Könyvek

Gwenda Bond – Gyanakvó ​elmék (Stranger Things 1.)

A júliust két okból is nagyon várhatták a Stranger Things rajongók. Egyrészt megérkezett a várvavárt harmadik évad a Netflixtől, másrészt pedig a Carthapilus Kiadó kiadta az első hivatalos ST regényt, a Gyanakvó elméket. Jómagam is hatalmas rajongója vagyok a sorozatnak, ezért az új évad megnézése után egyből a kezembe is vettem, hogy a lehető legkésőbb szakadjak ki ebből a világból.

A Gwenda Bond tollából származó történet a sorozat előzményeit dolgozza fel, egészen pontosan Tizenegy megszületéséig. A főszereplő a sorozatból is ismert Terry Ives, aki egyetemi szobatársa helyett jelentkezett a Hawkins Laboratóriumba egy titkos kísérletre, hogy pénzt keressen. A fő oka azonban mégsem a keresett összeg volt, hanem úgy gondolta, ha a labor képes ennyit fizetni nekik, akkor ez biztos valami nagy, fontos dolog, aminek ő is a részese szeretne lenni. Ennek az egészségügyi vizsgálatán ismerkedik meg a regény többi jelentős szereplőjével akik nem mások, mint Alice, Gloria és Ken. Mindegyiküknek megvan a maguk képessége, egyikük a jövőt látja, másikuk elképesztően okos, a harmadik pedig médium, azonban az igazán fontos személyt a Hawkins laborban ismeri meg, Kalit. Vele a sorozat második évadában találkoztunk először, ő a nyolcas számú alany, aki illúziókat képes alkotni.

Terry és barátai hétről hétre részt vesznek a vizsgálatokon, kísérleteken, melyet Dr. Martin Brenner irányít, Tizenegy és Nyolc “apukája”, azonban ezek az alkalmak egyre furcsábbak. Van akit elektrosokkal kezelnek, van akit csak altatnak, egy azonban közös LSD-vel küldik őket a tudat alattijukba. A fiatal egyetemisták kezdenek rájönni, hogy ez a kísérlet, amin ők részt vesznek nem helyes, nincsen rendben és elhatározzák, kiszabadítják magukat és Kalit, hogy soha többet ne foglalkozzanak gyermekekkel. A kérdés csupán az, hogy hogyan zajlanak ezek a kísérletek? Vajon sikerül mindannyiukat megszöktetni? Hogyan kerül Terry gyermeke Brennerhez?

Igazság szerint elképesztően nagy reményeket fűztem a könyvhöz, és azt kell mondjam tetszett, de mégis többet vártam. Bár számos dolgot megtudtunk, de számtalan kérdésre közel sem kaptam választ. Kíváncsi  lettem volna, hogy pontosan hogyan működtek ezek a kezelések, Ken és Gloria vajon mitől volt olyan ígéretes, nekik hogyan működtek a képességeik vagy egyáltalán voltak-e pontosan, milyen kérdéseket tesznek fel négyüknek, miért volt fontos velük kísérletezni, sőt, miért akartak velük egyáltalán foglalkozni? Ezek nekem mind hiányoztak, és bár örültem Brenner, Terry, Becky és Nyolc jelenlétének, szívesen olvastam volna még másokról, akik a sorozatban szerepelnek felnőttként, például Joyce Byersről vagy Hopperről. Azonban ez még csak a könyvsorozat első része, lehetséges – és remélem –, hogy a későbbiekben bőven lesz ezekről információnk.

Azonban, ha eltekintünk ezektől, kétségkívül elérte a kötet, hogy belecsöppenjek a sorozat teremtette atmoszférába, ugyanis tudtam, hogy mi fog történni abban a laborban, így minden egyes alkalommal, mikor Hawkinsba csöppentünk, kirázott a hideg. Izgultam a kísérleti alanyokért, Terry-ért, hiába tudtam, mi lesz a végkimenetel, attól még reménykedtem, hátha.

Ez a regény megmutatja nekünk, hogy milyen az, mikor a rendszernek nem tetszik valami, milyen mélyre elér a kezük, ha már eleve csak azt alapul vesszük, hogy Brenner mennyi mindent el tudott intézni. Pontosan ezért tetszett ez a kötet, mert itt akadt négy fiatal, akik megpróbálták kideríteni és megállítani Brennert, a kegyetlen, zsarnokoskodó laborvezetőt és társait, még önmaguk árán is, és erről szól a Stranger Things sorozat is, tehát ez a könyv, habár kicsit hiányos, mégis jól megragadta a lényeget.

Ez esetben a Gyanakvó elmék nem a demagorgonokról, a szörnyekről szól, hanem az 1970-es évekbeli Amerikáról, az akkori rendszerről, aminek igen fontos jelentősége van a történetben. Itt arról van szó, hogy Dr. Brenner, egy hatalmaskodó, kegyetlen szívű tudós emberkísérleteket végez, nem a leghumánusabb módon. De vajon miért? Mit szeretne ele elérni? Mi ellen akar igazándiból az emberekből fegyvert kovácsolni?

Bepillantást kaphattunk Brenner, Terry és a többi alany szemszögébe, számos dolgot megtudhattunk, de még hátra van számos megválaszolatlan kérdés, amire tudni szeretném a választ. Mi is az Indigó projekt, mi van a többi számsorú gyermekkel, hogy került oda Nyolc, mi lesz Alice-ék sorsa, és hogy nyílt ki a kapu, ami átengedte a szörnyeket? Hogy került egyáltalán oda? Remélem, még a negyedik évad előtt olvashatjuk a folytatást!

Mindenesetre igazán remélem, hogy a kiadó folytatja ennek a könyvsorozatnak a kiadását, hiszen ez egy remekül felépített kötet. Izgalmas volt, hozta a kívánt feszültséget, pörgős volt, és ami a legjobban tetszett, nem éreztem benne felesleges sorokat. Sajnos túl gyorsan átrágtam rajta magam, de erről én tehetek.

Ha kíváncsi vagy Tizenegy előtti Hawkinsra, a laborbeli kísérletekre, akkor én bátran merem ajánlani ezt a könyvet. Viszont jusson eszedbe, hogy bár Stranger Things világ, itt még az emberek szörnyűségein, kegyetlen tettein van a hangsúly, nem pedig a demagorgonokon és az agyszívón. Ha pedig még nem láttad a Netflix sorozatát, akkor meg szíved joga eldönteni melyikkel kezd. Én élveztem úgy olvasni, hogy felfedeztem ismerős karaktereket, képességeket, helyszíneket, de minden önmagában is megállja a helyét, hiszen előzmény.

Azt azonban el kell mondanom, hogy ez esetben nagyon örülök, hogy a kiadó megváltoztatta a borítót, nekem ez sokkal jobban tetszik. Kétségtelenül átadja a sorozat hangulatát, a komorságot, a sötétséget és a titokzatosságot. A szöveg pedig kétségkívül zseniálisan megkapó, tökéletes leírása Brennernek.

A recenziós példányért köszönet az Alexandra Kiadónak!

Kate Morton – Az ​órásmester lánya

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?