FilmekMédia

Filmkritika – Sodródás (2018)

Shailene Woodley régóta nagy kedvencem. A színésznőt korábban több helyről is ismertem, ilyen például a Divergent széria, vagy éppen a The Spectacular Now amerikai romantikus film. Nagyon megörültem, mikor felreppent a hír, hogy egy újabb nagyszerűnek ígérkező alkotásban kapott szerepet. A Sodródás idén nyáron került a mozikba, de sajnos nem hozta meg a várva várt sikert. Vajon miért történhetett ez meg az Everest rendezőjének újdonságával?

Sam Claflin és Shailene a forgatáson ismerkedtek meg. Az igaz történet alapján készült filmben Richard és Tami a két főszereplő. Egy kikötőben ismerkednek meg, majd szerelembe esnek egymással. Egy megbízatás során el kell juttatniuk egy hajót Amerikába. Ezzel nem is lett volna gond, hiszen Richard tapasztalt hajós volt, míg Tami jó ideig dolgozott egy jacht éttermében. Sajnos egy nap hatalmas viharba keverednek, amely során elromlik a jármű és kezdetét veszi a 41 nap sodródás az óceánon. Tami Hawaii-t veszi célba, hiszen az áramlás és a szél kedvez az iránynak a sziget felé. Élelmük és vizük vészesen fogyatkozik, de kitartanak, amíg csak bírnak.

Nem szeretnék spoilerezni, mert voltak itt ennél nagyobb bökkenők is. Összességében pont a történet miatt vártam nagyobb durranást, hiszen volt benne potenciál. Viszont sajnos közel sem nyerte el az emberek és az én tetszésemet sem. Lapos és unalmas volt. Néhol egyszerűen már majdnem elaludtam, mert nem történet semmi. Ráadásul nem is csak a jelenben játszódott, hanem visszafele ugráltunk az időben.

Mellékszereplőkben hiány volt, még akkor is, ha tulajdonképpen kettejükről szólt az alkotás. Volt pár érdekes karakter, akiket szívesen megismertem volna. Ennek ellenére azt tudom mondani, hogy nem bántam meg, hogy megnéztem. Csodálatos látvány kárpótolt mindenért, amiben a film gyenge volt. Az óceán, a szigetek, lagúnák, vízesések, mind-mind hozzátettek az alkotás aprócska sikeréhez.

Azt is elmondhatom, hogy a színésznőnek rengeteget köszönhetnek, hiszen nélküle még ennyien sem ültek volna be a mozira. Egy igaz történet alapján készült sztoritól sokkal, de sokkal többet vár az ember. Főként izgalmat és érzelmet, illetve nem utolsó sorban egy kis drámát. Sajnos a Sodródás a maga műfajában sem állta meg a helyét, hiszen például Blake Lively Zátony című filmje bőven izgalmasabb és nézhetőbb volt, pedig ott egymaga szerepelt szinte az egész sztoriban. Fel tudta kelteni az érdelődést már az első percben és képernyőn is tartotta a figyelmet az egész történet során. A színésznőn sokkal több érzelem volt látható, mint Sodródás kapcsán Shailene-n.

Kizárólag annak tudom ajánlani ezt a történetet, akik szeretik a drámaibb, ám de könnyedebb hangvételű filmeket. Ne akarjatok sokat elvárni tőle, hiszen maga a viharjelenet sem volt sokkal több, mint, amit az előzetesben már láthattunk. De, ha szereted a tengert és az ehhez tartozó gyönyörű látványt, akkor egy nézést biztosan megér neked is!

Képek forrása:  http://www.islandsweekly.com/

Hozzászólások