Gyilkosok a valóságban és a könyvek lapjain- “A krimi evolúciója és valósága” című előadáson jártunk

Mi tesz egy krimiregényt sikeressé? Egyáltalán mennyire tud belehelyezkedni egy író egy elkövető fejébe? Miben különböznek a regények a valóságtól? Ezekre és még számtalan más izgalmas kérdésre választ kaphattunk az Agave Könyvek és az Ectopolis Média által szervezett a „Krimi evolúciója és valósága, Sherlock Holmestól Hannibal Lecterig” című kerekasztal beszélgetésen.

A március másodikán este tartott rendezvényre csaknem teljesen megtelt a Lurdy-mozi egyik legnagyobb terme. A hét órakor kezdődő beszélgetés előtt és után ráadásul az Agave Kiadó legsikeresebb krimi és thriller regényei közül válogathattak az érdeklődők (természetesen mi sem távoztunk üres kézzel).

A csaknem kétórás esemény egyetlen pontján sem unatkozhattunk. A beszélgetés vezetője és moderátora Kovács Krisztián az Ectopolis.hu magazin főszerkesztője volt, aki gyerekkora óta rajong a krimi műfajáért. Az irodalmi szakértő Miklós Ágnes Kata volt, aki irodalomtörténészként közel tizenöt éve foglalkozik krimivel, míg harmadik társuk, a 90-es évek egyik legnépszerűbb gyilkossági főnyomozója, az általunk csak lapokról ismerhető bűncselekmények valódi megtapasztalója Doszpot Péter volt.

Látszott, hogy már a beszélgetőtársak kiválasztásánál is nagy gondot fordítottak arra a szervezők, hogy ne maradjunk meg szimplán az elméleti síkon, hanem hallhassunk a rideg valóságról és arról hogy egy-egy regényben előforduló bűntényeknek milyen esetleges hátulütői lehetnének a valóságban. Ezenkívül szó esett még a krimik központi esszenciáját jelentő, a legtöbbször valamilyen függőséggel küzdő, kissé kiégett nyomozókról, sorozatgyilkosok kapcsán a profilalkotásról, a 90-es évek legismertebb és legfelejthetetlenebb eseteiről és alvilági figuráiról, illetve arról, hogy milyen evolúciós változásokon esett át a krimi műfaj és mennyiben változtak az olvasói szokások.

Kifejezetten tartalmas beszélgetésre sikeredett és érdekes volt hallani, hogy az irodalomtörténész és a volt nyomozó – átvitt értelemben a képzelet és a valóság – hogyan találkozik és hogyan „ütközik meg egymással”. Meglepő volt hallani, hogy a való életben is rengeteg krimibe illő esemény és bűncselekmény megtörtént már és hogy rengeteg olyan dolog, ami teljesen magától értetődőnek tűnik egy regényben, mennyire nem megvalósítható a valóságban.

Az izgalmas beszélgetés során csak úgy repült az idő és észrevétlenül eltelt a két óra. A beszélgetés ráadásul mindenkinek a kedvét meghozta a krimiolvasáshoz, így nem volt meglepetés, hogy az Agave standjánál tolongtak az emberek. Mi is belevetettük magunkat és némi várakozás után kissé megviselten, de ígéretes új könyvek birtokosaként távoztunk.

Ezúton is nagyon szépen szeretnénk megköszönni az Agave Kiadónak, hogy meghívott minket erre az igazán színvonalas eseményre! Ráadásul nemsokára ez a beszélgetéssorozat folytatódik, ezért érdemes követni az Agave Könyvek vagy az Ectopolis Média Facebook-oldalát és gyorsan lecsapni a jegyekre, mert azok szinte mindig hihetetlen ütemben fogynak!

Hozzászólások