Filmek

Filmsorozat ajánló: A félelem utcája trilógia

A júliusi hónapban került ki egy filmsorozat, a Fear Street, ami könyvadaptáción alapul. A történet különböző korszakokban játszódik, úgy mint a kilencvenes években (1994), a hetvenes években (1978) és az 1660-as években (1666). A könyveket RL Stine írta és a kritikusok, nézők, valamint az olvasók szerint nagyon jó történetet sikerült létrehoznia, a Netflix pedig volt olyan merész, hogy bevállalja és filmsorozatot készítsen belőlük.

Hogy hogyan kezdődik a Fear Street, azaz a Félelem utcája trilógia?

Egy tizenéves baráti kör véletlenül egy ősi gonosszal találja szembe magát, amely felelős egy sor brutális gyilkosságért. Ez a gonosz pedig, több mint 300 éve sújtja Shadyside nevű városukat.

Van itt minden, ami egy horror műfaj kedvelőnek kell: gonosz erő, gyilkosság, különböző és olykor brutális vérengzés. A Fear Street trilógia rendezője és írója Leigh Janiak volt, valamint a forgatókönyv írói közt megtalálható volt RL Stine, és Phil Graziadei. A második részben a forgatókönyvet írta és a történetbe is belenyúltak, ugyanis volt az ötletgazda. A harmadikhoz pedig csatlakozott.

Minden részben feltűnik egy-egy újabb főszereplő, de a régiek is helyet kapnak a filmsorozatban (kivétel, ha meghalnak). Mind a három alkotásban láthatjuk a főbb szerepek közt Kiana Madeirat, Olivia Scott Welcht (ők ketten leszbikus tinédzsereket fognak alakítani), Benjamin Flores Jr.-t, valamint Julia Rehwaldt. Mindegyik színésznek ez lehetne a nagy áttörés a karrierjüket nézve, de sajnos elég gyenge alakításuk volt.

Az első, azaz A Félelem utcája: 1994-ben láthatjuk, hogy egy csapat fiatal, hogyan száll szembe több gonosszal, akik Sarah Fier átka miatt keltek életre. Kissé a Sikoly című filmre emlékeztet egy-egy jelenete, de ettől függetlenül nézhető slasher kategória. Mikor pedig azt hiszik, hogy már megmenekültek és újra nyugalomba helyezték Saraht, de nem így van. Az ördöggel kötött megállapodás addig nem szűnik meg és a vér addig folyik tovább, amíg a test és a kéz nem egyesül.

A második részben, azaz A félelem utcája: 1978 legeleje ott kezdődik, ahol az első rész véget ér, viszont pár perc után visszautazunk az időben és megérkezünk 1978-ba. A Nightwing Tábor lesz az új helyszín, ahol egy megszállt sorozatgyilkos mészárolja le az ott lévő diákokat. Természetesen ebben a részben újabb színészek kapnak főszerepet, mint például Sadie Sink, akit a Stranger Things sorozatból ismerhetünk, valamint Emily Rudd, McCabe Slye és Ryan Simpkins. Továbbá a boszorkányról tudhatunk meg még többet.

Végül pedig A félelem utcája: 1666-ra azok maradnak, akik túlélték az első kettő részt, viszont előtte visszaugrunk 1666-ba, hogy Sarah Fier életéről teljes képet kapjunk és az átok eredete végre napvilágot lásson.

Érdekességek a filmsorozatról (SPOILERVESZÉLY!):

 • Shadyside valójában Ohio keleti részén található. A mindössze 3500+ lakosú Shadyside egy kis falu az ohioi folyó mellett. Ellentétben a filmmel az igazi nem rendelkezik titokzatos gyilkosságokkal; ironikus módon a valóságban nagyon alacsony a bűnözés.
 • Az első Fear Street könyv 1989-ben jelent meg és rengeteg spin-off történetet kapott.
 • RL Stine “gépként” jellemezte magát, ugyanis amikor regényeinek megírásáról van szó, azt állítja, hogy nem tart sokáig. Valójában azt mondta, hogy mindössze 8 nap alatt írt meg egy Fear Street regényt.
 • A nyitó jelenetben a könyvesbolt polcai tele vannak Fear Street könyvekkel, amelyek szerzője “Robert Lawrence” néven szerepel. Az “RL” betűk RL Stine nevében Robert Lawrencet jelentik.
 • A könyv, amelyet a nő vásárol a boltban Heathertől, a “The Wrong Number”. Eredetileg 1990. március 1-jén jelentette meg Simon Pulse. Ez az ötödik kötet az eredeti Fear Street sorozatban és a főszereplője Deena.
 • Annak ellenére, hogy a film címe “Fear Street”, a film a Shadyside egészében elkövetett gyilkosságokra összpontosít. A címben szereplő tényleges utcát még nem mutatták be, sőt nem is említették.
 • A rendező/társszerző Leigh Janiak tinédzser volt 1994-ben, és saját személyes tapasztalataiból merített ihletet. A Shadyside szereplőihez hasonlóan ő is Ohio-ból származik.
 • Az ohiói Shadyside város valóban létezik. A Wheeling statisztikai terület részének tekintik. 1879-ig azonban a környéken nem voltak európai telepesek. Ohiót csak az amerikai forradalom után telepítették le az európaiak és az államban soha nem voltak boszorkányos akasztások.
 • Az 1978-as év a második része a filmnek, de azt forgatták le legutoljára.
 • Annak ellenére, hogy különböző korokban ugyanazt a karaktert alakítják, Gillian Jacobs és Sadie Sink soha nem találkoztak a premierig.
 • Az 1666-os évjáratú film a trilógia egyetlenje, amely ténylegesen hivatkozott a Fear Street könyvekre.
 • Goode egy elterjedt család vezetékneve is volt a Salemi boszorkányperek során.
 • Az “5150” egy országosan (beleértve az Ohio államot is) elismert kód azok számára, akiket mentálisan instabilnak tartanak. A bűnüldözési tisztviselők és az egészségügyi személyzet a mai napig használja az Egyesült Államok minden államában.
 • Az író, RL Stine meglátogatta a Fear Street forgatását.
 • A Fear Street gyilkosai nem mutatnak kegyelmet, és vérre mennek. A rendező a „Rémálom az Elm utcában”, a „Texas láncfűrészes” és a „Péntek 13” című filmekből merítette az ötleteit.
 • A nyitó jelenet tisztelgés a Sikoly (1996) előtt. A kamera működése, sőt az is, ahogy elkapja és megszúrja a lányt.
 • Amikor a fejszével rendelkező karakter megpróbálja betörni az ajtót, a fényképezőgépet pontosan a padlóra helyezik, mint Stanley Kubrick a Ragyogás (1980) című filmben, amikor Jack Torrance (Jack Nicholson) csapdába esik.
 • Amikor Sarah Fiert eltemették, a lábait ugyanúgy keresztbe teszik, mint a “felakasztott ember” tarot kártya figuráját, amely önfeláldozást jelent. Sarah felakasztotta magát, feláldozta magát, hogy megmentse Hannát.
 • A filmben Deena (Kiana Madeira) Sarah Fier kezét a maradványai közé helyezi és tanúja az igazságnak Shadyside-ot 350 éve sújtó átokról. Felfedezi, hogy az igazi Sarah Fier ugyanolyan áldozat volt, mint bárki más Shadyside-ban és az igazi elkövetők és leszármazottaik nagy vagyon halmoztak fel.

Hozzászólások