EgészségÉletmódGasztro

Furcsa magyar étkezési szokások

Mi magyarok igazán érdekes ételeket tudunk összekombinálni. Cukrot, tejfölt, pirospaprikát, de még paradicsomot is használunk a legtöbb ételhez. A vegeta pedig szinte minden háztartásban megtalálható, holott nem épp a legjobb dolog, amivel az ember fűszerzheti a vasárnapi ebédet. A továbbiakban összegyűjtöttünk nektek pár olyan fura magyar étkezési szokást, amelyet csak idehaza találtok meg a világban.

Tészták és a cukor

Káposztás tészta és a cukor kombinációja a legtöbb helyen fellelhető. Éttermekben elengedhetetlen, hogy használják az édes kalóriabombát, pedig egy házi gyúrt káposztás tészta nélküle az igazi. Elveszi az ízét, mégis mindenki megtoldja vele, mert így szokta meg. Falun ritkábban találkozunk vele, de a legtöbb ember ismeri a kombinációt.

Nem csak a káposztásra, de még a túrós, tejfölös tésztára is kerülhet belőle. Szintén főként éttermekben, iskolai menzákon találkozhatunk vele. Egy fokkal elviselhetőbb, mint az előbb említett variáció, bár itt is kérdés, hogy mindenképp szüksége van-e az ételnek további ízesítésre?

Levesek és a tejföl

Hasonló terméket találunk a világ több pontján is, de a tejfölt csak Magyarországon ismerik. Jó szokásunk sok leveshez tenni egy kanállal, biztos, ami biztos alapon. A bableves, a gulyásleves, de még a lencseleves is finomabb lehet egy kis ízesítéssel. Péládul a tárkonyos raguleves elengedhetetlen kelléke a tejföl . Bár lehet helyettesíteni főzőtejszínnel, de kevesek tartanak otthon belőle állandó jelleggel, így egyszerűbb megoldás a fehér krém.

Persze érdemes megemlíteni a tejfölös süteményeket, vagy akár a nyár kedvenc pörkölt mellé valóját, az uborkasalátát. Ehhez is bőven rakunk tejfölt, fokhagymát és persze a következő bekezdésben megemlített pirospaprikát is.

Pirospaprika és minden egyéb

Szintén a levesek, de a pörköltek és akár a lecsó alapja is lehet a pirospaprika. Sokan a főzelékekhez is használnak, tehát összességében talán a sült húshoz nincs szükségünk a fűszerre, bár még ott is találni olyan keveréket, amely tartalmaz. Az ízéhez már olyannyira hozzászoktunk, hogy a határmenti településeken is árulnak belőle, hiszen Ausztriában, Erdélyben, vagy akár Szlovákiában is számos olyan magyar él, akik szintén használják a főzéshez.

A lecsó és a paradicsom

Természetesen főként a lecsóhoz használunk paradicsomot, de a pörköltekbe se sajnáljuk ezt a zöldséget. Igazán kellemes zamatot ad a legtöbb ételnek, és nem veszi el az eredeti ízt sem. Nyaranta a magyarok többsége szinte minden héten készít lecsót, hiszen a hazai paradicsomnak nincsen párja. Az egytálételt valaki vagy imádja, vagy ki nem állhatja.

Kenyér-kenyér-kenyér

Most őszintén. Van, aki nem szereti a kenyeret? Oké, hogy a fehér verzió nem egészséges, de azért valljuk be, titkon vágyunk rá, hogy egész nap ehessük. Nem vagytok vele egyedül, hiszen a magyarok szinte kenyeret esznek kenyérrel. Akár szendvicsről, akár a pörkölt tunkolásáról, vagy éppen a már említett lecsóról van szó. Imádjuk a kenyeret, és ezért is nehéz külföldre utazni, hiszen ott közel sem kapni olyan pékárut, mind idehaza.

Hagymaimádó nemzet

Hasonlóan a paradicsomhoz, illetve a kenyérhez, hagyma is mindig terítéken van. A legjobb vacsora a világon a zsíroskenyér hagymával és pirospaprikával. Persze sokan undorodnak ettől a kombinációtól, ám a legtöbb ember imádja ezt fogyasztani a nap bármely szakában. Régen sem volt ez másként, hiszen ez adott energiát a földműves dolgozóknak.

Mákos tészta

Gondoltad volna, hogy a legtöbb európai nemzet betiltotta a mák használatát? Mivel ehhez a növényhez kötik a magyar ópiumfogyasztást, így tiltólistára került számos országban. Szerencsére idehaza még vásárolható és ehető, tehát a mákos tésztát sem kell hanyagolni a palettáról. Egy kis cukorral megspékelve tökéletes ebédnek bizonyulhat bármely háztartásban. Karácsonykor elmaradhatatlan kelléke pedig a mákos bejgli, amelyet manapság már húsvétkor is beszerezhetünk a nagyon boltokban.

Disznóvágás

Bár nem feltétlen étkezési szokás, azért érdemes megemlíteni, hogy mi még ezt is máshogy műveljük. A magyarok felhasználnak mindent, amit az állatból nyernek. Ilyen a vér, a zsír, a csont, a láb, a fül, tulajdonképpen bármi. Egy jó hurka-kolbász párosítás elengedhetetlen télvíz idején. A töpörtyű és a sült oldalas pedig már szinte reggel 9-kor készen van egy-egy disznóvágás alkalmával.

Ti mit gondoltok ezekről a szokásokról? Volt, amelyiket ti sem ismertetek? Esetleg valamelyiket ti is annyira imádjátok, mint a magyarok többsége? 

Ha érdekelnek további gasztronómiai érdekességek, receptek, akkor tekintsétek meg korábbi cikkeink egyikét!

A képek forrása: http://www.eztfaldfel.hu/


https://www.hazipatika.com/
https://femina.hu/
https://hu.wikipedia.org/
http://kaposbaranta.hu/

Hozzászólások