Könyvek

George R. R. Martin – Éjvadászok

Az Agave Könyvek egy számomra igen meglepő kötettel rukkolt elő decemberben, ugyanis piacra dobta George R. R. Martin egy újabb novellás gyűjteményét, amiért egyszerre rajongtam és bosszankodtam. Hogy miért? Mert Martin még mindig nem érkezett az újabb Trónok Harca kötettel… Kis kesergés után természetesen már lelkesen fogtam a kezeim között, hiszen az Álomdalok után tudtam, hogy rossz nem lehet ez a kötet. Izgalmasnak szokás szerint izgalmas volt, meglepőnek pedig meglepő, de nézzük csak, mire is számíthatunk, ha erre is vágyunk a gyűjteményünkbe!

George R. R. Martint igaz, hogy leginkább A tűz és jég sorozata kapcsán emlegetjük, ám a science-fiction világában is szeret tevékenykedni. Ezen típusú novellái mind az Ezer világ nevű sci-fi univerzumában játszódnak, összefüggés viszont csak néhol fedezhető fel közöttük. Ez így, a vizsgaidőszakban igen kedvező volt számomra, mert így egy-egy vizsgára való tanulás között pont elegendő volt egy történet.

Míg az Álomdalok anno főleg Martin életművét mutatta be a novellák között, itt ilyen nem volt, a novellák szépen, kategorikusan követték egymást, leghátulra hagyva a legrövidebbet. Ennek ellenére a negatív hangulat, a melankólia továbbra is jellemző volt műveire. Az olyan lények mellett, mint az intelligens gombafaj, aki mindent az uralma alá akar hajtani, vagy a föld alatt élő férgek, csak az alaphangulatot adják meg a történetekben. Sokkal inkább az az ijesztő, a szomorú, amit Martin az emberi kapcsolatokkal tesz. Az elidegenedés gondolata, az emberi kapcsolatok gyengesége, ridegsége, néhol kegyetlensége adja meg azt a furcsa hangulatot a kötetnek, ami horrorisztikussá teszi az egészet. Ez már egyből az első novella végén szíven ütött A Greywater-állomás személyzetében. Hihetetlen mit képes művelni George R. R. Martin.

Az Éjvadászok megmutatja nekünk, hogy a szerző mennyire sokoldalú, milyen hatalmas képzelőerőre tett szert, hiszen számos novellája készült és mind-mind különálló világ és történet, ami olyan fantasztikusra sikeredett, hogy akár önálló történetként is megállnák a helyüket. Személy szerint én legalábbis nagyon szívesen olvastam volna még a Csillaglány sztoriban megismert városról és az abban felbukkanó lényekről. Itt ugyanis számos génmódosított ember és idegen faj él, igaz, hogy vagy nyomorban, vagy pedig igen kiváltságos módon. De nézzük csak miről is szólnak a kisregények, illetve a négy novella, ami korábban még nem jelent meg magyarul!

A nyitótörténet A Greywater-állomás személyzete címet viseli, nekem pedig ez is lett a kedvencem, ami a legmélyebben érintett. Itt egy olyan bolygón járunk, ahol egy intelligens gomba pusztít, uralma alá akarja vonni a mindenséget, többek között az állomást is, ahol hét tudós kutatott. Egy napon azonban a kutatók észreveszik, hogy egy katonai űrhajó zuhant le a bolygóra, és felmerül a kérdés. Mentsék meg a legénységet vagy hagyják a sorsukra, esetleg öljék meg őket? Hiszen veszélyes fegyvereik vannak. Az állomást biztos, ami biztos felfegyverzik és nem is ok nélkül, ugyanis a gomba is készülődni kezd…

A címadó Éjvadászok is érdekes történet, nem véletlenül készült a Netflix által belőle sorozat. A történet szerint egy csapat kutató indul a volkrin faj felkutatására egy Éjvadász nevű űrhajón. A fedélzeten már a kezdetekben is feszültség uralkodik, hiszen a kapitányt, Roy Erist élőben még senki sem látta, holott már jó ideje úton voltak, csupán csak egy hologram társalgott velük. Ám az idegek akkor kezdenek igazán feszülni, mikor egyre bizarabb dolgok történnek a hajón, majd elkezdenek meghalni az emberek. Vajon mi történik a hajón? Ki akarja szabotálni a küldetést?

Külön érdekesség, hogy ez a kisregény Locus- és Seiun-díjakkal kitüntették, lletve Hugo-díjra is jelölve lett.

A Csillaglányban, ahogy korábban is említettem egy olyan világot ismerhetünk meg, ahol minden tele van bűnözéssel, prostituálttal és minden rosszal, amit el tudtok képzelni. Különlegessége, hogy számos idegen lény, faj megtalálható itt, sőt, még génmódosított emberek is. A legtöbben nyomorban élnek, de akadnak köztük olyanok is, akik bármit megtehetnek. Ebbe a világba érkezik Csillaglány és Aranyfiú. Előbbi viszont nem szívleli az itteni bánásmódot, a prostituáltságot és hamarosan bosszút is áll az őt értekért.

Az üvegvirág kicsit nehezebb szöveg. A történet szerint egy több száz éves nő, Tudás, egy tinédzser testében él. Egy napon azonban megjelenik, egy még nála is idősebb ember, Kleronomas, aki arra kéri, szabadítsa meg, helyezze őt egy halandó testébe, hogy véget érhessen az élete, ugyanis túl sok mindent látott már.

A Féreg Házában is érdekes sztori, ez hasonlít leginkább az Éjvadászokra szerkezetileg. Mindkét sztori lassan épül fel és gyönyörűen vezet be minket a cselekménybe. Itt az emberek a föld alatt élnek. Furcsaság, hogy egy Fehér Féreg nevű lény köré alapozták vallásukat. A posztapokaliptikus történetben ismerkedünk meg Annelynnel, aki bosszút akar állni egy megaláztatás miatt. Halálesetek, furcsaságok és esetenként számomra igen undorító dologban bővelkedik a történet, amit mégis szerettem olvasni.

A legutolsó novella a legrövidebb, amit azért sajnáltam, mert a Greywater-állomás után ez a történet tetszett a leginkább. A Sötét, sötét alagutakban egy nukleáris háború után játszódik, ahol az emberek szintén a föld alatt élnek, metróalagutakban és csatornákban. Egy napon azonban csapatok érkeznek a Holdról, hogy kiderítsék, mi történt az emberekkel, tudják-e frissíteni a génállományukat a megmaradtakkal. Azonban amit találnak a Földön, arra nem voltak felkészülve.

Akik a Trónok harca után kíváncsiak arra, mit tud még Martin, nyugodtan szerezzék be maguknak ezt a kötetet. Igaz, mivel főként a kétezres évek előtt íródtak ezen történetek, lehetséges, hogy némely embernek kicsit lassú sztorik lesznek. Viszont aki lassan, figyelmesen olvas, megérti ezeket a történeteket és néhányért rajongani fog.

A recenziós példányért köszönet az Agave Könyveknek!

Tom Sweterlitsch – Letűnt ​világok

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?