Filmek

Filmajánló: Gabriel’s Inferno

A téli időszak néhány pihenőnapja lehetőséget ad, hogy a filmek terén is elmélyedjünk. Számos remek mű van, ami arra vár, hogy megnézzük őket. A mostani ajánló Sylvain Reynard Pokoli erény című regényéből készült első rész adaptációját mutatjuk be nektek, amely Gabriel és Julia különleges kapcsolatáról szól. A Gabriel’s Inferno 2020-ban mutatkozott be a nézőknek. 

A Passionflix szolgáltató 2020. májusában mutatta be az első részt, amely több, mint két óra hosszúságúra sikeredett. Eredetileg Twilight fanfictionként emlegették a rajongók, de hasonlították már a Szürke ötven árnyalatához is. A gyártási folyamatokat a covid-vírushelyzet szintén befolyásolta.

 

Nem átlagos tanár – diák szerelmi történet

Az első rész története leginkább a két főszereplő egymásra találásával foglalkozik. A hideg és zárkózott Gabriel Emerson professzorként dolgozik a torontói-egyetemen. Fő területe az irodalom, azon belül is Dante itáliai költőt kutatja. Egy napon megismerkedik Julianne Mitchell végzős hallgatóval, aki homályos emlékeket vált ki belőle, de nem tudja hova tenni a dolgot. Élete azonban zord titkokat és sötétséget rejt, amelyet ugyan nem mutat, de nem is győzött le.
Julia angyali, kedves, visszahúzódó és szép. Amikor beiratkozik az egyetemre, tudja, hogy múltja felelevenedik benne. Gabriellel való találkozás azonban nem úgy sikerül, mint várja. A férfi nem tudja felidézni azt, ami kettejük között történt és amit Julia sosem tudott elfelejteni. A professzor vonzódik a nőhöz, ugyanakkor kezdetben rideg és elutasító vele.
Gabriel és Julia között egyre szenvedélyesebb viszony alakul ki. Dante szelleme fonja körbe a történetüket, miközben dacolnak az érzéseikkel, a bűnnel és a múltjukkal.

Dante szelleme lebeg végig

Ahhoz, hogy megértsük kettejük kapcsolatát, érdemes végig nézni ezt az első részt. Julia egy visszafogott, csendes, ám de nagyon erősen kötődő és érdeklődő az irodalom iránt. Azt, hogy miért épp Dante, csak később derül ki. Mivel a Harvardra járása anyagi körülmények miatt nem volt lehetséges, a torontói egyetemen próbál szerencsét tudva, hogy meghatározó lesz számára. Gimnáziumi legjobb barátnőjének fivére pont ott tanít, s akivel évekkel korábban egy különleges kapcsolat alakult ki. Gabriel rideg, ellentmondást nem tűr, azonban húga felbukkanása kedvez kettejük viszonyának. Rachel ugyanis kicsit befolyásolni tudja őket. Nekem kezdetben tetszett, a professzor viselkedése a lánnyal, és kettejük kapcsolatának változása a jelenetek során. Gabriel jobban odafigyel Julia-ra, akivel megvitatják közös érdeklődésüket, Dante munkásságát. Azonban ahogy egyre többet találkoznak, úgy alakul ki közöttük a vonzalom, a szenvedély. Ezt viszont Gabriel munkája is befolyásolja.

Ami nagyon vonzóvá teszi a történetet, azok maguk a szereplők. A közös jelenetekben le sem lehet venni róluk a szemünket, olyan kémia van közöttük, ami miatt nagyon jó látni a kettejük kapcsolatának alakulását, épülését. Ugyanakkor rekordhosszúságú egy-egy jelenet. Nem unatkoztam, mert ahogy már említettem, a filmet nagyon mentik a szereplők, ugyanakkor olyan sokáig tárgyalnak, mutatnak egyes részeket, hogy nekem ez picit vontatott volt. A történet önmagában nem hoz sokat. Adott egy gyermekkorában traumát átélt férfi, aki ugyan próbálja elnyomni sértett érzéseit, de nem mindig sikerül. Illetve egy lány, aki a bűnös férfinak megváltást hoz angyali arcával és kedvességével.

A főszereplők remekül alakítanak

Essen szó, most picit a karakterekről is. Gabriel Emersont az olasz Giulio Berruti alakítja, aki már több filmben is megmutatta már tehetségét. Játszott már Selena Gomez oldalán a Monte Carlo-ban vagy, a Séta a napfényben című moziban is. Párját, az angyali Julianne-t, Melanie Zanetti formálja meg. Úgy tűnik, az alkotók jól választottak, mert a két színész között remek kémia alakult ki. Abszolút hihetőek a jelenetek. Feltűnik még Gabriel húga, Julia barátnője, Rachel (Julia Barrett-Mitchell) is, aki úgy kellett a filmnek, mint egy falat kenyér. Vidám, laza és mellesleg remek kerítőnő.

A Gabriel’s Inferno-t Tosca Musk rendezte, az írói székbe Mary Pocrnic ült. A könyvből még három film készült, utóbbi Gabriel’s Rapture néven idén lett bemutatva.

Összességében nagyon jó kis film volt, igazi hétvégés, bekuckózós, aminek azért az ember titkon várja a folytatását. Azoknak ajánlanám, akik szeretik a romantikus filmeket vagy csak kikapcsolódásra vágynak.

Hozzászólások