Életmód

Hogyan öntözzük a növényeket nyár végén?

Az öntözés a nyári hőségben roppant fontos, de az ősz beköszöntével is legalább ennyire nélkülözhetetlen, hogy odafigyeljünk növényeink vízzel való ellátására.

Miért fontos az őszi öntözés?

Az augusztus vége azt is jelenti, hogy lassan vége a nyárnak és vele a jó időnek. Az időjárás innentől fogva igen szeszélyessé válhat, hiszen egyik nap még nyári, másik nap pedig már érezzük, hogy itt az ősz. Ez nagyon megviselheti a növényeket, így mindent meg kell tennünk, hogy némi állandóságot biztosíthassunk számukra, és biztosíthassuk a lehető a legjobb körülményeket.

Hogyan locsoljunk?

Bár sokan élvezik, ha kezükben a slaggal esőt játszva a növények lombozatát locsolják, ezt az őszi időszakban már mindenképp érdemes elkerülni. A nedves leveleket ugyanis könnyebben alakulhatnak ki gombás fertőzések, amik akár a komplett növényt is elpusztíthatják. Ezért próbáljuk meg a növények tövére irányítani a vizet, hiszen a gyökérzóna öntözésével láthatjuk el a leginkább vízzel a növényt.

Locsoljunk ritkábban, de többet!

Ősszel még inkább igaz a tétel, hogy ne sokszor kevés vizet adjunk növényeinknek, hanem inkább ritkábban, de egyszerre nagyobb mennyiséget. A kevés vízmennyiség csupán arra lesz elegendő, hogy a talaj tetejét megnedvesítsük, de a gyökerekig már nem fog eljutni, így a növény nagyon keveset fog tudni hasznosítani belőle. Ha naponta egyszer, vagy kétnaponta öntözzük meg a növényeket, azt kellő ideig végezzük, a felszívó gyökerek ezt hálával fogják venni.

Gyűjtsük továbbra is az esővizet!

A hidegebb idő ellenére továbbra is gyűjtsük az esővizet, hiszen az tápanyagban gazdag a növényeink számára. A növények ugyanis azt is meghálálják, ha nem a hideg csapvizet nyújtod számukra, hanem a külső hőmérsékletnek megfelelő állott esővízzel öntözzük őket.

Őszi öntözési szabályok

Az őszi öntözési szabályok esetén ha még visszatérne a nagy hőség, továbbra se locsoljunk a legnagyobb napsütésben. A kora reggel, vagy az esti szürkületben történő öntözés a legjobb a növényeink számára, mert ilyenkor a legkisebb a párolgás.

A szikkadt talajt szinte hiába locsoljuk. Ezért ha úgy látjuk, hogy a növényeink talaja ki van száradva, meg van keményedve, akkor kapálással tegyük porhanyóssá a talajfelszínt. Így az öntözés valóban hasznos lehet, mert képesek leszünk a vizet eljuttatni a növényeink gyökereihez.

Az őszi időszakban továbbra is ajánlatos a növények tövét fűkaszálékkal, forgáccsal óvni attól, hogy a számukra adott víz mihamarabb elpárologjon. Ezzel a takarásos módszerrel ráadásul a gyomokat is kordában tudjuk tartani, hiszen sokkal kevesebb esélyük van kinőni.

Az őszi időjárás egyébként is csapadékban gazdagabb, mint a nyár, de ilyenkor is sokkal hatékonyabb egy állandó, nedves környezet fenntartása a növények körül, mint megvárni, amíg teljesen kiszáradnak, és akkor pánikszerűen meglocsolni őket. Ez nem azt jelenti, hogy túl kell locsolni a növényeket, hanem azt, hogy folyamatosan gondoskodnunk kell számukra a megfelelő folyadékellátásról.

Az őszi hőmérséklet csökkenés és a megnövekvő csapadékmennyiség okán fontos, hogy a megváltozott időjáráshoz igazítsuk az öntöző berendezéseket is. Figyeljük meg az időjárást, és mindig az aktuális időjárási helyzethez igazítsd a vízellátási beállításokat.  Szerencsére az esőztetéshez kapcsolódó termékek választéka igen széles, így nyugodt szívvel válogathatunk a csepegtető, öntöző berendezések között.

Végül, de nem utolsó sorban fontos észben tartani, hogy a gyepnek még ősszel is nagyobb a vízigénye, ellenben a cserjék ilyenkor már nem kívánnak olyan sok vizet, hiszen lelassul az életműködésük és a sok víz rothadást fog előidézni náluk.

Összegezve

A nyár végi, és őszi öntözés tehát bár némileg eltér a nyári öntözési technikáktól, de nem lényegesen, így egy kis odafigyeléssel könnyen biztosíthatjuk növényeink megfelelő vízellátását.

Hozzászólások