Filmek

Filmajánló: A védenc

Szeptember 16-án került a vásznakra A védenc című film, amelyben nem kisebb nevek, mint  Samuel L. Jackson, Michael Keaton, Maggie Q, és Robert Patrick kaptak szerepet. A történet egyszerű, a cselekmény pörgős, a színészek pedig zseniálisak. Kell ennél több egy jó kis akció thrillerhez?

A filmet Martin Campbell rendezte, amely már önmagában is jól cseng, hiszen olyan sikerfilmek kötődnek a nevéhez, mint például a Zöld lámpás vagy éppen a Zorro filmek. A forgatókönyvíró pedig az a Richard Wenk, aki többek között A védelmező és A hét mesterlövész című filmekhez is köthető. A szereplőgárda tehát adott volt, ahogyan a jó készítők is, nézzük tehát, mit sikerült kihozni A védencből!

A történet 1987-ben, Vietnámban veszi kezdetét, mikoris Moody (Samuel L. Jackson) egy gyermeket talál a szekrényben. Ez az ijesztően kifejezéstelen tekintetű lány Anna (Maggie Q), akit a férfi a szárnyai alá vesz. Akárcsak Moody, Anna is gyilkolásból keresi betevője nagyobb részét. Habár mindketten profi bérgyilkosok, mindkettejüknek megvan a maga hobbija. Egyikük könyvesboltot vezet, másikuk pedig a zenélésnek és az elektronikának él.

Egy napon Moody megkéri Annát, nézzen utána egy bizonyos Lucas Hayesnek. Ahogyan azonban a kutatás megkezdődik, a nő holtan találja a férfit, akit apjának tekint. Anna egyből elhatározza, megkeresi Moody gyilkosát, legyen az bárki és bosszút fog állni rajta. A szálak pedig nem máshoz vezetnek mint ahhoz a férfihoz, akinek utána kellett járnia. Anna tehát elindul Vietnámba, ahova megesküdött, hogy soha többet nem megy vissza.

Nagyon tetszett, hogy A védenc nem próbált meg több lenni, mint ami. Egy szórakoztató esti kikapcsolódás a vászon, vagy éppen a TV előtt. Látványos akciójelenetek, klisék tömkelege és humoros szóváltások teszik szórakoztatóvá az egész filmet, ezzel garantálva a sikert. Érdekes volt viszont, hogy konkrétan jó karakter nincsen a filmben, de még csak az sem volt ismert igen sokáig, hogy a kicsoda a főgonosz és mi volt az indíttatása, hogy megölje Moody-t.

Az egyedüli szál, aminek a fontosságát és mondanivalóját nem igazán értettem, hogy miért emlékeztünk vissza időről-időre Anna múltjára, amit még Vietnámban töltött. Teljesen kirántottak az amúgy izgalmas sztoriból, csak hogy megértsük, mekkora traumát okozott neki az a nap vagy időszak, amikor a rokonait elveszítette. Pedig ez abszolút érthető volt már az elején.

Összességében egy jó kis akciófilm A védenc, amit bátran merek ajánlani egy esti kikapcsolódásra. Michael Keaton humora, Samuel L. Jackson eltéveszthetetlen profizmusa és lazasága, Maggie Q szexisége garantálja a szórakozást.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?