Lakberendezés

Három ötlet fenntartható otthon kialakítására

A fenntartható otthon lényege, hogy megpróbáljunk úgy élni, hogy azzal a lehető legkisebb negatív hatást gyakoroljuk a környezetünkre. Ezt érdemes az életünk minden egyes területére kiterjeszteni, nemcsak a táplálkozás, hanem a lakás fenntarthatósága során is. De vajon mitől lesz egy otthon környezetbarát? Ebből a cikkből minden kiderül!

Szelektálás és komposztálás

Manapság már szinte lehetetlen elképzelni egy fenntartható és környezetbarát otthon szelektálásra szolgáló kuka nélkül. Ezekbe külön helyezhető el a papír, a fém, az üveg, a műanyag és tulajdonképpen bármi, ami otthon keletkezik. Persze lesznek olyan dolgok, amelyeket csak a rendes szemetesbe tudunk eldobni, de ha már csak pár dolgot teszünk a szelektívbe, azzal is segítünk a környezeten.

Amennyiben magasabb szintre emelnénk a tudatosságot, akkor látogassunk el az egyik közeli csomagolásmentes boltba. Itt lehetőségünk van zacskó és műanyag hulladék nélküli termékeket vásárolni. Legyen szó élelmiszerekről, vagy akár tisztítószerekről egyaránt, ma már szinte minden beszerezhető a csomagolásmentes üzletekben.

Természetesség előtérbe helyezése

A természetesség sok területen előjöhet, például a ruhavásárlás, vagy a tisztítószerek beszerzése során is. Otthonunkban rengeteg vegyi anyaggal teli mosogató- és mosószert tartunk a polcokon. Alternatív megoldás lehet a mosószóda, a szódabikarbóna, vagy éppen az ecet is. Ezek mindegyikével hatékonyan takarítható ki a lakás.

Szóba jöhetnek továbbá a higiéniai termékek és a kozmetikumok is, ahol jobb megoldás az illatanyagmentes változat. Minden esetben részesítsük előnybe azokat a darabokat, amelyek fenntartható forrásból származnak, illetve természetes összetevőkből állnak.

Beruházás napelemes rendszerre

Sokan még mindig azt gondolják, hogy a napelemes rendszer sosem hozza vissza az árát. Pedig ez közel sem így van, hiszen nagyságtól függően, akár 10 év alatt is visszajöhet a rááldozott költség. Ettől kezdve pedig teljesen ingyen van az áramunk. Ezzel nemcsak a pénztárcánknak teszünk jót, hanem a környezetnek is. A panelek a napsugárzást alakítják át elektromos árammá, így nincs felesleges energiafelhasználás, hiszen a nap szolgáltatja számunka az áramot.

Ajánlatkérés napelemes rendszer kivitelezésére

Az első az ajánlatkérés napelemes rendszer kivitelezésére, hiszen csak ezzel állapíthatjuk meg, hogy mennyi pénzre lesz szükségünk a beruházás során. Ezt követően mérlegelhetjük a lehetőségeinket, esetleg kérhetünk banki hitelt is. A szakemberek segíteni fognak megtalálni a lehető legjobb megoldást!

Összegezve

A fenntartható otthon kifejezés alá ma már számos apróságot besorolhatunk. Legyen szó környezettudatos vásárlásról, illatanyagmentes kozmetikumok beszerzéséről, esetleg megújuló energiaforrás használatáról. Az ajánlatkérés napelemes rendszer kivitelezésére segíthet a fenntartható otthon kialakításában. A beruházás mértéke ne befolyásolja a számos előnyt, amellyel az eszköz szolgálhat.

Hozzászólások