Sorozatok

Évadkritika: Végzet: A Winx Saga – 1. évad

Idén került a Netflix kínálatába a Végzet: A Winx Saga, ami a népszerű Winx Club című animációs gyermekmeséből lett átadaptálva egy élőszereplős szériává. Az aranyos kis mese azonban sehol sincs, a széria sötét, drámai és a csillogás sehol sincs.

A történet középpontjában Bloom áll, aki az emberek között nőtt fel, számos beilleszkedési zavarral küzdve. Egy napon dühbe gurul és arra eszmél, felgyújtotta a házukat, így derül ki, hogy ő bizony egy tűztündér. Bloom csakhamar Alfeában találja magát, egy olyan iskolában, ahol tündéreket oktatnak, hogy használni tudják az erejüket és ha kell, meg tudják védeni magukat. A fiatal tündér itt ismerkedik meg négy szobatársával, akiknek a segítségével rájön, ő nem az, akinek eddig gondolta magát, hanem egy váltott gyermek. Bloom ennek a hírnek a hallatán elhatározza, kideríti ki is ő valójában, illetve mi is a váltott gyermek.

Alapvetően ez egy nagyon érdekes adaptációja lenne a gyermekmesének, viszont itt Bloom karaktere kifejezetten idegesítő. A felvázolt koncepció az első részt foglalja magában, a további öt pedig azt boncolgatja, hogy a tűztündér mi mindent ront el a kutatása alatt. Mert bár sikerül összebarátkoznia a szobatársaival, mégis mindent elkövet annak érdekében, hogy azok megharagudjanak rá. Bloom ugyanis ellenszenvesen viselkedik, önző módon csak magával foglalkozik és tesz minden iskolai szabályzatra, ami a biztonságuk érdekét szolgálja.

Miért érdemes ezek után mégis megpróbálkozni A Winx Saga szériával? Mert bár Bloom (Abigail Cowen) borzalmas személyiséget kapott, szobatársai azonban, Terra, Aisha, Musa és Stella kifejezetten érdekes karakterek. Igaz, Stella (Hannah van der Westhuysen) se volt sokkal jobb a sorozat kezdetén, azonban a részek során igazán érdekesre növi ki magát, amit érdemes nyomon követni Őáltala például szülőknek való megfelelni akarásba pillanthatunk bele. Terra (Eliot Salt) kezdettől fogva izgalmas karakter, teltebb alakjával kitűnik szobatársai közül, akinek minden álma volt az iskolába bekerülni és barátkozni. Természetesen sok bántás éri külalakja miatt, de figyelemreméltóan kezeli a szituációt és megnyerő személyiségével még inkább szurkol neki a néző.

Lehetséges azonban, hogy ez a rossz szájíz azért van bennem, mert nem sok köze van a régen oly szeretett Winx Clubhoz. Bár a szereplők megvannak, Alfea, a Másvilág is ott van a csodaszép tündériskolával, a hangulata és a felépítése mégis teljesen más. Itt nem csak Bloom karakteréről beszélek, hanem arról is, hogyan került oda, hol kezdődik a széria, a perzseltek hirtelen megjelenése, mind mind újdonsággal hatott és tényleg csak az alapszituáció az azonos. Legalább is, a visszaemlékezéseim szerint.

Egyből el is gondolkoztam azon, hogy vajon akik újonnan csatlakoztak a szériához, háttérinformáció nélkül, mégis mennyire lehetett zavaros az egész? Hiszen épp, hogy csak szóba kerül a hét birodalom, illetve a már említett perzseltek is csak úgy felbukkannak, de mégis kik ők, honnan kerültek oda és miért veszélyesek? Miért képzik a katonákat, ha nincsen háború? Csak ez az egy iskola van? Nagyon, nagyon sok kérdésre itt nem kapunk választ.

Persze mindazok számára, akik új, friss nézőként kattintanak a Végzet: A Winx Saga lejátszására, azoknak sokkal élvezetesebb lesz az egész, és talán nincs is ennyi kérdésük, hiszen elvárások nélkül ülnek le a képernyők elé és valljuk be, azért elég látványosra sikeredett. A perzseltek zseniálisan lettek megalkotva és az apróbb trükkök és varázslatok is igen szépek, nem beszélve a díszletről. Igaz, az, hogy egy másik világban vannak, az nem mutatkozott meg, kicsit több mágiát és újdonságot belecsempészhettek volna az egészbe, viszont az iskola design-ja nagyon ott van.

Hozzászólások

Benedek Eszter

Kétségtelenül könyvfüggő vagyok. Pontosan ezen okból kerülöm a könyvesboltokat a bevásárlóközpontokban. Kár, hogy a webshopokat nem lehet... ?