Filmek

Filmajánló: Dűne (2021)

Nem szabad félnem.
A félelem az elme gyilkosa.
A félelem a kis halál, mely teljes megsemmisüléshez vezet.

Vannak művek, amiknek ha a tartalmát nem is, a nevét mindenki ismeri. Hírnevét vagy a megszámlálhatatlan reklámoknak vagy népmese módjára, szájról szájra terjedő szóbeszédeknek köszönheti. Valaki dicsérni kezdi, aztán egyre többen csatlakoznak hozzá.

Ezek közé az örökzöldek közé tartozik Frank Herbert Dűne-sorozata is. Az 1965-ben útjára indított történetet éppen húsz évvel később vitte vászonra David Lynch, azonban az adaptáció mind a mai napig megosztja a rajongói közösséget. Bár a látványtervek, a zene és a színészi gárda is jól sikerült, a cselekmény maga nehezen követhető azok számára, akik nem olvasták a könyvet.

2017-ben felütötte a fejét egy újabb adaptáció híre, ami ugyancsak megosztó reakciókat kapott. Azok, akik szerették az első filmet, a premier előtt és után is lepontozták, mondván, nyomába sem ér annak. Akik viszont kritikus szemmel néztek a Dűne-univerzumra – beleértve a filmen kívül a könyvsorozatot is -, azok lelkesebben várták és jobb véleménnyel voltak róla.


Adott a nagybetűs birodalom, melynek csúcsán a császár, rögtön alatta pedig két bárói család, a Harkonnen-ház és az Atreides-ház áll. Utóbbinak trónörököse főszereplőnk Paul, aki bár gyorsan tanul és könnyen alkalmazkodik bármilyen helyzethez, nem akar apja helyébe lépni, mint a ház feje. Amikor a császár úgy dönt, a birodalom legértékesebb árujának, a fűszernek termőföldjét Atreides-báróra ruházza, az egész család vele megy a sivatagba. Paul-t különös látomások kezdik gyötörni, melyek mintha a jövőt mutatnák, és amikor Harkonnen-báró támadást indít a családja ellen, a fiúnak minden tudására szüksége lesz, hogy életben maradjon az óriásférgekkel és a helyi lakosokkal, a vad fremenekkel teli kopár sivatagban.

A filmet Denis Villeneuve rendezte, akinek például a Szárnyas fejvadász 2049-et köszönhetjük, ám azon kívül ez az első igazán népszerű alkotása. A zenét Hans Zimmer szerezte, a szereplőgárdát pedig olyan színészek alkotják, mint Timothée Chalamet(Szólíts a neveden) , Oscar Isaac, (Csillagok háborúja 7., 8. és 9. rész) ,Stellan Skarsgård (Csernobil) és Jason Momoa (Trónok harca). A jó értelemben vett sztárparádé tehát megvan, de hogy teljesített a film a végén? Eléggé lenyűgözte a közönséget az első rész ahhoz, hogy tömve legyenek a mozik 2023-ban?

Nem olvastam a könyveket és a David Lynch-verziót sem láttam, legalábbis nem teljes egészében. Azok a jelenetek, amiket megnéztem, zavarosak voltak számomra, érződött, hogy több ezer oldalnyi kultúrát akart a rendező belerakni másfél órába. A 2021-es adaptáció viszont sokkal érthetőbb. Nem olyan hosszú, mint a Gyűrűk ura, de nem is olyan rövid, hogy ne fogjam fel, hova csöppentem. Két és fél óra játékidő, ami alatt a laikus néző megismerheti a karaktereket, a világot és annak hierarchikus felépítését.

Rendkívül ajánlom a sci-fi rajongóknak illetve azoknak, akik ismerkedni akarnak a múlt évtized egyik relikviájával. Remek választásnak tartom akkor is, ha valami teljesen újat akarsz kipróbálni. A Dűne nem egy olyan film, amitől félni kell, inkább egy olyan, ami, ha adsz neki esélyt, beszippant és egy élményekkel teli mozizást ajándékoz neked és nézőtársaidnak!

Hozzászólások