Média

Igaz történet: Jeffrey Dahmer, a sorozatgyilkos | 2. rész (18+)

Az előző cikkünkben bemutattuk nektek Jeffrey Dahmer élettörténét, most pedig ejtünk pár szót a sorozatról is. A Netflix online streamingen debütált a Dahmer – Monster: The Jeffrey Dahmer Story című műsor, amiben betekintést nyerhetünk ennek a sorozatgyilkosnak az elméjébe.

A 10 epizódos alkotásban Evan Peters alakítja Jeffrey Dahmert, Richard Jenkins az édesapját, valamint Molly Ringwald az édesanyját. Arra már az első részben rájövünk, hogy Jeffrey, azaz a Milwaukee-i kannibál/Milwaukee-i szörnynek nevezett ember beteg. Továbbá a magány és a szerelem hiányának rabja. Ez egyben szomorú, de egyáltalán nem érti meg, nem azonosul vele az ember. Egész idő alatt úgy adják át a történetet, hogy egy kicsit se essünk át arra az oldalra, hogy megsajnáljuk őt. Az áldozatokat, azok családjait és valójában a Dahmer család tagjait viszont annál inkább. Ez az ember tönkre tette az egész életüket.

Hogy milyen volt a film?

Szerettük (ha írhatjuk így), hogy valóban egy beteg elme életébe csöppentünk bele, Evan színészi játékát csak dicsérni lehet, elképesztően ügyesen eljátszotta Jeffrey Dahmer karakterét. A történetszálak közti mozgás kissé kesze-kusza, hiszen egyszer a sorozatgyilkos gyerekkoráról mesélnek, majd utána visszatérünk egy áldozatnak a családjához, vagy annak halálához. Össze-vissza ugrál az időben és ez összezavarhatja a nézőt, de a végén minden össze áll.

A sorozat egyébként nagyon jó értékeléseket kapott, a nézők is lebilincselőnek tartották, annak ellenére, hogy visszataszító volt maga a főszereplő. Az események elmesélése azonban vegyes bírálatot is kapott, többek között egyes áldozatok családtagjai kritizálták. Jogosan, azt tegyük hozzá. Egy ilyen tragédia újra átélése nem egy olyan dolog, amit az ember szívesen tesz. A közösségi médiában az egyik áldozat unokatestvére, Errol Lindsey is nyilatkozott. Azt írta, hogy nem fogja nézni azt a sorozatot, ami a családjának ismét fájdalmat okoz.

Nem mondom meg senkinek, hogy mit nézzen. Tudom, hogy az igazi bűnügyi média jelenleg nagyon megy, de ha valóban kíváncsi vagy az áldozatokra, a családom (Isbellék) mérges a műsor miatt.

Arról is beszélni kell, hogy a rendőrség milyen hanyagul kezelte ezt az egészet. A szomszédok hiába szóltak, nem tettek ellene semmit. Szomorú, hogy akkoriban ennyire nem vették figyelembe az emberek pánikkal teli telefonálását, mert például feketék voltak, vagy rossz környéken éltek. Akkoriban a homoszexuálisok rétege sem volt még annyira elfogadott, mint most és ez is nagy gondokat okozott, amit a sorozat előszeretettel be is mutatott.

Végül 17 tragikus gyilkosság után elkapták őt, de az is csak a véletlennek köszönhető. A letartóztatása után több, mint tíz koponyát, levágott nemi szervet, három fej nélküli törzset, két szívet és egy teljes csontvázat talált Jeffrey Dahmer lakásában. Ez eléggé felkavaró lehetett, főleg miután a férfi mindent bevallott a rendőröknek és elmesélte azt is, hogy hogyan csalogatta az áldozatait otthonába, majd miként végzett velük.

Kiderül, hogy Jeffrey a legtöbb áldozatát fojtogatással ölte meg, miután nyugtatókkal elkábította őket. Első áldozatát agyonütés és fojtás kombinációja ölte meg, második áldozatát pedig halálra verték, egy további áldozatot pedig 1990-ben öltek meg, Volt, aki sokk és vérveszteség következtében halt meg a nyaki verőér elvágása miatt. 1991-ben megölt négy áldozatának koponyájába lyukakat fúrtak, amelyeken keresztül sósavat vagy később forrásban lévő vizet fecskendezett a homloklebenyekbe, hogy állandó, alázatos, ellenállhatatlan állapotot idézzen elő (tehát, hogy zombit csináljon belőlük). Ez végzetesnek bizonyult, bár Jeffreynek sosem ez volt a szándéka.

Pár érdekesség Jeffrey Dahmer történetével kapcsolatban. Vigyázat, spoilereket tartalmazhat!

  • Jeffrey bátyja, David Dahmer, hat évvel volt fiatalabb nála, és a hírek szerint Jeffrey volt az, aki elnevezte kisöccsét, amikor megszületett. Miután 1991-ben felfedezték a sorozatgyilkos bűneit és elítélték, David Dahmer úgy döntött, megváltoztatja a nevét, és eltűnik a nyilvánosság elől. A jelentések szerint David az Ohio állambéli Cincinnati Egyetemen végzett és stabil karrierje van. Állítólag családja és legalább két gyermeke is van. Egy interjúban az apja elmondta, hogy David törvényesen megváltoztatta a nevét és nem is jelent meg Dahmer ügyének tárgyalásain.
  • Lionel Dahmer, aki később író lett, „A Father’s Story” című önéletrajzi könyvében felfedte, hogy neki is voltak egykor erőszakos álmai és fantáziái, mint Jeffreynek. Bár Lionel sosem követett el bűncselekményt, az erőszakos vágyait elfojtotta a fiával ellentétben. A könyvéből származó bevétel egy részét az áldozatok családjainak adományozta.
  • Jeffrey Dahmer a katonai szolgálata alatt tiszteletbeli elismerést kapott. Alkoholista életmódja miatt később (ahogy a sorozatban is láthatjuk) elbocsájtották.
  • A szendvicsjelenet igaz eseményeken alapul.
  • A fekete rab, Christopher Scarver azt állította a NY Postnak, hogy az őrök szándékosan hagyták egyedül Dahmerrel, mert azt akarták, hogy egy rab megölje őt. Mentális vizsgálaton is átesett és azt sugalta, hogy a börtönből származó élelmiszerek vezethették Dahmer megöléséhez:

Bizonyos ételek, amelyeket eszem, pszichotikus tüneteket okoznak. A fő bűnösök a kenyér és a finomított cukor.

  • Joyce Dahmer rettenetesen érezte magát azért, amit a fia tett. Egyszer megpróbált véget vetni saját életének. Bekapcsolta a gázsütőjét és nyitva hagyta az ajtót néhány hónappal azelőtt, hogy fiát, Jeffrey Dahmert meggyilkolták. A kísérletet azonban túlélte, és utólag köszönetét fejezte ki, hogy életben maradhatott.
  • A szülők úgy gondolták, hogy Jeffrey azután lett más, miután kettős sérvműtétet végeztek rajta kiskorában.

Korábban már megemlítettük őt, hiszen az American Horror Story című sorozat egyik évadában rövid ideig feltűnt a neve, Seth Gabel alakításában. Ha pedig mindez nem volt elég és még többet szeretnétek kideríteni, akkor érdemes kutakodni, hiszen több film, sorozat és könyv is készült a sorozatgyilkos életéről.

Hozzászólások