Kultúra

Felemelkedésben a hímzés

A művészeteknek végtelen sok ága van és szinte bármivel készíthetünk olyan alkotásokat, amik nem csak szépek, de el is gondolkoztatnak.

Egyértelműen a hímzés is ebbe a kategóriába tartozik, noha régebben csak ruhaanyagok összevarrásaként funkcionált, némi díszítésként az öltözékeken. Mára szélesedett az emberek látóköre, elkezdtünk kísérletezni az anyagokkal és rájöttünk, hogy mennyi lehetőségünk van. A hagyományos díszítőmotívumokon, virágokon kívül rengeteg mást is belehímezhetünk az anyagba. Ezeket pedig nem csak ruhára varrhatjuk, de szépségük alapján a falra is kiakaszthatjuk őket.

Hogy feléledjen ez a régi hagyomány és megmutassuk, mennyi lehetőségetek van alkotni a legalapvetőbb módokon kívül is, itt van 5 instagram profil, amiket megéri böngészni egyediségük és szépségük miatt.

 

Sheena Liam

 

A malajziai modell, Sheena Liam még kisgyerekként tanult hímezni az anyjától, hogy ez a kézimunka megnyugtassa őt, ám saját elmondása szerint ez inkább csak untatta, nem tetszettek neki a virágok és levelek, ezért sosem fejezett be semmit. Pár évvel később, 26 évesen újra tűért és cérnáért nyúlt, ám a megszokott minták helyett egy elég egyedi és új ötlettel áll elő. Hímzései lányokat ábrázolnak, finom körvonalakkal és a vászonból kinyúló hajkoronákkal. Egyedi mint a fene.

 

Deroui Safae

Deroui Safae egy igazán fiatal művész, csak úgy a ’90-es évek gyermeke, mint mi a szerkesztőségben és bizonyára sokan az olvasók közül is. Az egyetemen megbukott, ám ez nem volt akadálya annak, hogy fényesen ragyogjon. A londoni Tate Múzeumban hét darabot is kiállítottak a munkái közül. Tehát az egyetem nem minden, nem szabad feladni!
Hímzései leginkább a fiatalságnak szólnak. Nemcsak érdekes, színes kis képeket készít, hanem sokszor még idézeteket, szövegeket is mellékel hozzá, amik pont a mi korosztályunknak szólnak, számunkra van jelentése. Remek mód ez arra, hogy újra felelevenítsük a hímzés kultúráját.

 

Elin Petronella

A svéd származású Elin Petronella munkáihoz rengeteg türelem kellhet. Egy épületet, főleg nem egy díszeset megrajzolni nem egyszerű, ezek alapján pedig hímezni iszonyú meló lehet. Petronella mégis képes gyönyörű hímzéseket készíteni épületekről, utcaképekről és jól megtűzdelni őket virágokkal. Míg általában fekete körvonalakkal dolgozik, addig a növények gyönyörű, élénk színeket kapnak.
Továbbá nem csak egyedül munkálkodik és nem csak a hímzéseivel foglalkozik. Párjával, Charles-szal együtt vezetnek egy blogot különböző témákat tárgyalva angolul, amit minden művésznek ajánlani tudok.

 

Danielle Cough

A dél-afrikai Dee művészete bárki érdeklődését fel tudja kelteni, egyszerűen megragadja a tekinteteket. Bőven van tapasztalata a művészetekben, ami meglátszik a hímzésein is. Fotografikusként és dizájnerként is dolgozik, ezek segíthették abban, hogy munkáiban ilyen jól tudja alkalmazni a színeket. Nem csak az élethű ábrázolás megy neki, de nagyon szépen használja az élénk színű fonalakat egy kissé szürreális és szokatlan témái feldolgozására. Érdekessége még, hogy nem csak egyszerű vászont alkalmaz alapanyagként, hanem teniszütőket is, aminek a laza hálója és fakerete külön hangulatot ad a kész hímzéseknek. Sőt még egy kerítést is befoltozott színes cérnákkal.

Jūra Gric

Míg a fentebb említett Sheena sohasem rajongott a levelekért, addig a litván Jūra Gric oda és vissza van értük, kedvenc témája a természet, és ez meg is látszik a hímzésein. Művészete a realisztikus ábrázolás mellett a hagyományosabb hímzéseknek is hódol. Kézügyessége sem az utolsó, az instagram oldalán több vázlatot is láthattok tőle növényekről és mintákról, amiket remélünk, hogy minél hamarabb elkészít tűvel és cérnával is. A gyökerekhez visszanyúlva még ruhát is készített, ami a középkort idézi, nem véletlenül, ugyanis Jūra A Gyűrük Urára gondolt a készítése közben.

 

Nektek is kedvetek támadt hímezni?

Hozzászólások

Kaprinyák Dóra

Teával üzemelő firkászati keresztmetszet, az esztétizmus kézfogója. Pingvinadmirális a könyverődben.