EgészségÉletmód

Hihetetlen fóbiák

Az arachnophobiáról, a klausztrophobiáról és bohócoktól való félelemről valószínűleg már mindenki hallott, és sokan is szenvednek ezekben. De vannak megmagyarázhatatlan fóbiák, amik teljesen abszurdnak, sőt hihetetlennek tűnnek, olyannyira, hogy még a betegek  is sokszor szégyenlik, titkolják. 

Ezzel kapcsolatban végeztem egy népszerű közösségi oldalon egy kis nem reprezentatív közvélemény kutatást, hogy kinek milyen érdekes fóbiája van.

Trypophobia

Ez a fóbia annyit tesz, hogy az illető retteg az apró lyukaktól, mint például a méhkaptáraktól, hangyabolyoktól és minden olyan tárgytól, amin ezekhez hasonló lyukacskák találhatók.

Zsozsó (15)

,,Nekem lyukfóbiám van. Félek a lyukacsos dolgoktól. Kb. 4 éve félek tőlük és én úgy kezelem, hogy ilyen képeket nézek, hogy le tudjam győzni ezt a fóbiát. Ez saját módszer, orvos nem tud róla.” 

Fehérköpeny hipertónia

Ez a fóbia általában az orvosi rendelőkben jön elő, amikor is a beteg hajlamos magasabb pulzusszámot és vérnyomást produkálni, mint amilyen egyébként. Ezt a fehérköpeny fóbiával szokták magyarázni, tehát a fehér orvosi köpeny láttán, még ha nem is félnek tőle, megugrik a vérnyomásuk.

Réka (14)

,,Annyit tudok, hogy a nagyapámnak is van ilyen. Igazából nem is nagyon félelemről van szó, csak ha fehér színű köpenyt látok kissé felmegy a pulzusom. Nem annyira betegesen, mint a hipertóniásoknak, szerencsére. Volt már, hogy pulzust kellett mérni, az orvos pedig nem nagyon akarta elhinni a kapott adatot, hiszen halálos nyugalommal ültem a széken.”

Kanálfóbia

Hihetetlennek tűnik, de ilyen tényleg van. A One Direction egyik tagja, Liam Payne is ebben a fóbiában szenved. Elmondása szerint utálja a kanalakat, vonakodva még képes a kezébe venni, de enni már nem hajlandó vele, A müzlit és a fagyit is villával eszi. Felmerülhet ilyenkor a kérdés, hogy a kanálfóbiások hogyan eszik a levest?

Hanna (15)

,,Nálam ez kb. 10 éves koromban kezdődött, fogalmam sincs, miért. Eleinte csak nem bírtam, amikor a kanál hozzáért a számhoz, aztán már egyszerűen a kezembe venni sem tudtam, hogyha arra gondoltam, hogy ennem kell vele. Ezzel párhuzamosan megutáltam a leveseket, viszont van egy kivétel. Fogalmam sincs miért, de a gyümölcsleves kivétel, mert azt simán megeszem, ez az egy,  amikor semmi gondom a kanállal, de már ettől is kezdek undorodni. Az a legnagyobb problémám,  hogy már a villára is kezd átmenni ez a dolog és nem tudom, hogy miért. Már próbáltam magam rákényszeríteni, hogy használjam a kanalat, de nincs akkora akaraterőm.”

Pedofóbia

Az ebben a fóbiában szenvedőknek nincs könnyű dolguk, ők ugyanis a kisgyerekektől rettegnek. Általában a 0-7 éves korú gyermekektől félnek és ilyenkor gyakran leblokkolnak, pánikba esnek, kiveri őket a víz. Ezt a fóbiát legtöbbször trauma idézheti elő. Ezek az emberek sokszor a gyerekvállalástól is félnek.

Ildi (15)

,,Ha jön velem szembe egy gyerek, már pánikolok, de ha hozzámér, vagy hozzám szól, sírva fakadok. Az okára nem jöttem rá, de már kisebb koromban sem szerettem a gyerektársaimat.” 

Láb fóbia

Vannak bizony olyanok is, akik a lábaktól viszolyognak. A legtöbben a lábujjakat és a talpat szokták megnevezni az undoruk tárgyaként, de például a genufóbiában szenvedő emberek a térdek látványát nem bírják elviselni. Ennek a fóbiának az ellentéte a lábfetisizmus, amikor az illető a lábak iránt érez különleges vonzalmat.

Niki (21)

,,Világéletemben undorodtam a lábaktól. Nem tör rám pánik, vagy sírógörcs ha meglátok egyet, de undorítónak tartom a talpat és a lábfejet.” 

Automatonophobia

Ez a fóbia félelmet jelent minden dologtól, ami élőlényt próbál ábrázolni. Ebbe tartoznak a kitömött állatoktól, báboktól, próbababáktól és szobroktól való félelem. A fóbia oka gyakran megmagyarázhatatlan, bár sokak szerint onnan eredhet, hogy egy szobor, vagy báb nagyon hasonlíthat egy élőlényre, de az mégsem az elvárt módon viselkedik.

Beáta (14)

,,Körülbelül óvodás korom óta rettegtek az élethű szobroktól és a kitömött állatoktól. Ötletem sincs, hogy honnan jött nekem ez a fóbia. Ha egy kiállításra megyünk az osztállyal vagy csak belépek a biológia terembe az iskolában azonnal libabőrös és falfehér leszek. Nem próbáltam még kezelni, próbálok együtt élni ezzel és /vagy legyőzni ezt.”

Gombfóbia

Érdekes egy szorongási fajta ez, ugyanis az illető a gomboktól retteg. A pszichológusok úgy tartják, hogy ez egy izolált fóbia, ami leggyakrabban az óvodás korban jelentkezik és szorongó, pánikszerű érzést idézhet elő. Okozhatják tárgyak és állatok is. A gyermekpszichológusok szerint a gombfóbia kiváltó okát lehetetlen megkeresni, de nem is tanácsos a gyerekre “ráerőltetni” a gombokat.

Edit (37)

,, Amióta az eszemet tudom, irtózom a gomboktól, főleg a műanyagoktól. Már az oviban is patentos ágyneműm volt és nem voltam hajlandó semmit felvenni, amin az a förtelem volt. Az okot nem tudom, hogy miért van ez, de az érintésétől, látványától is borzongok. Kezelni úgy tudom, hogy elkerülöm amennyire csak tudom (a lányaimnak sem veszek olyan ruhát, amin van).

Emetofóbia

Az ebben szenvedők a hányástól rettegnek, akár másokétól is. Ez kihathat az egészségükre is, sőt vannak, akik a hányástól való rettegés miatt nem vállalnak gyereket. Az emetofóbiások gyakran kis testsúlyúak, emiatt sokan az anorexiával is keverik, illetve az okozójának is tartják. Érdekes, hogy az emetofíliások pedig pont mások hányását tartják vonzónak.

Virág (13)

,,Körülbelül 6 éves lehettem, amikor először történt meg velem ez. Rosszul lettem a buszon, amikor kirándulni mentem. Azóta nem is utaztam sehova sem. Nem ettem rendesen, mivel attól féltem, ha a kevésnél többet eszek, megint hányni fogok, amit természetesen nem szerettem volna. Irtó sokat fogytam, ami a mai napig így is van. A félelmem egyre jobban elnyelt, és már a pszichológus sem tudott segíteni. Sokszor jut eszembe az, hogyha akkor nem ülök fel arra a buszra, nem kéne már lassan a 7. éve félelemben és szorongásban élnem minden nap.”

Dendrofóbia

A dendrofóbiások valószínűleg kerülik az erdőket, mert az ő rettegésük tárgyai a fák. Undorral tölti el őket a fa és a faanyag látványa. Az ellentétére is van példa, ugyanis dendrofíliások pedig a fák iránt éreznek különös vonzalmat, illetve szerelemet. Ebben az esetben nem csak egyszerű környezet védelemről van szó, hanem akár szerelemről. Olyan történeteket is hallhattunk, amikor egy nő fához ment feleségül, vagy egy férfi vett el egy fát.

Bianka (21)

,,Már gyerekkorom óta irtózom mindentől, ami feldolgozott fa és érinteni kell. Nem tudok emiatt pálcikás jégkrémet enni, hurkapálcát megfogni, a fakanalat sem bírom. Nem is igazán félelem ez, csak nem tudok hozzáérni ezekhez.  Igazából nincs túl nagy hatással az életemre, csak kerülök mindent, ami feldolgozott fából van. Más a pókoktól, én a fáktól félek.”

Ornitophobia

Ez a fóbia a madaraktól való rettegést jelenti. A bizonyos állatoktól való félelem (zoofóbia) egy specifikus fóbia, melynek a leggyakoribb fajtája például a pókfóbia, de a madárfóbia sem ritka. Úgy tartják, hogy ezek a zoofóbiák legtöbbször egy trauma következtében alakulnak ki.

Edmond (16)

,,Legelsőnek a rigóbácsitól ijedtem meg, ez kiskoromig nyúlik vissza. Az állatkertben sem szerettem a varjakat. A mai napig van bennem félelem a madarak iránt és irtózom a csőrüktől, attól, hogy belém csípnek.”

Nekrofóbia

A nekrofóbia a haláltól és a halottaktól való iszonyt jelenti. Az emberek gyakran félnek a haláltól, de a nekrofóbiások betegesen rettegnek, gyakran fizikai tüneteket is produkálnak.

Vili (14)

,,Körülbelül 3 éve alakult ki, néha egészen apró dolgokról is eszembe jut, egyfajta rémkép villan be, hogy nem szabad valamit csinálnunk, mert bele fogunk halni, és onnantól kezdve nem vagyok hajlandó mozdulni. Vidámparkok, hosszabb utazások, esetleg tömegközlekedés alatt is rám jöhet egyfajta roham, és földbegyökerezett lábakkal állok, mint valami sóbálvány. Beszéltem róla a szüleimmel, illetve az iskolapszichológussal is váltottam pár szót róla, viszont nem tud rá mit mondani. Illetve ez elég fura, de nem vagyok képes balesetet szenvedett vagy halott emberekre nézni, egyszerűen elájulok tőlük”

Lepidopterophobia

Ez a fóbia szorosan kapcsolódik az Entomophobiához, vagyis a rovarfóbiához, ugyanis az ebben szenvedők a lepkéktől félnek. Érdekes, hogy Nicole Kidman, aki szintén lepkefóbiás, nem fél semmilyen más rovartól, csak a pillangóktól. Furcsa fóbia, de én teljesen megértem, mivel nekem is lepkefóbiám van.

Én, a cikk írója (16)

Már kisgyermekként sem szerettem a lepkéket, de talán 4-5 éves koromban volt, hogy egy nyaraló házban aludtunk, és a konyhába berepült egy hatalmas, fekete éjjeli lepke. Ki sem mertem tenni a lábamat a szobából, még annyira sem, hogy szóljak a szüleimnek, így egész este ezen paráztam. Amiktől talán még jobban félek, azok a molylepkék. Az a jellegzetes hang, amikor neki csapódnak az ablaknak, vagy a falnak, undorral tölt el és ha meglátok egy molylepkét, mindig ez a hang jut eszembe. Ijesztő a szőrös kis testük, meg ahogy kalimpálnak az idétlen lábaikkal. Egyszer kaptam anyukámtól egy virágos rétes rajzot, amin két óriási fekete lepke repkedett. Naaagyon örültem neki…

Több ezer fóbia létezik még a világon, ahány ember, annyiféle. Vannak, akik próbálják leküzdeni a félelmüket, vagy megtanulnak együtt élni azzal, de léteznek olyanok is, akiknek kihatással van az egész életükre. Jót tesz, ha meg tudják beszélni valakivel a problémájukat.

Források: x x x x x x

Hozzászólások