobában volt, és a személyzetnek ki kellett ásnia, mert a bejáratot elzárta a törmelék. Ez volt az utolsó alkalom, amikor aludt a Winchester-házban.

A Winchester Mystery House egy kastély a kaliforniai San Joséban. Úgy gondolják, hogy a Winchester puska áldozatai kísértik. 1923 óta, egy évvel Sarah Winchester halála után turisztikai látványosság.

Érdekességek

 • A forgatásnak nagyon kevés része zajlott a tulajdonképpeni kastélyban. A Winchester villa kialakítása a valóságban rendkívül szűkös, ami nagyon megnehezíti a filmezést. Emiatt a kastély belsejének nagy részét hangszíntereken kellett újraalkotni.
 • A film promóciós képen, amelyen Helen Mirren asszony a hintón ül gyászruhában, a visszahúzódó Sarah Winchester egyetlen ismert fényképét tükrözi a birtokon, amely a kaliforniai San Jose-i kastély körútján látható.
 • Részben azért, hogy elkerüljük az összetéveszthetőséget az Odaáttal, amelyben a főszereplők Sam és Dean Winchester szerepel, ezt a filmet egyes országokban eredeti címen adták ki: “Winchester: The House That Ghosts Built”.
 • A filmben azt állítják, hogy tizenhárom szögre van szükség ahhoz, hogy a szellemeket a saját szobájukban tartsák, és egy fadarabot szögeznek az ajtóra. Ez egyfajta tisztelet Sarah Winchester előtt, aki a 13-as szám megszállottja volt. Ezekkel találkozhatunk a házban: tizenhárom gyertya, egy pókháló-mintás ólomüveg ablak tizenhárom színes követ tartalmaz; a mosdók lefolyófedelén pedig tizenhárom lyuk van. Sarah tiszteletére a ház gondnokai létrehoztak egy 13-as számszerű fát, és minden péntek 13-án az ingatlanon lévő nagy harangot tizenháromszor kongatják „13:00 órakor” tisztelegve előtte.
 • A ház további érdekességei például a keskeny, alacsony fokokkal, klausztrofóbiás embereknek nem való lépcsők. Ez valójában másoknak furcsa, de Sarahnak praktikus megoldás volt, ugyanis bénító ízületi gyulladásban szenvedett.
 • A valós Winchester-ház dizájnjába pókhálókat építenek be, mivel Sarah úgy gondolta, hogy a pókhálók szerencsét jelentenek.
 • A ház kora és a viktoriánus belső terek állapota miatt a vakufotózást soha nem engedélyezték a túrákon.
 • A filmbéli Dr. Eric Price egy kitalált karakter volt, az igazi Sarah sosem ismert ilyen nevű embert.
 • Nem sokat tudni arról, hogyan rendezték be a Winchester házat, amíg Sarah ott élt. Hihetetlenül privát volt, és általában nem engedte, hogy fényképeket készítsenek. A nő halála után elárvereztek olyan dolgokat, amiket nem akartak megtartani és nem vezettek nyilvántartást arról, hogy mely tárgyakat adtak el.
 • A Winchester-ház volt Walt Disney ihletője az Elvarázsolt kastélyhoz.
 • A Winchester Mystery House kétszer szerepelt a BuzzFeed Unsolvedben, ami azt is jelentette, hogy éjszakára a házban maradtak.
 • A Winchester Mystery House az American Horror Story 100. epizódjában szerepelt .
 • 2021 januárjában megjelent a díjnyertes This Paranormal Life podcast egy epizódja, amely a Winchester Mystery House tárgyalja. A házigazdák minden kísérteties állítást hamisnak ítéltek.
 • A Stephen King által készített Rose Red minisorozatban szereplő kastélyt nagymértékben a Winchester Mystery House ihlette.

A Winchester villa hivatalos weboldala: https://www.winchestermysteryhouse.com/sarahs-story/

Felhasznált források: wikipedia.com, imdb.com
Kiemelt kép: commons.wikimedia.org

Igaz történet: a Sikoly film inspirálója

Hozzászólások