Könyvek

George R. R. Martin – Tűz & Vér

George R. R. Martin neve egyre meghatározóbb, ami a fantasy és a sci-fik világát illeti. Mégis ki az, aki ne ismerné A Tűz és Jég dala sorozatot, azaz a Trónok harcát? Ha a könyvet nem is, de a sorozatot biztosan te is ismered és a bűvöletébe estél. Martinnak mégis van egy hatalmas nagy hibája, mégpedig az, hogy nem érkezik a történet folytatása, hiába várunk rá évek óta. Azóta sikerült hozzájutnom az Álomdalokhoz, az Éjvadászokhoz és most, az Alexandra Kiadó jóvoltából azért a Tűz & Vérhez is.

Mikor lehetőség nyílt az elolvasására először nagyon izgatott voltam, hiszen végre a novelláskötetek után visszatérhettem Westeroshoz, ám a sok negatív vélemény a moly.hu-n megijesztett. A kötet megjelenése után ugyanis főleg azt olvastam, hogy ez egy történelem könyv és unalmas, igen kevés volt az olyan hozzászólás, ami a szépsége mellett – mert azt ugyanis mindenki kiemelte, hogy milyen gyönyörű – az írásmódot, a tartalmat dícséri. Viszont ahogy kinyitottam a könyvet, és végiglapoztam, átfutottam a képeken, már maga az összhatás is megbabonázott. Gyönyörű képek, lenyűgözően szép szerkesztés, hát lehet még ennél szebb egy kötet?

A történet a Trónok Harca előtt háromszáz évvel játszódik, mikoris Hódító Aegon és két felesége, Videnya és Rhaenys meghódította a hét királyságot. Bemutatja nekünk, hogyan foglalták el sorra a királyságokat, ki hogyan adta vagy éppen nem adta meg magát a Hódítónak, hogyan égették porig a várakat vagy küzdöttek meg a csatatéren. Hogyan épült meg a Vastrón, a Sárkányverem vagy éppen azt, hogy az a bizonyos három sárkánytojás hogyan menekült meg, ha elvileg az összes sárkány kipusztult? De a jó öreg Martin azt is elárulja nekünk, szokásaihoz hűen, hogy mennyire volt mocskos és kegyetlen a Sárkányok tánca.

Tehát igen, a jól ismert és egyébként hőn szeretett elemeink, mint a rengeteg vér, szex és ármánykodás, ebben a  kötetben is megmaradtak, hiszen ezek nélkül már el sem lehet képzelni egy George R. R. Martin regényt. Van itt egyébként minden. A szerelemtől elkezdve, politikai harcokon át, testvérgyilkosságon keresztül, minden. Egyébként ezektől is olyan izgalmas a sztori, amit megfűszerez mindaz, hogy itt vannak a sárkányok lovasaikkal, akiket úgy szeretünk, és akikre oly kíváncsiak voltunk. Végre itt minden korábbi eseményre fény derül és számos információt megtudunk Westeros történelmét illetően, ami egyébkén baromi izgalmasra sikeredett.

Sajnos a gyönyörű külalak és számos izgalom mellett vannak benne olyan dolgok, amik elveszik ha nem is a csillogást, de magát a varázst, mégpedig az, hogy számos olyan dolgot tartalmaz a könyv, amit már ismerünk a Tűz és Jég dalából, így talán kissé unalmas lehet néhány rész. Persze csak azoknak, akik minden tekintetben körüljárták Westeros világát. Valamint azt se felejtsük el, hogy ez a kötet egy kissé száraz, és nagyon kevés párbeszédet tartalmaz, valóban inkább egy történelemkönyvhöz hasonlít, így semmiképpen se vegyük meg egy olyan ember számára ajándékba, aki még nem olvasta az eredeti könyvsorozatot, csupán csak a sorozatot látta.

Mindenesetre a könyv gyönyörű, a történetek, amiket pedig magába foglal, roppant érdekesek. Számos új dologgal lettem gazdagabb általa és csak még jobban rajongok a Targaryen dinasztiáért. Nagyon kíváncsi leszek, hogy mi lesz a folytatásában, ugyanis nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, ez a kötet véget ér a Hódítás után 131-ben, a Sárkányok tánca után, III. Aegon trónrakerülésénél.

Egy szó mint száz, engem megnyert magának a kötet, és ahogy a moly adatlapjára visszakerültem, nyugtáztam, hogy végre olyanok is olvasták a sztorit, akik ugyan úgy Martin rajongók mint én, és tudták értékelni ennek az egész könyvnek a fantasztikumát. Mindezek után már kíváncsian várom, sikerül-e befejeznie a szerzőnek a Trónok harcát, kiderül-e kié lesz a Vastrón, illetve mostmár azt is, hogy az eredeti történet, és III. Aegon nagykorúsága után, miután visszavette a régensektől a hatalmat, mik történtek. Ott jönnek már aztán csak az igazán nagy események.

Ha megnézted a sorozatot, de a regényeket nem olvastad, akkor nem javaslom ezt a könyvet, mert valjuk be, valószínűleg túl száraznak fogod tartani. Kevesled majd a párbeszédet, túl sok szöveg, túl tömör. Viszont ha befejezted az utolsó eddig megjelent Tűz és Jég dalát, kellően beszippantottad magad a szerző zsenialitásába, fogd a kezedbe nyugodtan és élvezni fogod, a képektől pedig el leszel ájulva és biztosan nem fogsz csalódni. Legalább is én így vettem észre.

Az Alexandra Kiadónak köszönet a recenziós példányért!

James Comey – Magasabb rendű hűség

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?