Könyvek

Gyönyörű könyvborítók 2. rész

A külső megfog, a tartalom megtart. Nagy igazság ez, nemcsak a mindennapokban, de az olvasás terén is. Mert hát, valljuk be: természetesen mindannyian azt hangoztatjuk, hogy a történet fontos, de azért még a legszkeptikusabbunknak is hamarabb megakad a szeme egy szépen kivitelezett borítón, mint egy kapkodva összedobott munkán. Hogy melyek azok a borítók, amik az aktuális kedvenceink közé tartoznak a külföldi szerzők közül? Olvassatok tovább és kiderül! Aztán persze ne felejtsetek el belenézni a magyar szerzős kiadásunkba is!

 

1, Sarah J. Maas – A Court of Thorns and Roses (Tüskék és rózsák udvara)

Alapvetően nem igazán számítanak nálunk kedvencnek az olyan borítók, amelyeken a regény egy-egy konkrét szereplője megjelenik, mert sokszor érezheti úgy magát az ember, hogy elveszik tőle annak a jogát, hogy magának képzelje el az adott szereplőt és ez sajnos az egész olvasásélményre rányomja a bélyegét. Arról meg aztán ne is beszéljünk, hogy számtalan rosszabbnál-rosszabb hasonló megoldású borítót találhatunk a könyvpiacon… Éppen ezért volt hát meglepetés, hogy ez a borító bekerült ebbe a válogatásunkba. Talán picit tompít a fentebb elmondottakon, hogy itt csak tulajdonképpen az egyik főszereplő felét láthatjuk, és nincs előtérben az arca, inkább csak olyan főbb jellemvonásait láthatjuk, mint a hajszíne, vagy az alakja. További pozitívum, hogy az egész megjelenésében reflektál a történetre, hiszen fellelhető rajta egy-egy fa motívum. A piros szín, pedig köztudottan megdobja az ember adrenalintermelését, így ez is felkészíti az olvasót, hogy nem egy limonádé történettel lesz dolga.

 

2, Leigh Bardugo – Six of crows

Egy könyv a New York Times sikerlistájának az éléről, ami a közeljövőben nálunk is megjelenik! Biztosak vagyunk benne, hogy sikeréhez a borító is nagyban hozzájárult. Az egésznek van egy komor kisugárzása, ami megadja az alaphangulatot a regényhez. A crow(s) jelentése a címben varjak, így a fedlapon elhelyezett madár is értelmet nyer. Nagyon részletesen van kidolgozva az egész teste, a szeme, a tollainak minden egyes apró kis szála. Apropó, tollak! Ha alaposabban megnézzük a varjú tollainak végét kis tornyocskákat, házakat láthatunk közöttük, amelyek ismételten csak fontos szerepet kapnak majd a történetben. A cím is, nagyon szép betűtípussal szerepel a borítón, egyedül a piros betűs részek rontanak kicsit az összhatáson, bár összességében ez elhanyagolható. Szó, ami szó: reménykedünk benne, hogy a magyar kiadó is megtartja ezt a borítót!

 

3, Sarah Lotz – Hármak

Ismét egy olyan borító, amin látható, hogy nem egyszerű, könnyen emészthető történetet rejt. Az alapszín itt is a fekete, a felső részen az ajánlás szépen van elhelyezve, alatta pedig egy a történetre reflektáló repülőgép szerepel. Egyébként csak megjegyeznénk: nem véletlen Stephen King ajánlása sem! A középen elhelyezett hasításszerűség, egyszer utal a főszereplőinkre, másodsorban pedig a sérülésekre, arra hogy a történetbeli repülőút, nem lesz egy kéjutazás. Az sem véletlen, hogy a három gyerek vörössel ki van emelve, a negyedik rés pedig fekete, de ennek okaira itt inkább nem térnénk ki, maradjunk annyiban, hogy ki fog derülni a történetből. Érdekességképpen az is megemlíthető, hogy nemcsak a borítója különleges a történetnek, hanem az egész kiadás. Minden egyes lap széle fekete, a borítónak pedig nagyon különleges anyaga, tapintása van, bár az kicsit levon az értékéből, hogy nagyon nehéz úgy megfogni, hogy ne maradjon rajta maszat vagy ujjlenyomat.

 

4, Ashley Herring Blake – Girl Made Of Stars

Ez a regény egy picit kilóg a sorból, ugyanis a megjelenésének csak az amerikai dátuma publikus, azt még nem lehet tudni, hogy Magyarországon kiadják-e. Mindenesetre ennek ellenére is érdemes megcsodálnunk a külsejét, mert mindenképpen megéri. Nagyon különleges és fiatalos hangulatot ad a regénynek az, hogy a lány a borítón rajzolva van, nem pedig egy fiatal lett odaszerkesztve. Maga az alapszín világos lenne, leginkább a fehér és a világoskék dominál, mégis kapunk középre egy nagy fekete foltot. Ami ha jobban megnézzük nem is csak egyszerűen egy paca, hanem sok-sok apróbb színes mintát foglal magába. A sötétre más esetben kapásból rámondanánk, hogy valami rosszat vetít elő, talán valami tragédiát, de így, hogy közben ennyi apró, színes alakzat is található benne, talán csak hangulati elemként van felhasználva. Talán azt mutatja be, hogy a mindennapi életünkhöz ugyanúgy hozzátartoznak a jó és a rossz dolgok is. Mindenesetre egy ilyen borító után még izgatottabban várjuk, hogy megjelenik-e magyarul!

 

5, Cortney James – After The Rain

Ismételten egy olyan borító, illetve regény, ami még nem jelent meg magyarul, de mindenképpen igényt tartanánk rá, ha esetleg mégis kiadnák itthon. Gyönyörű, letisztult, egyszerű. A középpontban egy vízcseppet láthatunk, amit ha jobban megnézünk feltűnhet, hogy valószínűleg a történet helyszínéül szolgáló várost ábrázolja. Érdekesség, hogy ugyanennek a városnak a sziluettje látszódik a háttérben is elmosódva. A hangulatát nézve, ez sem feltétlenül egy vidám fedőlap, mindenképpen kíváncsian várjuk milyen regényt kapunk hozzá!

 

+1 Leigh Mcbride – Hold me closer, Necromancer (Necromancer-sorozat)

Egy könyv, ami a történetéhez méltó borítót kapott. Habár nálunk még szintén nem jelent meg, viszont a fülszövege elég ígéretesnek tűnik! Gyönyörűek ennek az egész sorozatnak a borítói, és külön nagy örömöt jelent, hogy teljesen összefüggenek egymással, egy sémára készült az összes. Nagyon szép, ahogy a központi elem keretbe foglalódik és itt is megjelenik a holló vagy varjú, mint szimbólum. Színileg viszont eltérőek a sorozat köteteinek borítói, míg az elsőn a piros szín dominál, a második már inkább jeges kék színben pompázik. Mindenesetre azt megállapíthatjuk, hogy a kívánságlistánk továbbra sem rövidül, ugyanis kénytelenek vagyunk még ezt a sorozatot is beszorítani rá!

   

Nektek van esetleg kedvenc borítótok? Ha igen, ne tartsátok magatokban, írjátok meg nekünk kommentben!

 

forrás: moly.hu

Hozzászólások