Média

Igaz történet: Jeffrey Dahmer, a sorozatgyilkos | 1. rész (18+)

A legtöbben már biztos hallottátok a Netflix legújabb húzásának visszhangját, ugyanis a “Dahmer – Szörnyeteg: A Jeffrey Dahmer” sztori hatalmasat megy az online streaming szolgáltatónál!

A Jeffrey Dahmer életét feldolgozó tíz részből álló sorozatnak az American Horror Story atya,  és a Scream Queens: Gyilkos történet írója és rendezője, volt a megalkotója. A sztori teljesen bemutatja, hogy mi zajlott le a sorozatgyilkos, Jeffrey fejében, miközben áldozatait becsalogatta otthonába és azokat bedrogozta, megerőszakolta, feldarabolta és megette. Rengeteget megtudhatunk a gyerekkoráról, a családjáról és a szenvedélyéről, ezáltal az áldozatokkal együtt átélhetjük a félelmet és a családjuk szomorúságát, dühét. Ezekről fogtok ebben a bejegyzésben is olvasni.

Jeffrey Dahmer élete

Jeffrey Lionel Dahmer 1960. május 21-én született Milwaukee-ban, Wisconsin államban. Anyja Joyce Annette és apja, Lionel Herbert Dahmer fiaként. Német, walesi, norvég és ír származású volt. Gyerekkora átlagos volt, bár a szülei az általános iskolás évei alatt sokat veszekedtek, de ettől függetlenül törődtek vele. Általános iskolás korában kezdődtek a furcsa dolgok. Jeffrey a biológia órákon nagyon szeretett állatokat boncolni, majd folyamatos érdeklődést mutatott a halott állatok iránt. Lionel szerint fiát egyedi módon izgalomba hozta a csontok hangja és segített neki a boncolásban, mert azt hitte később boncmester lehet belőle.

Tehát általános iskolásként Jeffreynek egész normális élete volt, de középiskolában már kirekesztették. 14 éves korától elkezdett sört és tömény alkoholt inni. Italát gyakran elrejtette a kabátjában. Ennek ellenére Jeffrey Dahmert a személyzet udvariasnak és rendkívül intelligensnek tartotta, igaz, átlagos osztályzattal. Lelkes teniszező volt, és rövid ideig a középiskolai együttesben játszott. Sok csínytevést csinált, amit a Netflix alkotásban is láthatunk. Tinédzserként arra is rájött, hogy meleg. Végül elvégezte az iskolát, de alkoholizmusa egyre csak nőtt.

1978-ban, 18 évesen követte el első gyilkosságát, ami miatt nagyon megrémült, de végül eltemette a holttestet, majd hamar el is felejtette az esetet. Senki nem jött rá tettére. Egyetemre is járt, ahonnan hamar kirúgták, azután katona lett, de alkoholizmusa miatt elbocsátották. Ennek ellenére kitüntetésben részesült. Később nagymamájához költözött, néha-néha  dolgozott, de sajnos a szenvedélyei megmaradtak. 1985-ben melegbárokba kezdett járni, ahol bedrogozta kiszemeltjeit, aztán hazavitte őket. Csak különféle szexuális aktusokat végzett rajtuk, majd elengedte őket, mintha semmi sem történt volt. Akkoriban “csak” szeméremsértésért kapták el, ami miatt 1986 végén egy év próbaidőre ítélték.

Jeffrey gyilkos énje és letartóztatása

1987-ben újra begyűjtötte áldozatait, nagymamája házába vitte őket és ott már végzett is velük. 1990-ben költözött abba a lakásba, ahol a legtöbb gyilkosságot elkövette, közel egy év alatt, több, mint 10 ember haláláért felelt, és egy véletlennek hála sikerült elkapniuk a rendőröknek. Egy fiúnak sikerült kiszabadulnia tőle, aki összefutott a rendőrökkel. Aztán visszakísérték őt Jeffrey lakására, ahol az igazságszolgáltatók körül néztek. Ekkor találták meg a bizonyítékok egy részét. Sok-sok meztelen fotót, amik ájult férfiakról készültek fotót, valamint egy holttestet. Azonnal őrizetbe vették Jeffreyt.

Az előzetes kihallgatások során a sorozatgyilkos mindent bevallott, mondván:

Én teremtettem ezt a borzalmat és logikus, hogy mindent megteszek, hogy véget vessek ennek.

Jeffrey őszintén beszélt mindenről, azt is elárulta, hogy miért tartotta meg áldozatainak egy-egy részét.

Egy magánoltárt akartam építeni az áldozatok koponyáiból, feketére festve azokat. Ez egy olyan hely lett volna, ahol otthon érezhetem magam. Egy meditációs hely, ami átadja a hatalmat. Ha ez [a letartóztatása] hat hónappal később történik meg, akkor kész lett volna.

Összesen 17 emberrel végzett, köztük volt 14 éves gyermek is.

1992. január 13-ra tervezett előzetes meghallgatáson Jeffrey bűnösnek vallotta magát 15 rendbeli gyilkosságban. Kettőt nem tudtak bebizonyítani, így azokat nem is vállalta fel. A későbbi tárgyaláson az ügyvédei vitatták, hogy vajon mentális vagy személyiségzavarban szenved-e. Több igazságügyi pszichiáter diagnosztizálta Jeffreyt, például nekrofíliával, borderline személyiségzavarral, skizotípusos személyiségzavarral, alkoholfüggőséggel és pszichotikus rendellenességgel. A tárgyalás két hétig tartott, majd végül Jeffrey Dahmer is szót kért. Elmondta, hogy nem akar szabad lenni, tudja, hogy rosszat tett és ez sosem lesz megbocsájtva. Elfogadta, hogy bűnös, bár az orvosi vélemények miatt némi megkönnyebbülést is érzett.

A bíró mindezek után kihirdette az ítéletet. Többszörös életfogytiglan, több éves börtönbüntetés várt rá. Sosem szabadulhatott. A börtönben töltött évei alatt bibliát olvasott és keresztény lett. A rabok utálták őt, megverték, valamint megkéselték. Ennek az lehetett az oka, hogy Jeffrey az iskoláskori énjét vette elő, játszott az étellel, különböző testrészekké formálta őket, majd viccet csinált belőle. Rabtársaival lekezelően bánt, rosszul beszélt velük, végül 1994. november 28-án egy vasrúddal végeztek vele.

Apja, Lionel Dahmer nyugdíjas és jelenleg második feleségével él. Anyja, Joyce Flint 2000 novemberében halt meg rákban. Testvére David Dahmer, Jeffreytől kapta a nevét. Azonban, amikor kiderültek a gyilkosságok és a borzalmak David nevet változtatott és csak egy keveset tudunk róla. Ha hihetünk a különböző cikkeknek, akkor házas, dolgozó ember, valamint két gyermeke van.

Lionel Dahmer és felesége (Fotó: Steve Kagan/Getty Images)

Több film, sorozat és könyv is feldolgozta Jeffrey Dahmer élettörténetét, de a leghíresebb most a Netflix alkotása, amiről hamarosan olvashatjátok a véleményünket.

Hozzászólások